Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čajánkův gól z prodloužení rozhodl o výhře Zlína na Spartě

Praha – Hokejisté posledního Zlína vyhráli ve 21. kole extraligy na ledě pražské Sparty 4:3 v prodloužení a přiblížili se třináctým Vítkovicím na rozdíl dvou bodů. O druhém vítězství úřadujícího mistra za sebou v nastavení rozhodl v čase 60:41 kapitán Petr Čajánek.

Slavící Petr Čajánek ze Zlína
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"To byla haluz. Dával jsem tam přihrávku na Kubu Svobodu do prázdné a on si to tam hodil sám," okomentoval svou vítěznou trefu z rohu hřiště Čajánek, který překvapil brankáře Filipa Novotného. Podle zlínského lídra potřebují obhájci titulu vyhrávat dál. "Pro nás je důležité vyhrát víc zápasů v řadě. Udělali jsme druhý krok a teď to musíme potvrdit doma. Máme strašnou ztrátu a pro nás dva zápasy nic neřeší," dodal Čajánek, jehož tým ztrácí na desítku pro play-off sedm bodů.

Do první šance se dostal ve třetí minutě hostující Svoboda, na druhé straně zasáhl proti Bahenskému Hromada, který po pátečním debutu poprvé v extralize nastoupil od začátku zápasu. "Lidi mi říkali, ať si to užiju, že startovat na Spartě je sen. Snažil jsem se si to užívat a přitom dělat věci, na které jsem zvyklý, a udržet se v koncentraci, abych nedostal nějaký hloupý gól a klukům to moc nepokazil," řekl Petr Hromada, který chytá za druholigový Vsetín.

Vzápětí srazil Kubiš u mantinelu Klimka, ale podle sudích Homoly s Pešinou dovoleně a zlínský útočník šel společně se sparťanem Mikušem pykat za následnou potyčku. Otřesený Klimek se už do hry nevrátil.

Ve čtvrté minutě srazil Pilař unikajícího Romana Vlacha, který nařízené trestné střílení proměnil blafákem do forhendu. V polovině úvodní části opět zahrozil Vlach. Zlín se ubránil při Říčkově vyloučení, kdy měli šance Pilař, Hlinka a Buchtele.

Při Horákově vyloučení v 15. minutě už Sparta vyrovnala, když se trefil z levého kruhu Réway. Novotného pak otestoval tvrdou ránou Horák. Při Čajánkově trestu domácí stav otočili, když po Hlinkově přihrávce zakončoval do prázdné branky Buchtele. Toho následně srazil Marušák, ale Zlín se v dalším oslabení už ubránil.

Hosté se ve 24. minutě také prosadili v přesilovce. Po Saboličově provinění proti pravidlům vypálil Marušák od modré čáry a před Novotným tečoval puk spoluhráč Ďaloga. V dalším průběhu druhého dějství šance chyběly. Hosté odolali při Říčkově trestu, při Ďalogově vyloučení Novotný kryl Říčkovu ránu. Stav se neměnil ani při dvou početních výhodách Zlína při pobytu Buchteleho a Hlinky na trestné lavici.

Ve 42. minutě přerušily hru problémy s osvětlením. "Ani jsem si toho nevšiml. Myslím, že se mohlo hrát hned dál. Takový problém to nebyl, na jiných stadionech jsou horší světla," prohlásil sparťanský gólman Filip Novotný, jehož pásmo ve třetí třetině bylo méně osvětlené. Ve 44. minutě sice Sparta dostala puk za Hromadu, ale sudí Cingelův gól po poradě s videorozhodčím pro kopnutí puku neuznali. "Byl jsem si jistý. Díval jsem se i na našeho trenéra gólmanů Hrazdiru a ukazoval mu rovnou, že to bylo kopnuté," prohlásil Hromada.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Zlín

V polovině třetí třetiny měl v krátké přesilovce šanci Ďaloga, ale Hromada zasáhl lapačkou. V 56. minutě se Sparta prosadila potřetí v početní výhodě, když při Kotvanově vyloučení prostřelil Hromadu z mezikruží Cingel. "Poslední zápasy se nám přesilovky nedařily, jak bychom chtěli. Trošku jsme popracovali a aspoň ty nám dneska vyšly. Zápas jsme si ale dneska pokazili sami hlavně druhou třetinou, kdy jsme byli čtyřikrát vyloučení. A jak se nám poslední zápasy stává, tak jsme na chvilku vypnuli, a soupeř toho využil k rychlému vyrovnání a gólu při prvním střídání v prodloužení," uvedl Lukáš Cingel.

Hned za půl minuty překonal Kotvan z pravého kruhu Novotného, který měl zakrytý výhled, a vynutil prodloužení. V něm rozhodl Čajánek, který překvapil Novotného nahozením z rohu. "Chtěl jsem chytit nahrávku, aby to nešlo před bránu, a srazil jsem si to tam. Ten gól je na můj vrub," přiznal Novotný.

HC Sparta Praha - PSG Zlín 3:4 v prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Réway (Buchtele, J. Mikuš), 19. Buchtele (J. Hlinka, Réway), 56. Cingel (Sabolič) - 4. Roman Vlach z trestného střílení, 24. Marušák (Leška), 56. Kotvan (O. Veselý), 61. Čajánek (Žižka). Rozhodčí: Homola, Pešina - Bláha, Špůr. Vyloučení: 8:10. Využití: 3:1. Diváci: 5623.

Sparta Praha: F. Novotný - Polášek, K. Pilař, Ďaloga, J. Mikuš, Barinka, Švrček - Réway, J. Hlinka, Klimek (22. Černoch) - Sabolič, Cingel, Buchtele - Kumstát, Pech, Rolinek - Dvořáček, Bahenský, A. Chlapík. Trenéři: Jandač a Moták.

Zlín: Hromada - Marušák, Řezníček, Kotvan, O. Horák, Valenta, Žižka - Okál, Leška, Köhler - Holík, Roman Vlach, Říčka - J. Svoboda, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Ondráček, Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Zdeněk Moták (Sparta): "Bohužel ztrácíme utkání po našich vlastních chybách. Buď pramení ze hry nebo jsou to vyloučení. Ukázalo se to dnes i v předešlých utkáních. Nedáváme góly, kdybychom dali nějaké zkraje hry, určitě by se gólmanovi a obráncům hrálo lépe a mohli bychom na to navázat. To se bohužel neděje a dostáváme se pak do situací, kdy to řešíme špatně. Lukáš Klimek jel do nemocnice na vyšetření, snad by to měl být jen lehký otřes mozku, ale nejsem nyní schopen říct diagnózu."

Juraj Jurík (Zlín): "Sparta si v první třetině vytvářela velký tlak, kterému jsme někdy se štěstím odolávali. Byla tam spousta oslabení. Naštěstí jsme dali z trestného střílení první gól a tím jsme to trošku otupili. Pak jsme ale dostali při dvou přesilovkách soupeře dva góly. Nám se povedl vstup do druhé třetiny, kdy jsme srovnali na 2:2. Hra se vyrovnala, Sparta vypadala optické lépe, ale hrozila jen z přesilovek. My jsme hráli dobře do obrany a podpořil nás brankář Hromada. V poslední třetině bylo jasné, že kdo dá gól, tak už může vyhrát. Když jsme ho dostali, tak už to s námi vypadalo špatně, ale pak se k nám přiklonilo štěstí, srovnali jsme na 3:3 a v prodloužení padají šťastné góly. My jsme ho dali a jsme rádi, že vezeme ze Sparty dva body."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy