Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Házenkářkám se koronavirus zatím vyhýbá. Po každém testu oddychujeme, řekl Bašný

Jsou stále na pozoru, jelikož nechtějí dopadnout jako mužští kolegové. České házenkářky ale před play-off kvalifikace o postup na prosincové mistrovství světa proti Švýcarsku zatím prochází testy na koronavirus úspěšně a celý tým připravující se v Zubří má negativní testy. Trenér Jan Bašný pro případ problémů postavil připravený záložní výběr v Luhačovicích.

"Oddychujeme si stále po každém testování. My to tak zatím naštěstí měli skoro vždy. Před prosincovým mistrovstvím Evropy a během něj jsme měli velice těžký režim. Měli jsme jen negativní výsledky, teď to zatím prochází taky. Tak doufám, že to tak bude pokračovat," řekl Bašný.

Na výsledky vstupního testu ještě čeká jedna z opor Jana Knedlíková a ve středu dorazí brankářka Hana Mučková a pivotka Petra Tichá. "Snažíme se možnost nákazy minimalizovat pravidly, která dodržujeme. Ale člověk se tomu prostě někdy neubrání. Hráčky se nějak musejí dostat na kemp, polovina z nich včetně mě musí přiletět. Knedlíková hrála o víkendu v Rostově, kde byla plná hala diváků a polovina z nich ani neměla respirátor," podotkl Bašný. "Doufám, že za chvíli dostaneme výsledky testů, aby s námi mohla trénovat, jít na video, přijít si s námi dát svačinu," dodal Bašný s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace házenkářek má pro jistotu i záložní tým. Testy na covid jsou zatím negativní

V Luhačovicích se paralelně pod vedením Kateřiny Hromádkové připravuje záložní tým, který má 12 hráček. "Při březnovém kempu v Polsku jsme si chtěli ověřit právě tyhle další hráčky, jestli na to mají, kdyby náhodou došlo k nějakému problému. Aby si zahrály mezistátní zápasy. Samozřejmě nemůžeme udělat to, co třeba udělali Norové před mistrovstvím světa. Nemáme na to, abychom postavili dva rovnocenné týmy a pak jel buď jeden, nebo druhý," podotkl Bašný.

"Pokusili jsme se to udělat tak, abychom z těch hráček, které se připravují v Luhačovicích, mohli kdykoliv kohokoliv vzít a byla to rovnocenná náhrada. Záložní tým vede Katka Hromádková, která je členkou našeho realizačního týmu. Ví, co hrajeme, ví, jak trénujeme. Jedou přesně náš program, řeší z taktického pohledu stejné situace. Kromě toho jsme denně v telefonickém kontaktu. Věřím ale, že doba covidu brzy odejde a nebudeme muset vždy dělat dva týmy. Bylo by na to potřeba víc finančních prostředků," doplnil Bašný.

Proti Švýcarkám, které ještě nikdy nestartovaly na velké akci, bude český tým favoritem. Dvojzápas začne v sobotu v Zubří a odvetu odehraje o tři dny později venku. "Ten tým na první pohled vypadá hratelně, nechci se zbavovat role favorita, tím určitě jsme. Ale jejich tým není vůbec špatný. Jen to málokdo ví, neměli moc šancí to ukázat. Jejich federace si jde za svým, ať už u mužské či ženské reprezentace. Máme tým na to, abychom přes ně přešli, ale namístě je veliká opatrnost. Budeme muset hrát hodně dobře, abychom postoupili," dodal Bašný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články