Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

BLOG: Zápasy pod širým nebem v NHL táhnou, my si však pořád zvykáme

Bratislava hostila pátý zápas pod otevřenou oblohou v historii české extraligy. Na Tehelném poli, slovenském Národním fotbalovém stadionu, se odehrála zimní klasika mezi Třincem a Brnem. Akce se vydařila, ale k úplné dokonalosti jí přece jen něco chybělo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Brno

Česká extraliga čekala na ryze venkovní duel odkazující na hokejové začátky tři roky. Začátkem roku 2020 se utkaly Litvínov se Spartou na fotbalovém stadionu v Drážďanech a tehdy tam přišlo i díky početné německé návštěvě přes třicet tisíc diváků. Naposledy se hrálo pod širým nebem v Česku v roce 2016 v Brně za Lužánkami, kde Kometa hostila Plzeň a Spartu.

V Bratislavě dorazilo na český zápas dvou předních klubů jen něco málo přes jedenáct tisíc lidí. Přitom se hrálo na moderním fotbalovém stánku s kapacitou přes 22 tisíc diváků. Brňané to mají do slovenského hlavního města kousek, asi hodinu a půl vlakem. Podstatně složitější dopravu tak měli třinečtí fanoušci. A jaká byla realita na stadionu? Příznivců obou českých týmů bylo zhruba stejně.

Člověk by očekával, že na atraktivní moravsko-slezský souboj dorazí během speciální akce při příležitosti odložených oslav stého výročí založení Slovanu Bratislava víc fanoušků, ale i těch, kteří nejsou do hokeje až tak "zažraní".

Fanoušci Komety s choreem při venkovním utkání Třinec – Brno
zdroj: ČTK/TASR/Profimedia

Jistě, mohlo dorazit také více místních, kteří mohli být zvědaví na úroveň české extraligy, ale těžko vyčítat slovenským hostitelům nižší účast, zvlášť, když jsou na víkend naplánována dvě utkání slovenské extraligy (Trenčín – Zvolen a Slovan – Košice). Naopak, pro lidi z Moravy a Slezska se mohlo jednat o zajímavý zážitek spojený například s víkendovou návštěvou Bratislavy, který se neděje každý rok.

Zatímco v zámoří při zimních klasikách NHL poptávka často výrazně převyšuje nabídku a na venkovní stadiony chodí i vyšší desetitisíce rok co rok, my si na podobné akce stále teprve zvykáme. Přitom by se mělo jednat o oslavu hokeje v neobyčejném prostředí. Tehelné pole je navíc stadion se zcela zastřešenými sedačkami, takže ani páteční přerušované mrholení nemohlo divákům zkazit zážitek.

Není tak divu, že podobných akcí je také v Česku zatím méně než více, než by se slušelo či očekávalo. Když už se měly další venkovní zápasy konat v předchozích letech ve Špindlerově Mlýně, zhatila akci koronavirová pandemie a dalším náhradním termínem je až prosinec 2023. Snad se v tuzemsku dočkáme nejen samotných hokejových soubojů, ale také odpovídající návštěvy, kterou by si taková akce zasloužila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články