Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Češi podlehli Kanadě, ale šanci na postup díky Švýcarům neztratili

Stockholm – Čeští hokejisté prohráli předposlední souboj v základní skupině mistrovství světa s Kanadou 1:2 a jejich účast ve čtvrtfinále turnaje se výrazně zkomplikovala. Kanadský tým vedl po brance Erika Staala, na kterou dokázal odpovědět ještě v první třetině Petr Koukal. Kanada pak odskočila až gólem Skinnera ve třetí třetině. O postupu do čtvrtfinále rozhodne poslední soubouj skupiny s Nory. Ti totiž prohráli se Švýcarskem a nevyužili šanci zajistit si play-off na úkor českého týmu. Oba celky se tak v úterý utkají o čtvrté postupové místo.

Utkání Kanada - Česko
zdroj: EPA autor: FREDRIK SANDBERG

Češi nastoupili v poloprázdném Globenu s Tomášem Hertlem jako centrem první formace a její levé křídlo Jiří Hudler se dostalo k bekhendovému zakončení už ve druhé minutě. Mike Smith v kanadské brance ale jeho pokus chytil. Na druhé straně se vyznamenal gólman Pavelec proti akci tria Giroux, Stamkos a Ladd. Roztažený na brankovišti zlikvidoval nebezpečné zakončení, které mohl Andrew Ladd při zvednutí puku zavěsit pod horní tyčku. Za moment se ocitl po zmatcích v rozehrávce Kanaďanů v náznaku šance Vrbata, ale kotouč při průjezdu mezikružím nestihl zasáhnout.

Po několika ostřejších střetech, kdy při jednom z nich vyfasoval loket do obličeje Voráček, se ke střele dostal kapitán Novotný. Jeho střela švihem skončila v lapačce Smithe. Oťukávání zakončil nebezpečnou střelou přes obránce Vrbata, ale Smith byl u tyčky pozorný i při jeho pokusu o dorážku.

Kanada vedla po první přesilovce

První přesilovku měli Kanaďané po najetí Voráčka do Smithe za brankou. Pavelec při kanadském zámku v útočné třetině první dva pokusy dokázal zlikvidovat. Pak ale Eric Staal poslal přízemní nahození, kterému před brankou pomáhal stínit bývalá "výluková" posila Liberce Wayne Simmonds a pravděpodobně bruslí změnil směr puku do Pavelcovy branky. Češi ztráceli od dvanácté minuty – 0:1.

Český tým zvýšil aktivitu a po prudkém nahození obránce Kutláka se šikovnou tečí prezentoval Radim Vrbata. Po chybě při rozehrávce Smithem mohl dokonce vstřelit vyrovnávací gól. Obě situace kanadský tým přežil bez úhony.

Pět minut před koncem úvodního dějství hrál přesilovku i český výběr. Na trestnou lavici putoval Steven Stamkos. Češi se v ní neprosadili, ale krátce po vypršení trestu vybojoval skvělým forčekingem puk v útočné třetině Petr Koukal a dostal se i k zakončení po vyražené střele Hanzala na Smithe. Pohotově trefil prostor mezi betony Mikea Smithe. Po sedmnácti minutách tak bylo srovnáno na 1:1.

Pak se ocitl sám před Smithem ve výborné pozici Hertl, ale blafák na pravou ruku mu nevyšel. Češi se dostali do varu a aktivní Hudler si připsal další střelecký pokus na strážce kanadské branky.

Druhá třetina začala nepříjemně pro benjamínka Hertla. Za brankou Smithe poznal kanadskou tvrdost v podání Robidase a mírně otřesený odjel na střídačku bez hokejky i rukavic. Vzápětí se v obrovské šanci zjevil Jan Kovář. Odkrytou klec ale z první netrefil. Rychlý brejk Javorových listů na druhé straně přestála obrana s Pavelcem jen se štěstím. Doklepnutí kanadského útočníka skončilo na tyči.

Vyloučení do konce utkání nepotrestáno

Hadamczikův výběr nadále úspěšně zachytával útoky soupeře. Kanaďané zase přidali na důrazu v obranné třetině. Po jednom ze soubojů, kdy byl Zbyněk Irgl nebezpečně naražen na hranu mantinelu, dostali Češi výhodu pětiminutové přesilovky i s ohledem na krvavé zranění v obličeji českého hráče. Luke Schenn navíc putoval do kabin s trestem do konce utkání.

Příliš velké úsilí v souboji o puk následně předvedl Martin Hanzal a za podražení musel na trestnou lavici. Při hře čtyři na čtyři se český brankář z Winnipegu musel hodně ohánět, aby neinkasoval podruhé. Ve zbytku přesilovky Češi výhodu jednoho muže navíc na ledě využít nedokázali.

Podražením se provinil i Koukal a početní výhodu měli naopak Kanaďané. Ani oni faul nepotrestali. Další možnost přesilovky dostali zanedlouho. Češi špatně střídali a obdrželi menší trest za hru v šesti. Při něm najel do Pavelce kanadský forvard Schultz a hra se znovu vyrovnala. Do tlaku se ale český tým nedostal, neboť při smolném odrazu kotouče o ochrannou síť musel za zdržování hry z ledu Nakládal. Pavelec však pokusy Kanady na konci druhé třetiny v oslabení skvěle zneškodnil. Do šaten odcházely oba týmy za nerozhodného stavu 1:1, stejně jako po první třetině.

Třetí třetinu začali Kanaďané svižně. Pavelec musel zasahovat čtyřikrát během jediné minuty. Poté neuspěl Kovářův útok s výpadem na polovinu Kanady. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Voráčkův průnik po objetí branky úspěšný nebyl. Ten Skinnerův na druhé straně už ano. Pavelec se nestihl přesunout k levé tyči a Češi prohrávali 1:2 po brance ze 47. minuty. Vyrovnat mohl za tři minuty Kovář. Branku ale zblízka přestřelil.

Reflexivní zákrok Smithe zabránil Nakládalovi ve skórování v dalším průběhu. Čechům utíkal čas a znát byl i úbytek sil. Hall, Duchene a Eberle točili české hráče v jejich obranném pásmu. Tlak nepřišel ani v poslední pětiminutovce, kterou narušila další dvě oslabení po faulech Nakládala a kontroverzním zákroku Šmída. Reprezentaci nepomohla k zisku alespoň bodu ani závěrečná power play.

Kanada - ČR 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Simmonds (E. Staal, Robidas), 47. Skinner (Smith) - 18. Koukal (Hanzal, Hejda). Rozhodčí: Morg. Johansson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Schrader (Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:7, navíc Scheen (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6117.

Kanada: Smith - Schenn, Campbell, Robidas, Hamhuis, Schultz, Harrison, Brodie, Dillon - Simmonds, E. Staal, Read - Ladd, Giroux, Stamkos - Eberle, Duchene, Hall - O'Reilly, Skinner, J. Staal. Trenér: Lindy Ruff.

Česko: Pavelec - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Voráček, Hertl, Hudler - Irgl, Novotný, Hubáček - Fleischmann, Jan Kovář, Tlustý - Vrbata, Hanzal, Koukal. Trenér: Alois Hadamczik.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy