Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Házenkářky rozehrají play-off o umístění na MS. Chtějí zlomit nepříznivou bilanci s Němkami

České házenkářky na mistrovství světa vstoupí zápasem proti Německu do play-off o konečné páté až osmé místo pro týmy, které vypadly ve čtvrtfinále. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla se pokusí oklepat z úterní porážky s Francií a proti dalšímu favoritovi překvapit. Češkám se však proti Německu dlouhodobě nedaří, na velké akci s ním prohrály třikrát po sobě. Vítěz zápasu se v neděli utká o pátou příčku s Nizozemskem, nebo Černou Horou, poražený narazí na neúspěšného z této dvojice v duelu o sedmou pozici. Přímý přenos utkání sledujte od 11:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Reprezentační křídelnice Adéla Stříšková
zdroj: Česká házená autor: David Švarc

Dahlovy svěřenkyně v úterním čtvrtfinále vzdorovaly favorizované Francii do úvodu druhého poločasu, ale pak se jim přestalo dařit v útoku a nakonec úřadujícím olympijským vítězkám podlehly 22:33. Češky utrpěly na šampionátu druhou porážku po sobě a třetí ze sedmi zápasů na turnaji. Němky ve středu ve čtvrtfinále prohrály 20:27 se Švédskem. Na mistrovství podruhé za sebou utrpěly porážku, v předchozích pěti utkáních zvítězily.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Francie – Česko

Češky postoupily do čtvrtfinále světového šampionátu teprve podruhé od rozdělení federace a nyní mohou vylepšit své maximum, jímž je osmé místo z roku 2017 ještě pod vedením trenéra Jana Bašného. Národní tým se zároveň poprvé v samostatné historii dostal do olympijské kvalifikace, která se uskuteční v dubnu.

V play-off o páté až osmé místo se rozhodne o tom, proti komu Češky budou o účast na Hrách v Paříži bojovat. V jedné ze tří čtyřčlenných skupin se utkají buď se Španělskem a Argentinou, nebo se Slovinskem a Paraguayí a jedním dalším týmem z bojů o pátou až osmou příčku na šampionátu. Na olympiádu se kvalifikují vždy první dva celky.

"Naposledy bylo nejvýhodnější skončit na pozici sedm, bylo to lepší než páté a šesté místo. Takže uvidíme o víkendu. Hráčky i my v realizačním týmu se budeme soustředit na naše zápasy a uvidíme, co se stane," uvedl Dahl.

Český tým se opět přesunul do Dánska

Jeho svěřenkyně se po čtvrtfinále v norském Trondheimu znovu vrátily do Dánska, kde odehrály základní a osmifinálovou skupinu. Na rozdíl od Frederikshavnu se ale tentokrát představí v Herningu.

"Po porážce s Francií se pro nás nic nemění, připravujeme se na další zápas. Co se týká motivace, je to hodně o úrovni energie. Spousta hráček je po těch dvou a půl týdnech opravdu unavená. To je také proces učení," řekl Dahl, který převzal český tým vloni v létě a poprvé jej vede na velké akci.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky rozehrají boj o páté místo s Německem

"Když jste na té nejvyšší úrovni, hrajete šampionát tři týdny, ne jen dva. Pro mnoho našich hráček to byl trochu šok. To je ta zkušenost, kterou potřebujeme dostat do týmu. Takže musíme jen pokračovat dál," dodal Dahl.

Češkám se na Němky dlouhodobě nedaří. Předloni na šampionátu jim podlehly vysoko 21:31 a prohrály i na světovém šampionátu v roce 2013 a Euru před pěti lety. "Němky mají takovou strojovou házenou, hodně silovou. Jsou na tom velmi dobře kondičně," uvedla křídelnice Adéla Stříšková.

"Po téhle stránce to bude stejně náročné jako všechny dosavadní zápasy. Věřím, že do toho dáme vše, abychom se umístily, co nejlépe to jde. Určitě se na zápas moc těšíme a doufáme, že nám všichni budou držet palce," dodala Stříšková, která dnes slaví 23. narozeniny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články