Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zdráhalovy vize startují u mládeže: Rozjedeme projekt Léto s házenou a vylepšíme tréninková centra

Ve funkci šéfa svazu úřaduje něco málo přes tři měsíce a nyní Ondřej Zdráhala osobně představil veřejnosti své vize, jak posunout Českou házenou. Sedmatřicetiletý bývalý kapitán reprezentace má smělý plán, na tiskové konferenci zaznělo: "Chtěl bych dostat házenou mezi čtyři nejpopulárnější sporty v Česku a na olympiádu." Jaké kroky k tomu podniká a které oblasti v tuzemské házené projdou změnou?

Šéf České házené Ondřej Zdráhala a generální sekretářka Šárka Drozdová
zdroj: Česká házená

Trtík si zaslouží pokračovat

Jednou z prvních záležitostí pro Zdráhalu ve funkci bylo prodloužení smlouvy s nynějším koučem mužské reprezentace Rastislavem Trtíkem, konkrétně do ledna 2022, tedy do mistrovství Evropy na Slovensku a v Maďarsku. Vrcholný turnaj si čeští házenkáři zajistili už dvě kola před koncem kvalifikační skupiny s Ruskem, Ukrajinou a Faerskými ostrovy.

"Je to obrovsky zkušený trenér, který přinesl emoce. Ve vyjádřeních do televize byl pokorný, ale jako odborník na házenou jsem ve hře už viděl jeho prvky. Dokázal zapojit hráče, kteří v minulosti nebyli stěžejními kameny a najednou pod ním dokázali českou reprezentaci vést. To byl jeho hlavní přínos, proto jsme se rozhodli, že Rastislav Trtík bude pokračovat i dále. Pak to bude otevřené," pronesl Zdráhala, ještě na jaře hráč katarského Al-Vakrá.

Léto s házenou

Druhým a nejbližším bodem je projekt, který má pomoct k rozšíření členské základny. V rámci roadshow "Léto s házenou" bude tým Českého svazu házené společně s příslušnými manažery a trenéry v daném regionu organizovat program na koupalištích. Akce zavítá do všech třinácti krajů.

"Je to relativně velký projekt, na koupalištích může být až deset tisíc lidí. Potřebujeme opravdu kvalitní práci. Chtěli bychom, aby se účastnili každé odpoledne vždy jeden extraligový či reprezentační hráč a hráčka z MOL ligy nebo reprezentace," přibližuje Zdráhala.

Nový prezident svazu bere jako cíl přilákat děti k házené nebo obecně ke sportu. "Je tam soutěž o ceny, nejen českého svazu, ale i partnerů. Jde především o koncept miniházené – rozpětí od šesti do jedenácti let. Dále si děti mohou v některých krajích vyzkoušet plážovou házenou, tedy střelbu z výskoku a následný pád do písku, kdy to není nebezpečné," říká Zdráhala. Startuje se 3. července ve Středočeském kraji na Jezeru Poděbrady.

Spojení házenkářského hnutí

Rozdílné názorové skupiny a roztříštěnost se projevuje v několika sportech, nejen v házené. Patrné to bylo například už zkraje roku. Po odřeknutí účasti na mistrovství světa v Egyptě kvůli rozsáhlé nákaze koronavirem exekutiva České házené nebyla příliš jednotná. V poměru hlasů 5:4 odvolala realizační tým s trenéry Danielem Kubešem a Janem Filipem, následně skončil na vlastní žádost i tehdejší prezident Jaroslav Chvalný.

Zdráhala chce některé pošramocené vztahy napravit. Jakým způsobem?

"V současné době probíhají v některých krajích konference. Snažím se všech účastnit, ovšem ne vždy to samozřejmě kvůli časovým možnostem jde. Na dané akci je to pak o diskusi, o zájmu, aby lidé ve vedení klubu věřili, že Česká házená je tu pro ně. Věřím, že to svými činy dokazujeme a budeme dokazovat," prohlašuje nejlepší střelec Eura 2018.

Vylepšení TCM, ale pozice Filipa je nejistá

Obměnu v reprezentaci zajišťuje dravé mládí v čele se spojkami Stanislavem Kašpárkem, Matějem Klímou či Vojtěchem Patzelem. Tyto budoucí opory národního týmu také rozvíjely svůj talent v rámci projektu Tréninkových center mládeže (TCM).

"Systém TCM je schopný produkovat jednotlivé kvalitní hráče. Musíme se na to podívat trochu komplexněji, protože v současné době jsme schopní konkurovat v mužích, ale náš cíl by měl být konkurenceschopnost už v dorostu a juniorech. Systém TCM je nastavený a financovaný státem, určitě se teď nic měnit nebude. Do budoucna ale musíme uvažovat nad tím, jak ten systém třeba vylepšit," vysvětlil Zdráhala.

Bývalému kouči reprezentačního A-týmu Janu Filipovi vyprší smlouva v roli šéftrenéra TCM a pokračování je nejisté. "Tohle ještě není vyřešené," řekl šéf svazu.  

Zatraktivnění produktu a vysílání ženské ligy

Mužská extraliga se v průběhu sezony pravidelně objevovala ve vysílání ČT sport. Napínavé finále rozhodli házenkáři Plzně až v ultimátním pátém utkání na palubovce Karviné. Zápasy reprezentačních výběrů se také vysílají živě a Zdráhalovi chybí už jen nejvyšší ženská soutěž, česko-slovenská MOL liga.

"Česká extraliga má za mě vysokou úroveň, play-off to dokázalo. Čísla ve sledovanosti na České televizi byla dobrá. Budeme se snažit o zatraktivnění tohoto produktu pro diváky a potenciální partnery. Jednotné palubovky, LED bannery, zkrátka, aby haly vypadaly reprezentativně," povídá ostravský rodák.

"Velkou výzvou je MOL liga, z níž jsme minulý rok neměli ani jeden televizní přenos, a to chceme teď změnit. Pracujeme na tom společně se slovenským svazem. Ženská házená byla dlouhodobě na vrcholu, pamatuju si, že jsem se na ni jako dítě díval v televizi," vzpomíná.

Nový koncept MOL ligy

V současnosti hraje nejvyšší ženskou soutěž devět českých celků a čtyři slovenské. Od nového ročníku se přidá z české strany ještě Kynžvart a jeden zahraniční novic.

"Se slovenským svazem jsme zavázáni do roku 2024. Je potřeba pracovat i v tomto směru. Ukázal jsem zajímavý projekt, který může být přínosem ženské házené. Požádal jsem o účast i jeden polský klub a soutěž je koncipována na čtrnáct účastníků. Nastínil jsem pak nový koncept, který může být přínosem ženské házené, ale podrobnosti zatím nemůžu zmínit, záleží, jak se domluvíme," říká Zdráhala o reorganizaci ligy.

Oživení nižších soutěží

Koronavirová pandemie stopla na nějaký čas všechny házenkářské soutěže. Značně to odnesly první ligy mužů a žen. Česká házená chce hráčům teď pomoci. "Hodně se mluví o extralize a reprezentaci, ale každý někde začínal. Pamatuji si dobu, když jsem ještě hrál první ligu v osmnácti letech, tak byla částečně profesionální. Ve svých prvních klubech brali hráči peníze a chodili jen na házenou. Chtěli bychom na tom zapracovat, poloprofesionalizace soutěží pomůže české házené," hlásí Zdráhala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články