Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brněnský "sparťan" Hanzlík: Vítkovice nám ukázaly cestu

Brno – Od malička byl sparťan a v pražském celku strávil třináct let. Nyní však bude stát obránce Jan Hanzlík na druhé straně barikády. V dresu Komety bude usilovat o vyřazení svého bývalého týmu. "Je těžké se od všeho oprostit, ale nyní jsem komeťák," řekl.

Jan Hanzlík v dresu Komety
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Proti Spartě už odehrál čtyři zápasy v základní části a je přesvědčen, že se nostalgie z pražské minulosti postupně vytratí. "Když člověk někde vyrůstá, tak je těžké zapomenout. Spíše mám na mysli prostředí, neboť ze Sparty se už znám jen tak s osmi hráči. Před rokem přišlo dvanáct nových," uvedl Hanzlík.

Stále si velmi dobře pamatuje situaci z předloňska, kdy Sparta ve čtvrtfinále play-off podlehla Kometě, která pak došla až do finále. "Byla to pro nás těžká rána. Vyhráli jsme základní část a Kometa nás v play-off sfoukla jako svíčku. Počítám, že trenér Pepa Jandač touží po odvetě,"
domnívá se brněnský zadák.

Tehdejší vyřazení přisoudil dlouhé pauze po základní části. "Stáli jsme skoro tři týdny. Brno bylo rozjeté z předkola. Nevěděli jsme, jak na něj. Netvrdím, že bychom neprohráli, kdybychom hráli taky bez dlouhé přestávky. Ale hráčům Brna tenkrát vyšlo všechno, na co sáhli. Nepotřebovali taktiku," vzpomínal Hanzlík na sparťanské zklamání.

Letos je situace jiná, oba celky postoupily přímo do čtvrtfinále. A před semifinále Hanzlík na základě vlastních zkušeností počítá s tím, že sparťané se budou muset vyrovnat s mnohem větším psychickým tlakem. "Všechno kromě finále je (pro Spartu) neúspěch. Ten tlak je obrovský a následné zklamání z případného vyřazení velké," uvedl Hanzlík.

Až po odchodu do Brna si prý uvědomil, že hrát za Spartu je jedinečná záležitost. "Dřív jsem ty tlaky bral automaticky. Teprve teď poznávám, co to obnáší. Praha je specifická, lidé mají hodně možností vyžití. Od sportu až po kulturu. Stačí, když dva zápasy nevyjdou, a lidé do hlediště nepřijdou. Z toho vychází i tlak od sponzorů. V týmu není taková pohoda," popsal Hanzlík rozdíl mezi působením ve Spartě a v Kometě.

Před vzájemným soubojem ale považuje Hanzlík svůj bývalý klub za favorita. Podle něj hovoří pro Spartu silnější a vyrovnanější kádr. "Ke kvalitním čtyřem pětkám je potřeba připočítat ještě pátou, která sedí na tribuně. Ale Vítkovice ve čtvrtfinále Spartu hodně potrápily a ukázaly nám cestu, jak máme hrát. Nemůžeme se s ní honit nahoru dolů. To bychom neuspěli. Chce to jinou taktiku," řekl Hanzlík.

Aby Brňané zopakovali předloňskou cestu do finále, bude podle Hanzlíka zejména nutné zvládnout všechny domácí zápasy. "Máme vynikající fanoušky, tím i velkou výhodu domácího ledu. A k tomu musíme jednou nebo dvakrát uspět v Praze," dodal Hanzlík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články