Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Chci dostat házenou zase mezi top sporty v ČR, říká šéf svazu Zdráhala. Proč musí úřadovat z Dauhá?

Ve vedení České házené je už měsíc a jedenáct dní. Ondřej Zdráhala se od zvolení předsedou svazu seznamuje se zákonitostmi nové role, snaží se nastartovat novou vizi a už gratuloval k prvnímu reprezentačnímu úspěchu - ženám k postupu na mistrovství světa. Vše stíhá převážně on-line z Kataru. Nejen to popisuje v rozhovoru s Jiřím Kalembou pro ČT sport.

Ondřej Zdráhala
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Už mohl být zpět v České republice a angažmá v Al-Vakrá mít za sebou, jenže jeho plány se zkomplikovaly. Pozici střední spojky místo sedmatřicetiletého Zdráhaly katarský celek dostatečně kvalitním házenkářem nezaplnil.

"Klub i já jsme hledali náhradu, abych mohl ukončit angažmá nějakých čtrnáct dní až tři týdny po zvolení. Hráč, který mohl přijít, si v zápase přelomil loket, tím pádem to padlo. Musím tedy dodržet stále platnou smlouvu. Díky tomu, že se vše odehrává on-line, se dají povinnosti předsedy zvládat. Ale je to náročné, práce od rána do večera pouze s hodinou a půl přestávky na trénink," říká Zdráhala, který však po zvolení už přiletěl na týden vyřešit administrativní záležitosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor o vizích, plánech či reprezentacích se šéfem svazu Zdráhalou

Nyní je unikátně, možná jako jediný na světě, hrající prezident svazu. Už spřádá myšlenky, jak zlepšit situaci v české házené. "Chci naše hnutí spojit, abychom všichni směřovali za jedním cílem. A za tu dobu ve funkci mám dojem, že se hnutí chce spojit. Můj plán je takový, aby se házená dostala zpět mezi top sporty v České republice, kam historicky patřila, ale bohužel v posledních letech byla na ústupu. Je to sport, který je v Evropě obrovsky populární," připomíná bývalý kapitán reprezentace.

Jako jeden z prvních kroků plánuje ještě lépe mediálně uchopit nejvyšší soutěže. "Chceme házenou zatraktivnit pro diváky i média a dostat ji více do povědomí. Dříve si pamatuju, že byla ženská házená často v televizi, což teď moc není a je to škoda. Máme tady řekněme hegemona Most, který může hrát třeba Ligu mistrů, což je zase potřeba prodat," upozorňuje ostravský rodák.

"A není to jen o televizi a sociálních sítích, ale médiích celkově, tištěných i on-line. Je potřeba to uchopit celkově. Už jsme na tom začali pracovat a přináší to první úspěchy," přidává nejlepší střelec Eura v roce 2018.

Ke zlepšení házené jako produktu jsou potřeba i výsledky a jeden významný už přišel. Házenkářky po venkovním jasném vítězství ve Švýcarsku 28:22 postoupily na prosincový světový šampionát do Španělska. Posedmé za posledních jedenáct let pod vedením kouče Jana Bašného.

"První zápas v Zubří (27:27) tolik nevyšel, ale ve Švýcarsku ženy jasně dokázaly, že mají svoji kvalitu. Byla na to radost pohledět. Pokud chceme náš produkt posunout dál, potřebujeme postupovat na šampionáty. Ženám se to daří a já věřím, že na mistrovství světa dokážeme uhrát i dobrý výsledek, jak se to povedlo třeba v roce 2017. Jsme rádi a předpokládáme, že šampionát ve Španělsku bude vysílat České televize," sděluje Zdráhala.

Mužská reprezentace dokázala, že extraliga je na vzestupu

Radost mu dělají i nedávní kolegové z mužské reprezentace v kvalifikaci na Euro 2022. Svěřenci kouče Rastislava Trtíka v březnu padli těsně 27:28 v Rusku, Faerské ostrovy s přehledem porazili 28:20 a pak v Brně remizovali 27:27 opět s Rusy.  

"Pokud by nám někdo před blokem řekl, že budeme mít tři body, brali bychom to všemi deseti. Po těch výsledcích s Ruskem bychom si možná zasloužili ještě o bod víc. I tak je to super výsledek a bez spousty hráčů z Německa. Šanci dostali noví hráči a potvrdili, že je extraliga na vzestupu. Hlavní díl na tom mají kluby, které velice dobře pracují. Teď je potřeba, aby dostaly podporu ze svazu," plánuje nově zvolený prezident.

Postup na následující Euro je pro českou házenou důležitý, už jen z pohledu místa turnaje. Hrát se bude totiž v Maďarsku a na Slovensku. "Pokud muži napodobí ženy a postoupí na vrcholný turnaj, máme výbornou výchozí pozici. I tím, že mistrovství Evropy se bude konat na Slovensku a naše skupina by byla v Bratislavě. Přijela by spousta fanoušků a byla by to řekněme oslava házené, i když ne v Česku, ale nedaleko," dodává Zdráhala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články