Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bóža Modrý: Oběť bolševiků je v hokejové Síni slávy

Praha - Legendární český brankář Bohumil Modrý byl na hokejovém mistrovství světa v Bratislavě in memoriam uveden do Síně slávy Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF). Dalšími oceněnými v hráčské kategorii byli slovenský útočník Ladislav Troják, švédský útočník Tord Lundström, rumunský forvard Doru Tureanu a útočnice Karyn Byeová z USA. Za Modrého, jenž byl považován za nejlepšího evropského brankáře v období před druhou světovou válkou a také po ní, převzaly ocenění jeho dcery. Informace o skončeném světovém šampionátu najdete i na webu mshokej.cz.

Modrý v letech 1947 a 1949 pomohl Československu k titulu mistrů světa, předtím v roce 1938 získal bronz. V národním týmu posbíral kompletní sadu medailí - má i stříbro z olympijských her ve Svatém Mořici v roce 1948.

Úspěšný brankář reprezentoval celkem v 71 zápasech. Na pěti světových šampionátech měl ze 35 utkání průměr 1,27 inkasované branky na zápas, na olympiádě obdržel v průměru dvě branky na utkání. V domácí lize vychytal Modrý klubu LTC Praha, jehož pokračovatelem je dnes Slavia Praha, šest titulů.

V březnu roku 1950 byl však v tajném politicky vykonstruovaném procesu společně s dalšími reprezentačními spoluhráči zatčen a následně odsouzen k 15 letům vězení. Na jaře 1955 byl propuštěn a o osm let později na následky krutého věznění, při kterém byl nucen k těžbě uranové rudy, zemřel ve věku 46 let.

Síň slávy IIHF

Síň slávy je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997 a čítá zatím 178 hokejových osobností z 23 zemí. Mezi členy je včetně Modrého také 21 Čechů.

"Když tátu zavřeli, byly mně čtyři roky a Aleně šest a půl, takže jsme o tom nemluvili. A když se vrátil, tak se o hokeji i o tom, co ve vězení zažil, nemluvilo také," vzpomíná dcera Blanka. "Tatínek s maminkou se nás od toho asi snažili uchránit," nahlas přemýšlí.

Obě dcery se v hokejovém studiu během utkání o bronzové mdeaile ČR - Rusko shodly, že Modrý byl perfektní otec i člověk. "Nikdy si nestěžoval, když byl už nemocný, naopak nám dával sílu do života. Snažil se vidět všechno pozitivně. Máme na něj jen ty nejkrásnější vzpomínky."

Modrý byl prvním mužem, který chytal hokejovým stylem, a zároveň prvním, kdo opustil fotbalové chytání. Vzhledem k tomu, že byl vystudovaný inženýr, měl svůj originální přístup vč. hokejové školy brankáře, kterou rozkreslil do časopisu Mladý hlasatel. Tam geometricky vysvětlil, jak vykrývat úhly, jako první brankář v historii.

Dcery mají originál jeho poznámek dodnes uschovaný doma ve Vídni. "On měl to chytání opravdu vypočítané, všechny úhly. Dokonce jsem od tatínka četla i takové vyprávění, kdy na něj ve Stockholmu jel švédský útočník a táta stál klidně v bráně. Myslím, že to byl Olda Němec, který říkal: Bóžo, proč nechytáš? On tam stál a odpovídal: Vždyť jsem věděl, že to půjde vedle," říká Blanka s úsměvem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články