Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Holkám spadl kámen ze srdce. Postup na MS řadím hodně vysoko, řekl Bašný a řeší koeficent

Už před dvojutkáním upozorňoval, že se Švýcarskem to v boji o mistrovsví světa nebude snadné, což se také na palubovce potvrdilo. Kouč českých házenkářek Jan Bašný měl ale o to větší radost z postupu, který staví hodně vysoko. Účast na prosincovém šampionátu ve Španělsku je podle něj nesmírně důležitá i kvůli koeficientu a nasazování do dalších kvalifikací.

Slavící české házenkářky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Daniela Porcelli

"Ubojovat tenhle postup bylo těžké. Všichni rádoby odborníci budou tvrdit, že tým Švýcarek je slabý, ale tak to vůbec nebylo. Je to pro nás dost důležitý postup. Řadím ho dost vysoko už jen kvůli tomu, že jsme to neměli po prvním zápase dobře rozehrané, a navíc jsme hráli s pátou nebo šestou brankářkou," řekl Bašný.

Jeho svěřenkyně proti švýcarskému outsiderovi v sobotu nezvládly domácí zápas v Zubří a jen remizovaly 27:27. Úterní odvetu v Gümligenu ale s přehledem vyhrály 28:22 a pod Bašným potřetí postoupily na světový šampionát.

"Situace se po prvním zápase trochu změnila. Celý tým věděl, že má trochu nůž na krku. To je situace, při které hrajeme líp. Myslím, že holkám spadl kámen ze srdce a jsou hrozně spokojené," poznamenal Bašný, který vede reprezentaci od léta 2010 a s týmem prošel už na sedmou velkou akci.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky postoupily na MS díky výhře nad Švýcarkami

Letošní postup považuje za nesmírně důležitý. I proto, že v následné evropské kvalifikaci se Češky dostaly do skupiny "smrti" s Francií, Chorvatskem a Ukrajinou a vybojovat účast na kontinentálním mistrovství bude mimořádně složité.

"Když se kvalifikujete na šampionát, pro rozvoj týmu je to samozřejmě lepší. Nejde ale jen o rozvoj týmu, i o to, abychom si udržovali dobrý koeficient v hodnocení národů. Jak klesne koeficient a spadneme do nižších košů, je to těžší a těžší. To se nám teď stalo při losu kvalifikace Eura, kvůli tomu, že jsou tři pořadatelské země, jsme byli o jedno místo ve třetím koši," připomněl Bašný.

"Pro koeficient je hrozně důležitý každý výsledek. I když jsem v sobotu říkal, že z pohledu postupu je jedno, jestli jsme o gól vyhráli nebo remizovali, tak lepší by samozřejmě byla výhra. Počítají se všechny výsledky v kvalifikaci i na mistrovství. Šance postoupit tam do druhé fáze je větší než na mistrovství Evropy, takže těch zápasů odehrajete víc. Takže i z toho pohledu je tenhle postup důležitá věc," doplnil Bašný.

Šampionát se odehraje v prosinci ve Španělsku a poprvé v historii na něm bude startovat 32 týmů. Vzhledem k tomu, že ještě nejsou známi všichni účastníci z dalších kontinentů, nezveřejnila dosud mezinárodní federace IHF datum losu.

Před prosincovým šampionátem Češky v říjnu čeká vstup do evropské kvalifikace. Do té doby se ještě sejdou v červnu na přípravném kempu v Chebu. "Čeká nás společný kemp s juniorkami a dorostenkami. Znovu pojedeme ve stejné linii, že týmy vzájemně propojujeme. Od tohoto kempu si hodně slibujeme," řekl Bašný.

"Pak už nemáme jinou možnost přípravy než kemp bezprostředně před startem kvalifikace, v níž se na úvod utkáme s Francií a Chorvatskem. Pokud chceme na šampionát, cesta povede přes Chorvatsko. Proto hned na úvod sezony vlítneme do toho nejdůležitějšího. Skupina je těžká, ale proč by se to nemohlo uhrát? Zkusíme to," dodal Bašný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články