Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Čeští hokejisté porazili Švédsko 2:1 po nájezdech

Stockholm/Helsinky - Čeští hokejisté ve Stockholmu vstoupili do turnaje LG Hockey Games, závěrečného dílu série Euro Hockey Tour, vítězně. Domácí Švédsko porazili 2:1 po samostatných nájezdech. Skóre zápasu otevřel v 18. minutě Kašpar, ve 25. minutě srovnal Hedman. Rozhodující gól dal Jakub Klepiš. Výběr Vladimíra Růžičky tak má stále šanci na celkové prvenství v Euro Hockey Tour, na vedoucí duo Finsko a Rusko ztrácí tři body. Hokejisté Finska porazili v úvodním duelu Rusko 5:4 po samostatných nájezdech. Zápas hraný v Helsinkách rozhodl v páté sérii nájezdů útočník Mikael Granlund. Právě Finové budou v sobotu dalším soupeřem českého týmu, tentokrát ovšem již ve švédském Stockholmu.

V dresu českého týmu si vítěznou premiéru připsali gólman Pavelec a útočník Voráček, jediní dva zástupci z NHL, kteří se objevili na ledě, a také obránce Nakládal. Na druhé straně debutovali zadák Ekman-Larsson a forvard Bergfors, jeden ze čtyř posil z prestižní zámořské soutěže, které dnes využil trenér Gustafsson.

Při úvodním oťukávání oba týmy zkoušely gólmany pokusy z dálky, až v šesté minutě se dostali do šance domácí. Perssonovu střelu ale Pavelec kryl a z dorážky nezamířil přesně Martensson. Češi se dočkali šancí až ve svém oslabení. Při Barinkově trestu nevyužili přečíslení dvou na jednoho Kvapil s Rolinkem. Vzápětí dokonce trefil obránce Blaťák po dalším výpadu Růžičkova týmu střelou z mezikruží levou tyč. Při Nakládalově vyloučení se český tým dokonce radoval z vedení. Švédská obrana zapomněla na levé straně v středním pásmu na Kašpara, který svůj únik proměnil blafákem do bekhendu a ve čtvrtém reprezentačním zápase potřetí skóroval.

Výborný Pavelec našel puk v síti jen jednou

Na začátku druhého dějství v přesilovce zahrozil Červenka, po jeho akci pak ještě střílel Rachůnek. Ve 25. minutě Pavelec vykryl průnik Pääjärviho-Svenssona, ten ale vzápětí při kombinaci dvou talentů švédského hokeje uvolnil Hedmana, který střelou do levého horního rohu Pavelcovy branky vyrovnal.

V závěrečném dějství hráli Češi dvě přesilovky, při první je Švédové do šance nepustili, ale při druhé po Kašparově přihrávce těsně minul Novotný. Švédové kupili fauly, po těch Petterssona a Martenssona hrál Růžičkův tým dokonce 95 vteřin v pěti proti třem. Klepišův pokus od modré čáry ani o chvíli později Voráčkova dorážka ale ukazatelem skóre nepohnuly. Když odolal český výběr při trestech Novotného i Gřegořka, zápas dospěl do prodloužení. Při pokračujícím oslabení a následném provinění Němce, odehráli hosté více než polovinu nastavení v oslabení, ale Pavelec držel nerozhodný stav a druhý bod mohl naopak zajistit Rolinek. V rozstřelu uspěl jen Klepiš, Pavelec všechny tři pokusy soupeře kryl a Voráček nemusel neúspěšného nájezdu litovat.

Výhru Finů nad Rusy zajistil až v nájezdech Granlund

V přímém souboji o průběžnou první příčku tabulky celého seriálu EHT byl k vidění duel s dramatickým průběhem, neboť skóre bylo jako na houpačce. Zásluhou Mozjakina sice šli Rusové již v polovině páté minuty do vedení, jenže už za 25 vteřin bylo vyrovnáno, když se trefil Hahl. Oba týmy si poté zahrály bez úspěchu přesilovku, ale Finsko dostalo k dispozici další početní výhodu a tu již v končící 19. minutě zužitkoval Hietanen. Třetí zásah přišel z hole Aaltonena.

V polovině základní hrací doby mohli Seveřané odskočit dokonce na tříbrankový rozdíl ve skóre, místo toho ovšem sami inkasovali po trefě Kozlova. Pokračující početní výhodu však stihl tři sekundy před jejím skončením využít opět Aaltonen a zvýšil na 4:2. Netrvalo ovšem dlouho a do černého zamířil také Sušinskij, takže i během druhé přestávky měli domácí k dispozici pouze jednobrankový náskok. Ve třetím dějství byla sborná výrazně lepším týmem, svého soupeře dokázala přestřílet drtivým poměrem 20:2, ale ze své převahy vytěžila pouze vyrovnání, o které se přičinil už ve 44. minutě Arťjuchin. O vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Vítězně se trefil Granlund.

Výsledky Švédských hokejových her:

Švédsko - Česká republika 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. V. Hedman (Pääjärvi-Svensson) - 18. Kašpar (Novotný), rozhodující sam. nájezd Klepiš. Proměněné nájezdy: Klepiš. Neproměněné nájezdy: Weinhandl, Pääjärvi-Svensson, Omark - Voráček. Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (oba Fin.) - Lyth, Ahlström (oba Švéd.). Vyloučení: 8:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 654.

Finsko - Rusko 5:4 po sam. nájezdech (2:1, 2:2, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Hahl (Komarov, Hytönen), 19. Hietanen (Lehterä, Miettinen), 23. Aaltonen (Kontiola), 31. Aaltonen (Niskala, Kontiola), rozhodující sam. nájezd Granlund - 5. Mozjakin (Anisimov, Sušinskij), 31. Kozlov (Fjodorov), 34. Sušinskij (Mozjakin, Fjodorov), 44. Arťjuchin (Afinogenov, Svitov). Rozhodčí: Minář, Šindler (oba ČR) - Saha, Terho (oba Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 8 281.

Švédsko - Česko
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články