Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Do Síně slávy českého hokeje vstoupí další čtyři členové. Uvedeni budou Kaberle či Turek

Před domácím utkání české reprezentace na startu Švýcarských her proti Finsku proběhne další slavnostní moment. Do Síně slávy českého hokeje budou příští týden uvedeni bývalí hráči Roman Turek, Tomáš Kaberle, Petr Sýkora a parahokejový funkcionář Roman Herink. Počet oceněných v Síni slávy, která byla založena v roce 2008, se rozroste na 150 členů.

Slavnostní ceremoniál se čtyřmi novými členy Síně slávy proběhne 14. prosince před utkáním české reprezentace s Finskem v O2 areně. Zápas je součástí Švýcarských her, druhého turnaje seriálu Euro Hockey Tour. Poté se národní tým přesune do Curychu.

Pětačtyřicetiletý někdejší obránce Kaberle strávil většinu kariéry v NHL, kde dlouhá léta působil v Torontu. V roce 2011 získal Stanley Cup s Bostonem, poté ještě působil v zámoří v Carolině a Montrealu. Závěr bohaté kariéry prožil v dresu Kladna a Brna.

S reprezentací má kompletní sbírku medailí. Vyhrál s ní mistrovství světa 2005 ve Vídni, o rok později získal na olympijských hrách v Turíně bronz a na světovém šampionátu v Rize stříbro. Tomáš Kaberle doplní v Síni slávy českého hokeje otce i bratra Františka.

"Lidsky velmi dobrý kluk, dobrý do party. Velice chytrý hokejista, dirigent hry, který organizoval založení útoku, spolupracoval s druhým obráncem, výborný do přesilovek. Zažil jsem spoustu hokejistů, ale on patří k těm nejlepším," prohlásil někdejší trenér a nyní prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Sedmačtyřicetiletý bývalý útočník Sýkora odehrál v NHL 1017 zápasů a dvakrát vybojoval Stanleyův pohár. Nejprve v roce 2000 s New Jersey a o devět let později s Pittsburghem, čtyřikrát ve finále neuspěl. V letech 1999 a 2005 získal s reprezentací zlato na MS, ze světového šampionátu 1998 má bronz.

"Znal jsem ho osobně, protože jsem v roce 1996 začínal v Plzni, odkud pochází. Často jsme tam o hokeji mluvili, hlavně v letním období, kdy se NHL nehrála, chodil trénovat na zimák," uvedl trenér národního mužstva Radim Rulík.

Padesátiletý Turek se jakožto gólman v roce 1996 výrazně podílel na zlatu z MS ve Vídni, které bylo první v historii samostatné reprezentace. Tři roky předtím získal na světovém šampionátu bronz. V roce 1999 vyhrál s Dallasem Stanley Cup, působil i v Calgary, St. Louis a Českých Budějovicích.

"Romana znám hlavně z NHL, byl to vynikající brankář, měl bohatou kariéru. Byl to velký pohodář, to ho zdobilo po celou kariéru. Jeden z mála, který měl lapačku na pravé ruce, pro nás bylo těžké se tomu přizpůsobit," řekl bývalý útočník a v současnosti generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Šedesátiletý Herink je jedním ze zakladatelů parahokeje v Česku. Vrcholem jeho profesní kariéry je MS v Ostravě v roce 2009, na němž se podílel jako předseda organizačního výboru. "Vyzdvihl bych pana Herinka. Když tady nikdo parahokej neznal, věnoval tomu úsilí a čas, a přestože je sám hendikepovaný, šel za tím. Všichni sami dnes vnímáme, kde parahokej je a jaké jméno má," podotkl Ščerban.

Kandidáty nominuje dvanáctičlenná návrhová komise v čele s předsedou Ščerbanem. K uvedení do Síně slávy je zapotřebí, aby nominaci schválily alespoň dvě třetiny jejích žijících členů. Každý rok jsou uvedeni tři hráči a jeden zástupce z kategorie ostatní. "Být členem Síně slávy je nejvyšší vyznamenání, jakého může hráč nebo činovník v ledním hokeji dosáhnout," konstatoval Ščerban.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články