Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Bílí Tygři se zakousli a vedou 2:0, Sparta zvládla lépe jen pěstní souboje

I druhé utkání předkola play-off v liberecké Home Credit Areně opanovali domácí a vypracovali si postupový mečbol. Bílí Tygři navázali na úterní vítězství 3:2 po prodloužení a porazili Spartu i dnes, tentokrát jednoznačně 4:1. Odpor soupeře z hlavního města zlomili dvěma góly v rozmezí 18 vteřin. Do střelecké listiny se zapsali Martin Bakoš, Michal Bulíř, Ladislav Šmíd a Marek Kvapil. Debakl hostí zmírnil úspěšným nájezdem Lukáš Pech.

Michal Bulíř překonává Samiho Aittokallia ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec byl od úvodního buly aktivnějším týmem, ale Aittokallio neměl s prvními ranami výraznější potíže. Fanoušky proto zpočátku nejvíce zaujala první bitka Jarůška s Lakatošem z 6. minuty, po které hráli domácí přesilovku. Brzy poté si hru v početní výhodě zkusila i Sparta, jenže Willa vůbec neohrozila.

V 11. minutě se dostal do dobré šance Ordoš, nicméně zblízka Aittokallia nepropálil. Výmluvný poměr střel mezi tyče v první třetině, který byl 8:0 pro Liberec, se však do skóre nakonec přece jen promítl. V 19. minutě kotouč po trojitém odrazu doputoval k Bakošovi, jenž snadno otevřel skóre.

Vedení Severočechů mohl zvýraznit Ordoš, který se po Maierově přihrávce řítil sám na Aittokallia, ale neuspěl. V čase 25:58 se dočkala zásluhou Černocha Sparta první střely na branku, se kterou si Will poradil. Příležitost na reparát měl krátce poté Ordoš, ale v obrovské šanci prohrál s finským gólmanem i druhý minisouboj.

V polovině zápasu tlačila Sparta, Buchteleho ovšem vychytal Will. O chvíli později musel na trestnou lavici Michálek a strávil tam jen 39 sekund, neboť Pyrochta našel od modré čáry střílenou přihrávkou nekrytého Bulíře, který puk usměrnil do prázdné branky. O 18 vteřin později navíc zkusil štěstí ranou bez přípravy Šmíd a po Buchteleho smolné teči skončil puk za Aittokalliem potřetí.

Na začátku třetího dějství mohl rozklížené Pražany oživit kapitán Vrána, ale Will byl proti. Udeřilo naopak znovu na druhé straně. Ďaloga si za nesportovní chování směrem k sudím vysloužil trest na pět minut a do konce utkání, čehož využil k povedené ráně Kvapil. Zanedlouho nahradil Aittokallia v hostujícím brankovišti Honzík.

Zbývající minuty byly hodně nervózní a více se v nich boxovalo, než hrálo. Výměnu názorů si kromě jiného zopakovali i Lakatoš s Jarůškem. Will přišel o čisté konto až v čase 58:23 a sám Spartě k čestnému úspěchu dopomohl, když posunul branku. Pech poté s přehledem proměnil trestné střílení.

Předkolo play-off hokejové extraligy - 2. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Bakoš (Pyrochta, J. Vlach), 33. Bulíř (Pyrochta, Filippi), 34. Šmíd (Ševc, L. Krenželok), 46. M. Kvapil (Bulíř) - 59. Pech z trestného střílení. Rozhodčí: Šír, Mrkva - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:10, navíc Maier, Lakatoš - Uher všichni 10 min., Ďaloga 5 min. a do konce utkání, Jarůšek 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 5334. Stav série: 2:0.

Liberec: Will - Pyrochta, Ševc, Maier, Šmíd, Jánošík, Derner - Jašek, P. Jelínek, L. Krenželok - Bakoš, Redenbach, Ordoš - Bulíř, Filippi, M. Kvapil - Lakatoš, J. Vlach, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Sparta: Aittokallio (48. Honzík) - Z. Michálek, T. Pavelka, Ďaloga, Kulda, T. Voráček, J. Mikuš, Piskáček - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - A. Kudrna, Pech, Buchtele - Jarůšek, Klimek, Říčka - Uher, Černoch, Pšenička. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Filip Pešán (Liberec): "Byli jsme po drtivou většinu zápasu lepším týmem. Byli jsme aktivní, tlačili jsme se do brány, Spartě jsme toho moc nedovolili a zaslouženě jsme vyhráli. Obránci odvádí dobrou práci, proti silným útočníkům zatím obstáli. Chtěli jsme po dvou zápasech vést 2:0 a to se nám povedlo. Vylepšit se dá vždy hodně věcí, nehráli jsme bez chyb, ale nasazení, chemie v kabině a podpora na střídačce jsou zatím na jedničku."

František Výborný (Sparta): "V první třetině jsme se k ničemu nedostali. Liberec začal velice agresivně, chtěl dát rychlý gól a zlomit zápas, zatímco my jako bychom byli překvapení, že takhle hrají... Dostali jsme zbytečný gól před koncem třetiny, ani stav 0:1 ale nebyl tak hrozný. Škoda následného faulu před druhým gólem, za pár vteřin přišel další a Liberec se uklidnil. Zrovna ve chvíli, kdy jsme se zvedali a byly tam nějaké šance. Ale stejně mi přišlo, že až ve třetí třetině jsme zjistili, že se hraje play-off. Ne kvůli bitkám, které k tomu patří, ale že jsme zvýšili důraz a byly tam další věci, které play-off provází."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články