Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Červenku chtěl Rapperswil pro Ligu mistrů, ale připojil se k reprezentaci: Jsem rád, že tady mohu být

Útočník Roman Červenka je vedle Davida Tomáška druhým hráčem, u něhož si vedení hokejové reprezentace vyžádalo brzký příjezd na sraz před Švýcarskými hrami bez ohledu na úterní odvety čtvrtfinále Ligy mistrů. Červenka podle svých slov sám neměl příliš na vybranou. Pozvánku odmítnout nechtěl. A jak přiznal, s ohledem na dosud nepovedenou sezonu svého týmu Rapperswil-Jona naopak uvítal změnu prostředí.

Je nám líto, video expirovalo.
S reprezentací už je Červenka a čeká premiéra pod Rulíkem

Reprezentační trenér Radim Rulík nezastíral, že jeho záměr, aby se Červenka s Tomáškem hlásili už na pondělním srazu, vyvolal třenice s kluby. Červenkův tým bude v úterý v Ostravě proti Vítkovicím hájit těsný náskok po domácí výhře 2:1.

"V klubu by samozřejmě chtěli, abych byl k dispozici, a měli nějakou představu, jak by to mělo být, ale dopadlo to takhle. Pozvánku jsem rozhodně odmítnout nechtěl. Je tady před námi domácí zápas, vyprodaná hala, každý by to chtěl hrát. A já nejsem výjimka," řekl Červenka s vyhlídkou čtvrtečního domácího zápasu s Finy před přesunem do Švýcarska, které turnaj pořádá.

Jaká byla druhá Rulíkova nominace? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

"Šlo to trochu mimo mě. Jsou ale dané nějaké regule a postupovalo se podle nich. Když jsem dostal pozvánku do nároďáku, tak jsem nic víc neřešil. Jsem rád, že tady mohu být. Zbytek šel mimo mě a záležel na někom jiném," dodal Červenka.

Hokejisté zahájili přípravu na Švýcarské hry bez Willa

Reprezentace se v pondělí v Praze sešla bez brankáře Romana Willa. Opora extraligových Pardubic odcestovala s Dynamem do Finska, kde Východočechy čeká v úterý odvetné čtvrtfinálové utkání proti celku Lukko Rauma. Will se k národnímu týmu připojí ve středu. Naopak účastníci play-off Ligy mistrů Červenka a Tomášek k dispozici trenérovi Radimovi Rulíkovi byli. "Gólman je malinko jiná kategorie než hráč, takže nám to vůbec nevadí. Stačí, že přijede ve středu na trénink," řekl Rulík po úvodním tréninku.

Na reprezentační sraz se těšil. Jde o jeho první akci s národním týmem od květnového mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku. "V klubu nám to moc nejde, tak jsem i potřeboval změnit prostředí. Jsem rád, že si za nároďák zahraju a trochu si tak i odpočinu od té nepohody. V české kabině je ta atmosféra jiná, bude to celkově zase něco jiného," konstatoval Červenka.

Těžké období v Rapperswilu

Jeho tým Lakers, který vede v roli kapitána, je ve švýcarské lize až předposlední a na postupové pozice ztrácí 11 bodů. Nepohoda mužstva se promítá i do jeho osobních statistik. Body mu na konto nenaskakují zdaleka tak rychle jako v předchozích sezonách.

"Je to součást kariéry a ne vždycky jste nahoře. Je to složité. Některé zápasy jsou lepší, jiné horší. Problém je, že týmu se nedaří, a trvá to už nějakou dobu. Hledají se cesty, jak z toho ven, ale zatím to moc nejde. Chybí větší konzistence. Do toho ještě hodně zraněných hráčů, není to ono... Pracuje se na tom, ale není to jednoduché," vysvětlil Červenka.

"I když máme charakterově dobrý tým, který pořád pracuje, marně hledáme nějakou chemii, z nějakých důvodů to nefunguje. Těžko říct, proč to tak je, ale něco tomu pořád chybí. Není to příjemné období, ale patří to k tomu. Doufám, že se to co nejdříve otočí a vše půjde zase tím správným směrem," přál si Červenka.

Obměnou realizačního týmu na reprezentační střídačce, kde Fina Kariho Jalonena nahradil v roli hlavního kouče Rulík, se nijak zvlášť nezabývá. "Je to tak, jak to je. Zase se mluví česky, ale v tomto ohledu je nám to tak nějak jedno, z venku je člověk zvyklý, když poslouchá pokyny v angličtině."

Jedním z jeho nadřízených je nyní v roli asistenta trenéra i Tomáš Plekanec, který nedávno ukončil kvůli zdravotním potížím náhle hráčskou kariéru. "Naskočil do toho rychle," podotkl s úsměvem Červenka. "Viděli jsme se zase po nějaké době. Když to tak vezmu, s většinou realizačního týmu jsem si zahrál jako spoluhráč, tak je to takové zvláštní, ale příjemné," řekl Červenka.

Rulík již dopředu avizoval, že i pro nadcházející turnaj chce zůstat u trochu neobvyklého střídání kapitánů na každý jednotlivý zápas. Jedním z tria má být i Červenka. "To není věc, kterou bych já nějak řešil. Je to samozřejmě na trenérech a vedení týmu. Třeba je to kvůli tomu, aby s tím mělo více hráčů zkušenost, ale to není úplně otázka na mě," odvětil Červenka.

V neděli měl 38. narozeniny, žádnou oslavu ale neplánoval. "Na to není čas. A není to určitě žádný speciální věk, který by se měl slavit. Nijak to neřeším," řekl Červenka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články