Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi podlehli Finům a v Euro Hockey Tour skončí třetí

Stockholm - Čeští hokejisté prohráli na Švédských hrách ve Stockholmu s Finskem 1:4. Definitivně tak přišli o naději na prvenství v sérii Euro Hockey Tour. Před nedělním posledním zápasem s Ruskem ztrácí tým kouče Vladimíra Růžičky na třetím místě právě na Suomi v celkové tabulce evropské tour už šest bodů a skončí třetí. Hokejisté Ruska zvítězili ve svém druhém utkání nad domácím Švédskem 4:2 a mají stále naději na svůj třetí triumf v EHT za sebou. Přímý přenos zápasu Česko - Rusko můžete sledovat zítra od 12:00 na ČT4 a zpravodajském webu ČT24.

Čeští hokejisté nastoupili v brance s Vokounem a bez zraněného útočníka Kvapila i odpočívajícího Čáslavy, poprvé na turnaji se tak zařadil do sestavy bek Krstev. V úvodu se hrálo dlouho bez šancí, ty přineslo až v páté minutě Kuukkovo vyloučení. Po 50 vteřinách početní výhody se radovali Češi. I když si museli ještě dlouhou chvíli počkat, než švédští sudí Lärking se Sjöbergem gól po poradě s videorozhodčím uznali. Směr Rachůnkovy střely změnila mezi kruhy nejdříve Gřegořkova teč a před brankou usměrnil puk za Säteriho záda Voráček nohou, ale neúmyslně. Posila z Columbusu si připsala při druhém reprezentačním startu premiérovou branku.

Finové měli vzápětí možnosti k vyrovnání, ale Hytönen ani Lehterä na Vokouna nevyzráli. Český tým v závěru úvodní části nepustil hráče Suomi do šance při vyloučeních Klepiše i následně Červenky. Vokoun pak na začátku druhé části vykryl i nebezpečné pokusy Finů při Nakládalově trestu.

Finové se dostávali do tlaku a ve třetí části opanovali led

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička: "Zápas byl vcelku dobře rozehraný, ale v soubojích na mantinelech nás Finové přehrávali. Dělali jsme tam chyby."

Tomáš Vokoun: "Nebylo to jednoduché. Měl jsem jenom jeden trénink s týmem a ten byl jediný za poslední čtyři týdny. Je to jiné hokejové tempo, pocit nebyl ideální."

Aaltonen a Niskala ještě neuspěli, ale ve 34. minutě už se Jalonenův tým radoval z vyrovnání. Po vhazování v útočném pásmu českého týmu unikl osmnáctiletý Granlund Barinkovi a přihrál rozjetému Hartikainenovi, který byl při blafáku do bekhendu sice faulovaný Nakládalem, přesto protlačil puk za Vokounova záda. Následně gólman Floridy podržel svůj tým po Aaltonenově střele a Kapanenově dorážce. Po vyloučení Voráčka a Barinky hráli Seveřané 34 vteřin v pěti proti třem, ale Aaltonen z mezikruží nezamířil přesně a už při klasické přesilovce pomohla českému týmu levá tyč po ráně Vatanena, dalšího osmnáctiletého talentu ve finské sestavě.

S koncem druhého dějství se strhla potyčka za finskou brankou, po které byl potrestaný jen Fin Kuukka a připsal si i třetí vyloučení Suomi v zápase na své konto. Obratu skóre se dočkali ve 48. minutě Finové, když se jim podařilo po boji u mantinelu udržet útočné pásmo a obránce Salmela zacílil přesně od modré čáry. Při Pihlströmově trestu minul branku Voráček a Finové v 53. minutě pojistili vedení. Těsně po Gřegořkově návratu z trestné lavice překonal přesouvajícího se českého gólmana po kombinaci Kontiola. Za tři a půl minuty vrátil Kontiola ideální přihrávku Kapanenovi, který uzavřel skóre. Stav 1:4 už nezměnila Kovářova šance při Santalově trestu.

Rusko drží naději na triumf v celé sérii

Ruská sborná získala díky třem přesilovkám do konce druhé třetiny tříbrankové vedení a Švédové začali korigovat výsledek až za stavu 0:4. Rusové mají na kontě v EHT stejně jako vedoucí Finsko 21 bodů, ale výrazně horší skóre. Proto potřebují v duelu s Českem získat o bod více než Finsko v severském derby se Švédskem. Zároveň může sborná jako jediná sebrat výběru Suomi prvenství na stockholmském turnaji.

Čeští hokejisté skončí v evropské sérii definitivně třetí, když mají na kontě zatím 15 bodů. Švédové skončili jasně poslední, získali jen devět bodů. I dnešní duel s Ruskem potvrdil, že se jim v této sezoně v klání elitní evropské čtyřky nedaří.

Výsledky LG Hockey Games:

Švédsko - Rusko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 45. Ekman-Larsson (Persson), 57. Harju (Persson) - 17. Rjasenskij (Bělov), 39. Sušinskij (Denisov, Kalinin), 40. Aťjušov (Kulikov), 41. Kuljomin (S. Fjodorov). Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (oba Fin.) - Dahmén, Winge (oba Švéd.). Vyloučení: 6:11. Využití: 1:3. Diváci: 9 332.

Česko - Finsko 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 6. Voráček (Gřegořek, Rachůnek) - 34. Hartikainen (Mikael Granlund, Lehterä), 48. Salmela (Kuukka, Aaltonen), 53. Kontiola (S. Kapanen, Hytönen), 57. S. Kapanen (Kontiola, Aaltonen). Rozhodčí: Lärking, Sjöberg - Käck, Sabelström (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 3 000.

Jakub Voráček dává svůj první reprezentační gól.
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články