Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švédy poslal do finále Eura Palicka, kromě skvělých zákroků dával i góly. Španělé otočili duel s Dány

Dva soupeři českého týmu v základní skupině mistrovství Evropy jsou teď ve finále. Švédové zvládli bitvu s Francouzi 34:33. Vyznamenal se brankář s českými kořeny Andreas Palicka. V první půli dostal svůj tým do hry třemi góly do prázdné branky, k tomu přidal skvělé zákroky. Třetí semifinále na velké akci Španělé už proti Dánům zvládli. V předchozích dvou, na mistrovství světa a na olympiádě v Tokiu, na severského soka nestačili. I v boji o evropské finále v Budapešti La Roja ztrácela ovšem zápas i díky zářícímu křídlu Aleixi Abelló Gómezovi, jenž nasázel 11 branek, vyhrála 29:25.

Vicemistři světa Švédové se v duelu s Francouzi ujali vedení v poslední desetiminutovce úvodního poločasu, kdy i zásluhou tří branek brankáře Andrease Palicky přes celé hřiště vyrovnali na 10:10 a do přestávky si pak vypracovali tříbrankový náskok. Ve druhé půli vedli až o pět gólů, nakonec ale výhru uhájili až v dramatické koncovce. Po chybách v rozehrávce dovolili Francouzům v závěrečné minutě snížit na rozdíl jediné branky a od vyrovnání je v posledních sekundách zachránil jen další skvělý zákrok potomka českého otce Palicky. Střelecky Švédy táhl Jim Gottfridsson s devíti zásahy.

Španělé otočili zápas s Dánskem ve druhém poločase. V závěru prvního stáhli až čtyřbrankové manko na rozdíl jednoho gólu a po přestávce skóre otočili. Ve 41. minutě se poprvé v zápase dostali do vedení a soupeře už do hry nepustili. Výbornými zákroky se o to zasloužil brankář Gonzalo Pérez de Vargas, nejlepší výkon na turnaji předvedl Aleix Gómez Abello, který nastřílel 11 gólů a blýskl se i řadou obranných zákroků.

Házenkáři Norska vybojovali páté místo po vítězství 34:33 po prodloužení nad Islandem a zajistili si přímý postup na mistrovství světa 2023, které bude hostit Švédsko a Polsko. Vyrovnaný duel v Budapešti rozhodl gólem v poslední sekundě Harald Reinkind.

Norsko je šestým jistým účastníkem příštího MS. Spolu s oběma pořadatelskými zeměmi mají start jistý i ostatní semifinalisté letošního evropského šampionátu - úřadující mistři světa Dánové, olympijští šampioni Francouzi a obhájci evropského zlata Španělé. O dalších postupujících z Evropy se rozhodne v play-off, které bude rozlosováno v sobotu v Budapešti. V prvním koši bude nasazena i česká reprezentace.

Mistrovství Evropy házenkářů v Budapešti:

O 5. místo: Norsko - Island 34:33 po prodl. (27:27, 16:12).

Semifinále: Španělsko - Dánsko 29:25 (13:14)

Semifinále: Švédsko - Francie 34:33 (17:14)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články