Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

České hokejisty čeká na Světovém poháru Kanada, USA a tým Evropy

Toronto - Čeští hokejisté se příští rok v září na Světovém poháru v Torontu utkají v základní skupině A s týmy Kanady, Spojených států amerických a výběrem Evropy. Ve skupině B budou hrát Finsko, Rusko, Švédsko a výběr severoamerických hráčů do 23 let. Dvě nejlepší mužstva z každé skupiny postoupí do semifinále.

Zklamaný Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Program obnoveného turnaje, jenž se bude hrát od 17. září a skončí nejpozději 1. října 2016, oznámila NHL a hráčská asociace NHLPA. Všechny zápasy se uskuteční v Air Canada Centre v Torontu, hale slavných Maple Leafs.

Čeští hokejisté vstoupí do turnaje hned první den duelem s domácí Kanadou. Utkání se bude hrát dvě hodiny po půlnoci středoevropského času. V pondělí 19. září se utkají ve 21:00 SELČ s týmem Evropy, což bude výběr hráčů z různých zemí kontinentu kromě Česka, Finska, Ruska a Švédska. Program ve skupině zakončí Češi ve čtvrtek 22. září od 02:00 SELČ proti Spojeným státům.

Semifinále, v němž se střetnou křížem vítězové a druhé týmy z obou skupin, se budou hrát 24. a 25. září. Finálová série na dva vítězné zápasy začne 27. září a skončí nejpozději 1. října.

Evropský tým bude skládat Šatan

Organizátoři zároveň oznámili, že tvorbu Týmu Evropy bude mít na starosti z pozice generálního manažera bývalý kapitán slovenské reprezentace Miroslav Šatan. Mužstvo, složené převážně z hráčů Slovenska, Německa, Švýcarska, Rakouska či Slovinska, bude trénovat Ralph Krueger, jenž má také zkušenosti z působení v NHL i z Evropy, kde vedl dvanáct let reprezentaci Švýcarska. Prezidentem týmu a jeho vedoucím byl jmenován šéf Německého hokejového svazu Franz Reindl.

Skládat Tým Severní Ameriky a vybírat jeho kouče bude generální manažer mužstva Edmonton Oilers Peter Chiarreli a jeho kolega z klubu Chicago Blackhawks Stan Bowman.

Mužstva na Světovém poháru bude tvořit 20 hráčů do pole a tři brankáři. Nominaci prvních 16 hráčů, z toho dvou brankářů, musí týmy oznámit do 1. března 2016. Na doplnění kádru na konečný počet budou mít čas do 1. června.

Všechny zápasy se budou hrát na ledové ploše s rozměry NHL, podle pravidel NHL a s rozhodčími z NHL.

Světový pohár, jenž je nástupcem Kanadského poháru, se konal naposledy v roce 2004. Vyhrála ho Kanada, s níž čeští hokejisté vypadli v semifinále.

Program hokejového Světového poháru

Sobota 17. září:

21:30 Tým Evropy - USA,

02:00 Kanada - ČR.

Neděle 18. září:

21:00 Rusko - Švédsko,

02:00 Finsko - Tým Severní Ameriky.

Pondělí 19. září:

21:00 ČR - Tým Evropy,

02:00 Tým Severní Ameriky - Rusko.

Úterý 20. září:

21:00 Finsko - Švédsko,

02:00 Kanada - USA.

Středa 21. září:

21:00 Tým Severní Ameriky - Švédsko,

02:00 Kanada - Tým Evropy.

Čtvrtek 22. září:

21:00 Finsko - Rusko,

02:00 ČR - USA.

Sobota 24. září:

Semifinále (čas bude upřesněn).

Neděle 25. září:

Semifinále (čas bude upřesněn).

Úterý 27. září:

02:00 Finále (první zápas).

Čtvrtek 29. září:

02:00 Finále (druhý zápas).

Sobota 1. října:

01:00 Finále (případný třetí zápas).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články