Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dánský hrdina Landin vyčapal Egypt v sedmičkách. Semifinále si zahrají i Francouzi, Španělé a Švédové

Dvě prodloužení, vyloučení dánské hvězdy Mikkela Hansena, sedmičky a famózní brankář Dánů Niklas Landin. Stěžejní body velkého trháku vyřazovací fáze na mistrovství světa v házené. Domácí Egypťané pořádně potrápili úřadující olympijské a světové šampiony z Dánska. Utkání dospělo až do sedmiček, v nichž se zaskvěl gólman Niklas Landin Jacobsen a rozhodl poslední sérii. Druhé drama nabídli Francouzi a Maďaři, přičemž Les Bleus triumfovali v prodloužení 35:32. Španělé vymazali po výsledku 31:26 velkého favorita turnaje Nory, kterým se zranil hvězdný Sander Sagosen. Švédové si lehce poradili s Katarem 35:23.

Dánská opora v brance Niklas Landin Jacobsen
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

"Po tomto zápasu se musíme dobře vyspat a připravit se na semifinále. Bylo to jedno z nejbláznivějších utkání, kterých jsem byl v reprezentační kariéře součástí," trefně zhodnotil zkušený Mikkel Hansen pro server federace IHF. Pojďme tedy po stopách dramatu v Káhiře.

Už od úvodu utkání bylo jasné, že to favorité nebudou mít s domácími Faraony vůbec jednoduché. V brance čaroval Mohamed Eltayar a Dánové prohrávali i o tři branky. Poté ovšem svěřenci Nikolaje Jakobsena zapnuli motory a poločas vyhráli 16:13.

Lehce bohorovnou hrou však Seveřané ztratili vedení ve druhé třicetiminutovce. Předzvěstí pozdějších událostí byly například tři ztráty někdejšího nejlepšího házenkáře světa Mikkela Hansena.

Egypťané měli utkání ve svých rukou, jenže v posledním útoku se nedostali do zakončení, protože na palubovku předčasně vběhl pivot Mohamed Mamdouh. S rukama v dlaních si vyslechl verdikt, že je vyloučen. Dánové ale nepochopitelně nezakončili a šlo se do prvního prodloužení.

Hansen málem ledabyle zahodil semifinále

V jeho závěru přišel těžko uvěřitelný moment. Největší hvězda na hřišti Hansen hrubě chybovala. Při signalizované pasivitě a už po odpískání chorvatských rozhodčích odhodil míč. Spojka PSG si myslela, že už vypršel čas, ovšem místo střely či položení míče vyrobila tuto chybu. Následovala červená karta a další prodloužení dvakrát pět minut.

Bez Hansena Dánové nebyli schopni dát gól, držel je pouze a jedině nejlepší házenkář světa za rok 2019 Niklas Landin Jacobsen. Druhé prodloužení bylo jeho a bratra Magnuse. Ten totiž po předčasném vběhnutí domácích házenkářů na palubovku v samém závěru srovnal gólem ze sedmičky na 35:35.

V následných sedmimetrových hodech v poslední sérii Landin vychytal egyptskou hvězdu Aliho Zeina a postup stvrdilo zkušené křídlo Lasse Svan. Euforie Dánů vypukla, slzy na straně domácích následovaly.

Domácí házenkáři poprvé od roku 2003 chybí v semifinále

Egypťané po dramatickém utkání a vypadnutí ve čtvrtfinále se stali prvními hostiteli, kteří od mistorvství světa v roce 2011 ve Švédsku nepostoupili do finále. A prvními, kteří od turnaje v Portugalsku v roce 2003 neudělali semifinále.

Prodloužení nabídlo i utkání Francouzů s Maďary. Házenkáři ze země galského kohouta prokázali proti Maďarům pevnou vůli. První poločas prohráli 12:14, postupně však svěřenci Guillauma Gilla obrátili vývoj zápasu a měli blízko k vítězství.

Na 30:30 srovnal 32 sekund před koncem duelu pivot Bence Bánhidi, se šesti góly později vyhlášený nejlepším hráčem utkání. Vteřinu do klaksonu pak vyslal ránu Dika Mem, ale neuspěl a šlo se do prodloužení, které už Francouzi s přehledem zvládli. Po výhře 35:32 se utkají v semifinále se Švédskem.

Hráči Tre kronor velice přesvědčivě přehráli Katar. Do kabiny si o přestávce přinesli vedení 14:10. Druhý poločas pak ovládli drtivě 21:13 a celkově 35:23. Nejlepší střelec turnaje Frankis Marzo se tentokrát prosadil pouze pětkrát. Švédy táhla osmigólová křídla Lucas Pellas a Valter Chrintz.

Španělsko na Nory umí, prodloužilo dlouhou neporazitelnost

Norové byli považováni za jedny z největších favoritů na zisk zlata. Jejich plán se začal drolit hned od začátku. Španělé perfektně bránili přednosti Seveřanů, navíc výborně chytal Rodrigo Corrales, jenž nahradil trochu překvapivě dosud ve formě chytajícího Gonzalo Peréze de Vargase. Nakonec byl Corrales vyhlášen i nejlepším hráčem zápasu.

Norům se ke vší smůle zranil v prvním poločase Sander Sagosen. Klíčová spojka měla svalové problémy. Na druhé straně naopak zářil Alex Dujshebaev a připsal si osm gólů. Celek přezdívaný La Roja Furia porazil Norsko v 18. zápase v řadě (z toho jen jedna remíza) a série se táhne od roku 1997.

Mistrovství světa házenkářů v Egyptě - čtvrtfinále:

Dánsko - Egypt 35:35 po prodl. (16:13, 28:28), sedmimetrové hody 4:3.

Švédsko - Katar 35:23 (14:10)

Španělsko - Norsko 31:26 (21:15)

Francie - Maďarsko 35:32 po prodl. (12:14, 30:30).

Semifinálové dvojice: Dánsko - Španělsko, Švédsko - Francie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články