Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Naděje házenkářů na postup žije. Po skvělém výkonu zdolali Island

Dauhá – Úkol zněl jasně. Pokud si chtějí na mistrovství světa udržet naději na postup do vyřazovací části, musí nad Islandem zvítězit. A čeští házenkáři se tohoto úkolu zhostili na výbornou. Proti velkému favoritovi předvedli zejména v prvním poločase povedený výkon a nakonec vyhráli 36:25. Připsali si tak první triumf ve skupině. Skvěle duel vyšel i kapitánovi českého výběru Filipu Jíchovi, jenž nasázel 11 gólů.

Jan Filip a čeští házenkáři slaví vstřelenou branku
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

K účasti v osmifinále potřebují čeští házenkáři v sobotu v závěrečném utkání skupiny porazit Alžírsko a zároveň doufat, že Island nezvítězí nad Egyptem.

Čeští trenéři Jan Filip s Danielem Kubešem se dočkali první soutěžní výhry po letním převzetí týmu. "Stoprocentně nejlepší výkon pod naším vedením. Věděli jsme, že musíme. Když má člověk poslední šanci, musí tam nechat všechno. My jsme tam vše nechali, a proto jsme byli odměněni," řekl Filip. "Od zítřka se soustředíme na Alžírsko. Nemůžeme někde létat. Vyhráli jsme jeden zápas a musíme pokorně pracovat dál," dodal.

"Věřím, že Egypt vyhraje. Mají tady domácí prostředí, to je žene dopředu. Ale pozor, náš hlavní problém je porazit Alžírsko," podotkl hrdina českého týmu brankář Petr Štochl.

Češi šli do zápasu s vědomím, že ve hře o postup je udrží jedině výhra. Trenéři zamíchali se zahajovací šestkou, místo Petrovského nasadili na pivota kapitána Jíchu a změna v sestavě se jim vyplatila. Islanďany tah českých koučů viditelně zaskočil a v obraně si nevěděli rady.

Národní tým do existenčního duelu doslova vlétl a odehrál poločas z říše snů. V útoku nápaditě kombinoval a už v sedmé minutě zvýšil Hrstka z křídla na 6:2. Skvělý výkon českého celku pokračoval. Reprezentanti oproti předchozím zápasům vyztužili a vytáhli obranu, mezi tyčemi se překonával Štochl, který chytil několik jasných šancí, a vedení narůstalo.

"Oba s Martinem Galiou jsme trochu nakřáplí, tak jsme si řekli, že budeme chytat jako jugoslávští brankáři. Budeme tam stát a oni nás budou trefovat," smál se Štochl, který měl úspěšnost zákroků 41 procent. "Měl jsem k snídani něco jiného než obvykle, možná u toho zůstanu," vtipkoval.

Slavící Filip Jícha
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Šokovaný islandský kouč si po osmi minutách za stavu 3:8 vybral oddychový čas, ale český nápor tím nezbrzdil. Už ve dvanácté minutě měl národní tým na kontě jedenáct branek, což je více než za celý první poločas v předchozích duelech.

Zářil především Jícha, jenž za půli nasázel osm gólů. Na konci čtrnácté minuty utekl v oslabení a Češi zvýšili už na 12:4. Seveřané, kteří v předešlém utkání remizovali s olympijskými šampiony z Francie, pak sice ztrátu o dvě branky stáhli, ale národní tým se nenechal rozhodit a do poločasu vedení navýšil už na deset gólů.

"V první půli nám vyšlo prakticky všechno, na co jsme sáhli. Měli jsme vzadu výborného Štochlíka, to byl základní kámen naší hry. Měli jsme samozřejmě v určitých fázích i štěstí, dávali jsme lehké góly. Takhle si to nějak člověk představuje," pochvaloval si Filip.

Islanďané, stříbrní medailisté z olympiády v roce 2008, po přestávce přidali, ale český náskok zpočátku nesnižovali. V polovině druhé půle reprezentanti přežili krátké dvojnásobné oslabení a teprve poté soupeř trochu zkorigoval skóre.

Víc než na rozdíl sedmi branek se ale nepřiblížil a Češi si závěr v poklidu pohlídali. Štochl byl k nepřekonání a reprezentanti zásluhou několika povedených úniků senzačně upravili konečné skóre až na dvouciferný rozdíl.

"Věděli jsme, že Island ve druhém poločase nesloží zbraně a udělá maximum. Bylo důležité, že jsme náskok drželi, a myslím, že nejméně to bylo o sedm branek. Na týmu bylo strašně vidět, jak hrozně kluci chtěli," pochvaloval si Filip.

ČR - Island 36:25 (21:11)

Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 6, Bečvář 1, Jurka 3, Jícha 11, Sobol 4, P. Horák 2, Babák 1, Linhart 3, Petrovský 2, Zdráhala 2, Šindelář, Kasal, Szymanski 1, Motl.

Nejlepší střelci Islandu: Gudjonsson 5, Petersson 4. Rozhodčí: I Suk, Kchu Ban Ok (oba Korea). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/2. Vyloučení: 6:7. Diváci: 500.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články