Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

V širší nominaci na Euro figuruje 28 házenkářů. Nejistý je start zraněného Petrovského

Širší nominace pro lednové Euro je známa. Trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem nominovali 28 házenkářů. Nechybí ani pivot Leoš Petrovský a spojka Vojtěch Patzel, jejichž start na šampionátu je vzhledem ke zranění nejistý. Závěrečnou nominaci 17 hráčů oznámí trenéři 7. ledna.

Reprezentační házenkář Leoš Petrovský se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Momentálně zranění jsou Vojtěch Patzel a Leoš Petrovský. U Vojty by měla být rekonvalescence rychlejší, u Leoše zatím nevíme, rozhodne se patrně do čtrnácti dnů," uvedl Filip.

Naopak další hráči, kteří kvůli zranění chyběli v říjnových přípravných zápasech ve Švýcarsku, jsou už v pořádku. Připraveni na šampionát by měli být Štěpán Zeman, Dieudonné Mubenzem i nejlepší střelec minulého Eura Ondřej Zdráhala.

"Ondra už hraje. Potřebuje dostat více herní praxe, jeho zranění bylo delší. Ale věříme tomu, že je to natolik zkušený hráč, že se s tím zvládne poprat. U něj je nejzásadnější, aby byl fit, a podle nejnovějších informací, které od něj máme, by měl být v pořádku," řekl Filip.

V širší nominaci jsou jako úplní nováčci brankář Šimon Mizera a spojka Jaroslav Trkovský. Hráči širšího kádru dostanou šanci ve dvou přípravných zápasech proti Slovensku na konci prosince, v nichž budou scházet krajánci z Německa. Tým se pak po pár dnech znovu sejde na začátku ledna v Brně a po dvojici přípravných duelů v Maďarsku trenéři určí konečnou nominaci.

"V lednu do Brna si pozveme 18 hráčů a 17 jich odjede do Vídně. Na lednovou akci v Brně jsme zatím nominovali jen deset hráčů, dalších osm jmen vybereme po zápase se Slováky. Právě tam nás mohou někteří hráči svou výkonností přesvědčit," uvedl Filip.

"Bude záležet primárně na zdravotním stavu. U některých pozic nejsme rozhodnutí, které hráče vybrat. Tam pak může rozhodovat každý zápas - ať už v Zubří proti Slovensku nebo proti Maďarsku. Nebo i to, jak se budou hráči prezentovat v tréninku," dodal český kouč.

Házenkáři budou na šampionátu, který se bude hrát v Rakousku, Švédsku a Norsku, obhajovat nečekané šesté místo z minulého Eura. Reprezentanti se v základní skupině představí ve Vídni a utkají se s domácím výběrem, Ukrajinou a Severní Makedonií.

Širší nominace:

Brankáři: Martin Galia, Tomáš Mrkva, Artur Adamík, Šimon Mizera.

Pivoti: Leoš Petrovský, Štěpán Zeman, Jan Užek, Petr Šlachta, Jan Mojžíš.

Levá křídla: Jakub Hrstka, Milan Kotrč, Marek Vančo, Jan Zbránek.

Pravá křídla: Tomáš Číp, Miroslav Jurka, David Poloz, Jakub Štěrba.

Levé spojky: Jaroslav Trkovský, Vojtěch Patzel, Pavel Horák, Dominik Solák, Matěj Klíma.

Střední spojky: Tomáš Babák, Roman Bečvář, Ondřej Zdráhala.

Pravé spojky: Stanislav Kašpárek, Dieudonné Mubenzem, Tomáš Piroch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články