Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec dovršil obrat v sérii. Doma si pohlídal postup a ve čtvrtfinále narazí na Spartu

Liberečtí Bílí Tygři uspěli v pátém utkání předkola play-off extraligy proti Olomouci po výhře 4:1, sérii ovládli 3:2 na zápasy a postoupili do čtvrtfinále. V další fázi se Severočeši střetnou se Spartou. Přímý přenos utkání Sparta – Liberec sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v pátek od 19:00.

Liberečtí hokejisté se radují
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Ve čtvrtfinále play-off, které začne v pátek, se střetnou vedle Sparty s Libercem vítězové základní části Pardubice ve východočeském derby s Hradcem Králové, Třinec s Českými Budějovicemi a Kometa Brno s Litvínovem.

Liberec přitom v sérii prohrával už 0:2 na zápasy po dvou domácích porážkách v prodloužení, ale nejprve dvakrát zvítězil na Hané a postupovou otočku dokonal v rozhodujícím duelu. Bílí Tygři vedli v páté minutě 2:0 po trefách Jakuba Rychlovského a Tomáše Filippiho, Dalibor Řezníček sice na konci první třetiny snížil, ale další branky domácích přidali v dalším průběhu Marek Zachar a Jaroslav Vlach.

Program vysílání play-off extraligy:

Čtvrtfinále:
15. 3., 19:00: Sparta – Liberec
16. 3., 14:40: Pardubice – Hradec Králové
17. 3., 14:40: Třinec – České Budějovice
18. 3., 16:40: Brno – Litvínov
19. 3., 19:00: Hradec Králové – Pardubice
20. 3., 16:40: Liberec – Sparta
21. 3., 16:40: České Budějovice – Třinec
22. 3., 16:40: Litvínov – Brno
23. 3., 22:15: Buly – souhrn
24. 3., 22:50: Buly – souhrn
25. 3., 22:20: Buly – debata expertů
26. 3., 23:30: Buly – souhrn
27. 3., 22:20: Buly – debata expertů
28. 3., 21:45: Buly – debata expertů

"Byl to od začátku těžký zápas. My jsme si pomohli v přesilovce, která byla po šíleném zákroku ze strany Olomouce. My jsme si v ní pomohli jedním gólem, kdyby to bylo dvěma, tak by to možná bylo jednodušší. Udělali jsme v prvních dvou zápasech spoustu chyb. Možná taková trošku bohorovnost, možná jsme chtěli být ofenzivní a tak dále. Trošku jsme si narovnali věci v Olomouci po příjezdu a řekli jsme si k tomu pár věcí. Myslím, že to lídři vzali za správný konec a otočili sérii," hodnotil trenér vítězů Filip Pešán.

Sérii po úvodních dvou domácích porážkách se podařilo v historii samostatné české extraligy dosud otočit jen Chomutovu v roce 2017 v sérii předkola proti Mladé Boleslavi. Ještě ve federální lize to dokázaly také Košice v souboji o třetí místo se Spartou v roce 1989.

Celkově se povedlo z 0:2 na 3:2 zvrátit sérii už jen Olomouci v semifinále v roce 1994 proti Kladnu, Plzni v předkole proti Vítkovicím v roce 2017 a ve stejné fázi v roce 2021 Kometě Brno proti Vítkovicím.

"Upozadili jsme nějaké ofenzivní zbraně a všichni se obětovali pro to, abychom sérii i za takto nepříznivého stavu otočili. Já si myslím, že se Spartě úplně dobře nespí. Na druhou stranu, my jsme před chvilkou dohráli strašně těžkou bitvu. Na Spartu začínám už pomalinku myslet," dodal Pešán.

"Určitě jsme zklamaní, to je jasná věc. Měli jsme na to tři možnosti, bohužel jsme je nevyužili. Samozřejmě je to dobrá zkušenost pro hráče do budoucna. Nemyslím si, že bychom to odevzdali, to určitě ne, ale kousíček nám k tomu chyběl. Dostali jsme strašně brzy gól a potom jsme v pětiminutovém vyloučení inkasovali druhý. To rozhodlo zápas," uvedl kouč Olomouce Jan Tomajko.

Předkolo play-off hokejové extraligy – 5. zápas:

Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Rychlovský, 5. Filippi (Melancon), 36. Zachar (A. Najman, Melancon), 55. J. Vlach (Filippi) – 20. Řezníček. Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Ondráček, Thuma. Vyloučení: 1:2, navíc Švrček (Olomouc) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 7286. Konečný stav série: 3:2.

Liberec: Hrenák – Knot, McCoshen, Melancon, M. Ivan, Budík, Derner, Aubrecht – Faško-Rudáš, Filippi, J. Vlach – Flynn, A. Najman, Rychlovský – Hawryluk, Bulíř, Birner – Kelly Klíma, J. Šír, Zachar. Trenér: Pešán.

Olomouc: J. Sedláček – A. Rutar, Sirota, Řezníček, Ondrušek, Rašner, Škůrek, Švrček – Orsava, P. Musil, J. Káňa – Navrátil, Macuh, Kunc – Bambula, Nahodil, Plášek, Kusko – Chmielewski, J. Knotek, Anděl. Trenér: J. Tomajko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články