Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Extraliga se nerozšíří, nový ročník začne 16. září

Ropice (Frýdecko-Místecko) - Hokejová extraliga se i v příští sezoně bude hrát se čtrnácti účastníky. Návrh prvoligových klubů z Ústí nad Labem a Chomutova na rozšíření soutěže na šestnáct týmů odporuje stanovám Asociace profesionálních klubů, která dnes jejich žádost bez hlasování zamítla. Nový ročník odstartuje v pátek 16. září a úřadující mistr Třinec se v úvodním kole představí na ledě Liberce. Repríza finále Třinec - Vítkovice se stejně jako pražské derby Slavia - Sparta odehrají v 13. kole a fanoušci se na ně poprvé mohou těšit v úterý 18. října. Základní část skončí v neděli 26. února.

Nejlepší týmy druhé nejvyšší soutěže, kterým se dlouhodobě nedaří mezi elitu projít sportovní cestou v baráži s posledním týmem extraligy, se postup neúspěšně pokusily uhrát i na diplomatickém poli. Jak jejich společná žádost o vstup do APK, tak návrh na rozšíření extraligy na šestnáct mužstev narazily. "Klub může do APK vstoupit pouze sportovním získáním soutěže, podle stanov jsme neměli právo o tom vůbec hlasovat," řekl šéf APK Ctibor Jech. Žádost o rozšíření extraligy zase nesplnila formality. "Takový materiál musí být na základě stanov podán nejméně čtrnáct dnů předem," podotkl Jech.

Podle něj už neexistuje časový prostor, aby mohly být případné další návrhy a změny v systému projednány a schváleny ještě před nadcházející sezonou. "To v žádném případě, může se o tom diskutovat v průběhu dalšího ročníku," uvedl Jech.

Je nám líto, video expirovalo.
APK jednala o příštím extraligovém ročníku

Podle generálního manažera Chomutova Jaroslava Veverky mladšího klub zváží, zda předložení žádosti zopakuje prostřednictvím jiného člena APK. "Jsou kluby, které by na rozšíření extraligy slyšely, ale i ty, které by chtěly jednat o zúžení. My budeme dělat vše pro to, abychom se do extraligy dostali. Tohle byla jedna z dílčích věcí. Teď musíme projednat další postup," řekl Veverka, jehož klub dopředu s úspěchem prakticky nepočítal.

Prvoligové kluby nemohly bez příslušnosti k APK prosadit ani změnu v baráži, třebaže na dnešním zasedání zazněl návrh, aby se prolínací soutěž rozšířila pro dva poslední celky extraligy a dva, respektive čtyři nejlepší týmy první ligy. Podle Jecha se valná hromada změnou herního systému baráže i skupiny o udržení v extralize, tzv. play-out, bude ještě v průběhu dnešního jednání zabývat.

Soutěž přeruší třikrát reprezentační pauza

První pauza příštího extraligového ročníku bude kvůli turnaji Karjala v Helsinkách po 20. kole od neděle 6. listopadu do středy 16. listopadu. Prosincový Channel One Cup v Moskvě přeruší extraligu po 31. kole v neděli 11. prosince do úterý 20. prosince. Přestávka pro LG Hockey Games ve Stockholmu je naplánována po 47. kole od neděle 5. února do středy 15. února. Volnější než v minulých letech bude program po Vánocích. Před nimi je v plánu hrací den na čtvrtek 22. prosince, pak bude soutěž pokračovat až ve středu 28. prosince a v pátek 30. prosince a další celé dějství je na programu v pátek 6. ledna. Pouze dohrávka 28. kola mezi Slavií a Karlovými Vary se uskuteční už v úterý 3. ledna.

Ctibor Jech
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články