Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Český brankářský souboj vyhrál Rittich a jeho Los Angeles

V zámořské NHL se střetli dva čeští brankáři. Úspěšnější byl David Rittich, který v brance Los Angeles slavil vítzěství 4:1 nad Anaheimem. Za něj chytal Lukáš Dostál, který byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Další brankář Vítek Vaněček neodvrátil 18 zákroky prohru San Jose 1:4 s Coloradem.

David Rittich
zdroj: Reuters

Oba brankáři drželi v Anaheimu bezgólový stav do 44. minuty, ve které ujel Adrian Kempe a překonal Dostála střelou mezi betony. O chvíli později vystihl Alex Laferriere špatnou přihrávku a pohotovým švihem nad vyrážečku zvýšil. Rittich přišel o čisté konto v čase 58:16, kdy usměrnil Ryan Strome puk do sítě z hranice brankoviště. Výhru Los Angeles pojistili Kevin Fiala a Mikey Anderson při hře domácích bez gólmana.

"Tlačili jsme je, ale také jsme hráli velmi zodpovědně v obraně. Tým Los Angeles je pověstný dobrou defenzivou a potvrdili jsme to," uvedl Rittich, který vychytal druhou výhru za sebou. "Mají urostlé hráče a vyzrálý tým. Mohli jsme si ale usnadnit život nahozením puků a bojovat o ně. Tím bychom jim hru určitě ztížili," zamýšlel se kapitán Anaheimu Radko Gudas.

Na Dostála mířilo minule 49 střel Colorada. "Poslední dva zápasy jsme jen sledovali," povzdechl si trenér Anaheimu Greg Cronin. "Musíme být aktivnější. NHL je rychlá hra. Pokud nebruslíte, nevracíte se, nenapadáte, nejste na soupeře zformováni ve středním pásmu, tak budete bez puku. Je to jednoduché," vysvětlil.

Colorado nasměroval k vítězství Ross Colton, jenž vstřelil v úvodní třetině první dvě branky zápasu. Nejdříve využil přesilovou hru střelou z mezikruží nad Vaněčkovu lapačku, při druhé gólové akci skóroval z úniku na opačnou stranu. V 19. minutě snížil v početní převaze William Eklund. Hostům vrátil dvougólový náskok ve třetí třetině Joel Kiviranta, poté co si vychutnal Vaněčka bekhendovou kličkou. Výhru zpečetil Cala Makar při hře San Jose bez brankáře.

Sharks prohráli i šestý zápas sezony. "Ve čtyřech jsme ale hráli dobře, mohla být naše bilance jiná. Chlapi makají, snaží se. Musíme v takových výkonech pokračovat a výhra přijde," řekl trenér San Jose Ryan Warsofsky.

Ve zbývajícím utkání nedělního programu zdolal Winnipeg doma Pittsburgh 6:3, přestože ještě ve 33. minutě prohrával 0:2. Na obratu a páté výhře v sezoně se podílelo šest různých střelců. Jets jsou posledním týmem v ročníku, který ještě neprohrál.

Výsledky NHL:

Winnipeg – Pittsburgh 6:3 (0:0, 3:2, 3:1)

Branky: 33. Connor, 38. Scheifele, 40. Naměstnikov, 45. Lowry, 48. Appleton, 58. Niederreiter – 26. a 42. Eller, 22. Hayes. Střely na branku: 37:42. Diváci: 13 760. Hvězdy zápasu: 1. Ehlers, 2. Appleton, 3. Comrie (všichni Winnipeg).

San Jose – Colorado 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Branky: 39. Eklund – 7. a 17. Colton, 50. Kiviranta, 59. Makar. Střely na branku: 26:22. Vítek Vaněček odchytal za San Jose 57:36 minuty, inkasoval tři góly z 21 střel a úspěšnost zásahů měl 87,5 procenta. Diváci: 14 125. Hvězdy zápasu: 1. Colton, 2. Makar (oba Colorado), 3. Eklund (San Jose).

Anaheim – Los Angeles 1:4 (0:0, 0:0, 1:4)

Branky: 59. R. Strome – 44. Kempe, 39. Laferriere, 59. Fiala, 60. M. Anderson. Střely na branku: 15:37. Luká Dostál odchytal za Anaheim 59:23 minuty, inkasoval dva góly z 35 střel a úspěšnost zásahů měl 94,8 procenta. David Rittich odchytal za Los Angeles celý zápas, inkasoval jeden gól z 15 střel a úspěšnost zásahů měl 93,3 procenta. Diváci: 16 098. Hvězdy zápasu: 1. Kempe (Los Angeles), 2. Dostál (Anaheim), 3. Kopitar (Los Angeles).

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články