Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Baráž? Extraligové kluby systém měnit nechtějí

Praha – V hokejové první lize zuří boje v play-off, neúspěšné extraligové týmy už brzy budou soupeřit o udržení. Podle extraligových klubů je současný model, ve kterém se poslední utkává s prvním v baráži, dobrý; baráž dostatečně prověří kvalitu vítěze první ligy. S tím však nesouhlasí kluby z nižší soutěže. Podle generálního manažera KLH Chomutov Jaroslava Veverky mladšího vítěz první ligy kvalitu po absolvování dlouhodobé soutěže již dále prokazovat nemusí. O systému postupu z první ligy do extraligy diskutovali zástupci obou soutěží v pořadu Kamelot.

Baráž se podle ředitele BK Mladá Boleslav Václava Hořejšího zavedla proto, aby se zatraktivnila soutěž. "Baráž je měření sil, kde je potřeba prokázat kvalitu," míní Hořejší. Vůli systém zachovat, prosazují zástupci Asociace profesionálních klubů. "Jak soutěž probíhá, je maximálně atraktivní. Není tam vůle nic měnit," dodává generální manažer HC Energie Karlovy Vary Miroslav Vaněk.

Zástupce první ligy však oponuje. "Je to nespravedlivé. Tým ukazuje kvalitu celou dobu a srovnání by se pak mělo scvrknout do čtyř nebo sedmi zápasů..." říká Veverka, který by považoval za nejlepší variantu přímý postup.

Je nám líto, video expirovalo.
Kamelot

Generální manažer Ústeckých lvů Robert Kysela není na rozdíl od Veverky odpůrcem baráže. "Baráž by mohla být spravedlivá, ale v současné době ji kvůli systému za spravedlivou nepovažuji," říká Kysela s poukazem na to, že extraligový klub má výhodu domácího prostředí v sedmém rozhodujícím utkání. Podle něj by mohla celému českému hokeji prospět větší otevřenost. "Našemu hokeji chybí prolínací soutěž, jako je ve Švédsku. Vyprodalo by to stadiony," připomíná Kysela švédskou Kvalserien, ve které bojuje o účast v nejvyšší soutěži šest týmu.

Baráž jako strašák

O tom, že baráž bude hrát i nadále nejhorší tým z nejvyšší soutěže a vítěz první ligy, rozhodli delegáti konference Českého svazu ledního hokeje na konci června minulého roku. Změnili tak usnesení výkonného výboru svazu, podle kterého měly od této sezony hrát baráž dva extraligové a dva prvoligové celky. "Nikdo z extraligy nechtěl hrát baráž 2+2. Extraligové kluby jsou hybnými momenty hokeje v celých regionech, dávají do hokeje jednoznačně nejvíce peněz. V případě, že by například tým v Karlových Varech sestoupil, tak je to pohroma pro celý region," odůvodnil Vaněk.

Pokud by se měl dosavadní systém změnit, musí podle Vaňka dojít k široké diskuzi. "Nejsme zakonzervovaná společnost, která nechce nic měnit. Ale vždy se to zvažuje tak, aby byla soutěž co nejvíce atraktivní," zdůrazňuje a apeluje: "Pojďme se sejít celá první liga a celá extraliga, jinak se nepohneme."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články