Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Srdce v hokeji

Extraliga trestá vulgaritu fanoušků. Patří sprostá slova k hokeji?

Za vulgární skandování a pokřiky na extraligových stadionech začaly padat pokuty. Disciplinární komise ELH může nově trestat kluby za chování jejich fanoušků nejen vůči rozhodčím, ale třeba i hráčům soupeře, a to nejen na domácích zápasech. "Nechceme trestat fanoušky za to, že chodí na stadion. Ať fandí, ale ve vší slušnosti," říká ředitel extraligy Josef Řezníček. Fankluby jednotlivých týmů novinku vesměs odmítají jako příliš represivní s tím, že i "emotivnější" fandění k hokeji patří.

Změna disciplinárního řádu se podle Řezníčka připravovala delší dobu. "Na valné hromadě se v posledních letech vždy objevilo několik podnětů od klubů na chování a excesy diváků. Po loňské sezoně, kdy podobné problémy řešila i disciplinární komise ČSLH, jsme přistoupili ke změně pravidel mimo jiné tak, aby bylo možné trestat i hostující fanoušky," vysvětlil ředitel extraligy s tím, že kluby byly ohledně hlasování o novince vesměs jednotné.

zdroj: ČT sport

Fankluby si stěžují zejména na to, že s nimi změnu nikdo dopředu neřešil. "Největší problém ale vidíme v tom, že nikdo neví, za co a jak se přesně trestá. Navíc sprostá slova k hokeji patří, vždycky to tak bylo a nejspíš to tak i vždycky bude," uvedl Richard Máša z fanklubu Komety Brno s tím, že nechápe, proč tato situace začala vedení soutěže vadit až nyní.

Řezníček přiznává, že zejména formulace o "způsobilosti ohrozit dobré jméno extraligy" zní trochu vágně a obecně. "Sestavovali to právníci podle toho, jak to už ve světě funguje. Emoce do hokeje rozhodně patří, ale vyjadřovat je tímto způsobem sborově proti určité skupině lidí, soupeři nebo rozhodčímu je v dnešní společnosti správné. Pokřiky jednotlivce ale myslím znevažováním extraligy nejsou," objasnil Řezníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Řezníček o trestání vulgarit: Nejde nám o jednotlivce. Fandit se ale dá i slušně

Podobným způsobem se budou hodnotit také chorea klubů, případně excesy typu házení předmětů na hrací plochu či používání pyrotechniky. Vybrané pokuty půjdou do rozpočtu extraligy. "Kluby mají přesně přehled o tom, kolik se vybere a kam to přesně jde. Pořizují se z toho třeba tablety pro sběrače statistik nebo se z toho platí jiné investice v oblasti IT," vysvětlil Řezníček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články