Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kladno zůstává extraligové. Rytíři přetlačili Duklu a ukončili baráž po pěti zápasech

Kladno si zahraje nejvyšší soutěž i v příští sezoně. Středočeši zvládli baráž o extraligu, když v pátém utkání zdolali Jihlavu 6:3 a sérii vyhráli 4:1 na zápasy. Dukla si přitom mohla vynutit šestý duel, jenže za stavu 3:3 nastřelil Tomáš Čachotský jen tyč. Naopak za Rytíře rozhodl v závěru Matěj Beran, razítko na záchranu přidali Tomáš Plekanec a Adam Kubík.

Na rozdíl od loňska tak mezi elitu z první ligy nikdo nepostoupil. Extraligu, která se po ročním modelu s patnácti týmy vrací ke složení se čtrnácti celky, opustil poslední tým tabulky Zlín. Čtrnácté Kladno se poprvé od sestupu v roce 2014 může těšit na pokračování v extralize, kde od té doby byl tým padesátiletého hrajícího majitele Jaromíra Jágra jen v sezoně 2019/2020 a v této končící.

"Povedlo se nám zápas ke konci otočit na naši stranu. První třetinu jsme hráli výborně, ale nedávali jsme góly. Jsme rádi, že jsme to strhli na naši stranu. Až na jeden jsme odehráli všechny zápasy dobře. Jihlavě patří neskutečný kredit. Měli těžké play-off a proti nám neuvěřitelně bojovali, byli nepříjemní," řekl Plekanec.

Lídr Rytířů by měl pokračovat i v příští sezoně. "Ještě jsem se s Jardou (Jágrem) o tom nebavil. Ale cítím se dobře, baví mě to, jsem zdravý, tak asi ještě hrát budu. Ale na rozhodnutí je ještě čas," doplnil Plekanec.

Jihlava při absencích v útoku nasadila poprvé v baráži šestnáctiletého Hynka Peše, který už nastoupil za Duklu v šesti duelech první ligy, z toho v pěti v play-off. Kladno začalo ve snaze co nejdříve pojistit účast mezi elitou aktivně a vytvářelo si šance. Nejdříve Indrák přestřelil, Machalovu střelu z pozice mezi kruhy kryl Žukov a v přečíslení trefil po Kubíkově přihrávce Plekanec pravou tyč branky, kterou při zákroku vychýlil jihlavský gólman.

V 6. minutě při Pešově trestu se Rytíři už radovali. Po průniku se trefil z pozice mezi kruhy bekhendem Zikmund. Další šanci měl Dotchin a ve 12. minutě Plekancovo nahození přes stínícího Hlavu minul Žukov lapačkou a puk se odrazil od levé tyče. V čase 11:59 z ojedinělé akce Dukly po Heltově přihrávce zamířil Seman z levého kruhu k protější tyči a vyrovnal.

V 16. minutě při Dotchinově vyloučení otočila Dukla stav. Osmnáctiletý Menšík se uvolnil přes Ticháčka, ztroskotal sice na Bowovi, ale z dorážky skóroval čtyřicetiletý veterán Čachotský. Kladno odpovědělo za 91 sekund. Po Baránkově střele se puk odrazil mezi kruhy ke Kubíkovi, který zamířil k pravé tyči.

V úvodu druhé části po objetí branky Jágr bekhendovým pokusem minul. Po vyloučení Harkabuse a Semana se naskytla Rytířům na 78 sekund výhoda přesilové hry pěti proti třem a čtyři vteřiny před jejím možným koncem po Plekancově přihrávce zblízka skóroval Beran. Ten potom prověřil Žukova po spolupráci s Jágrem, který se později také dostal do šance.

Kladno se ubránilo při Machalově trestu, po němž zůstala Jihlava v náporu, ale velkou šanci si nevytvořila. Při Indrákově vyloučení už to bylo jinak. Kachyňův pokus od modré čáře zamířil do horní tyče a v čase 38:58 už se prosadil před brankovištěm Seman a svým druhým gólem v utkání smazal ztrátu.

Na přelomu druhé a třetí třetiny hosté odolali při Bilčíkově pobytu na trestné lavici. Jihlava byla stále nebezpečnější, snažila se o častou střelbu na Bowa a v 51. minutě byla blízko vedoucí branky. Havránek bekhendem zpoza branky uvolnil Čachotského, který trefil levou tyč.

V čase 54:10 při vyloučení Patrika Čermáka se radovalo Kladno, když se podruhé v zápase prosadil osamocený Beran po Zikmundově práci za brankou. Za 42 sekund se dostal před Žukova Plekanec a forhendovým blafákem pečetil výhru. V závěrečné power-play trefil ještě Harkabus tyč. Nakonec ještě dvě sekundy před koncem trefil prázdnou branku Kubík a v pátém utkání série skóroval poosmé.

"Můžu jenom říct, že jsem hrdý na tým, co předvedl, jak bojoval v baráži po těžkém play-off. Byli jsme vybití, ale prostě jsme se kousli. Myslím, že jsme předvedli super výkony. Nemáme se za co stydět," uvedl jihlavský útočník Tomáš Čachotský.

Baráž o hokejovou extraligu v Chomutově - 5. zápas:

Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava 6:3 (2:2, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 6. Zikmund (Dotchin, Bow), 18. Kubík (Baránek, Hlava), 26. M. Beran (Plekanec, Kubík), 55. M. Beran (Zikmund, Plekanec), 54. Plekanec (Hlava), 60. Kubík - 12. F. Seman (Helt, Kachyňa), 16. Čachotský (Menšík, T. Harkabus), 39. F. Seman. Rozhodčí: Kika, Mrkva - Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 3:5. Využití: 3:2. Diváci: 4500 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.

Kladno: Bow - Dotchin, Kehar, Wood, Ticháček, Baránek, Arzamascev, J. Suchánek - Hlava, Plekanec, Kubík - Jágr, Zikmund, Pytlík - Melka, M. Indrák, M. Beran - Babka, Kuťák, O. Machala. Trenér: D. Čermák.

Jihlava: Žukov - L. Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk - T. Havránek, Menšík, Čachotský - Helt, M. Zadražil, T. Harkabus - V. Brož, F. Seman, Peš - P. Čermák, M. Juda, Cachnín. Trenér: Ujčík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články