Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

České házenkářky podlehly v kvalifikačním utkání Srbkám

Zlín - České házenkářky podlehly v třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy v souboji dosud neporažených celků doma Srbsku 25:30. Svěřenkyně Jana Bašného tak po podzimních výhrách nad Itálií a na Ukrajině utrpěly první prohru ve čtyřčlenné skupině a na druhé příčce tabulky ztrácejí na dnešního soupeře dva body. V neděli je v Kraljevu na programu odveta. Na prosincový šampionát postoupí první dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek ze třetích míst.

Česká házenkářka Iveta Luzumová
zdroj: Alex Wipf/chf.cz

Češky proti patnáctému týmu z prosincového světového šampionátu musely od úvodu dotahovat. Za celý první poločas ani jednou nevedly, ale soupeř jim neodskočil na rozdíl více než dvou branek. "Nepodařilo se nám dostat ani jednou do vedení. Na pětadvacet gólů se ještě vyhrát dá, ale na třicet inkasovaných už ne. Nechci říci, že nás naše obranná hra zradila, ale dostali jsme hodně gólů," řekl k příčinám prohry trenér Bašný. Domácím hráčkám se nedařilo v obraně, nedokázaly pokrývat nápadité srbské kombinace a dostávaly zbytečné góly.

Nepomohlo ani střídání mezi tyčemi, kde jedničku Raníkovou nahradila Satrapová. "Raníkové málokdy nevyjdou dva klíčové zápasy po sobě. Věřím, že vychytá odvetu v Srbsku," usmál se Bašný. Naopak v ofenzivě se českému celku zpočátku vedlo. Dobře hrála uzdravená kapitánka Luzumová a střelecky zářila Hrbková, která nebyla omylem uvedena v zápisu a rozcvičení spoluhráček sledovala z tribuny. Až těsně před utkáním se ji podařilo doplnit na soupisku a mohla nastoupit. "Naštvalo mě to, ale nechtěla jsem se tím nechat rozhodit," poznamenala Hrbková.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky prohrály se Srbskem 30:25

Těsně před pauzou mohl domácí tým ve dvojnásobné přesilovce srovnat, jenže Malá neproměnila vyloženou šanci. Poté rozhodčí k velké nelibosti trenéra Bašného nechali míč srbskému týmu a Češky sekundu před pauzou inkasovaly gól na 15:17. "Byla to technická chyba delegáta. Uznal nám time out a potom dal míč soupeřkám. Hned jsme dostali branku. Přitom time out dají rozhodčí jen tomu týmu, který má v držení míč. Mohli jsme naopak do konce poločasu vyrovnat," řekl Bašný.

Úvod druhé půle domácím hrubě nevyšel. Reprezentantky zahodily několik jasných šancí a stříbrné medailistky ze světového šampionátu v roce 2013 Srbky si rychle vytvořily čtyřbrankový náskok. Nejsilnější soupeř českého celku v kvalifikační skupině se uklidnil a na jeho hře nebylo nijak patrné, že mu chybějí čtyři opory, které mají trest od tamního svazu.

"Chtěly jsme vyhrát. Měly jsme dnes na výhru. Chyběl nám větší důraz v obraně a více sportovního štěstí. Ve druhém poločase na nás Srbky vletěly tak, jak jsme měly vletět naopak my na ně. Pořád jsme je měly na dosah. Stále jsem si říkala, že je zápas hratelný," dodala Hrbková. 

Kordovská sice v 39. minutě snížila na dvě trefy, ale jinak se začal domácí tým trápit v útoku, protože většinu ofenzivních akcí stereotypně vedl přes přehuštěný střed. Srbsko v 53. minutě odskočilo už do šestigólového vedení, a i když ještě nejlepší česká střelkyně Hrbková tři minuty před koncem snížila ze sedmičky na rozdíl tří branek, víc už domácí hráčky zdramatizovat závěr nedokázaly.

"Srbky hrály to, co jsme od nich očekávali. Jejich hráčky jsou fyzicky vyspělejší. Dokud se nám dařily kombinace, tak jsme si vytvářeli přečíslení. Posledních deset minut jsme hráli moc individuálně. A takové soupeřky se individuálně přehrát nedají," posteskl si Bašný, který si je vědom toho, že do odvety musejí jeho svěřenkyně zlepšit hru v defenzivě.

ČR - Srbsko 25:30 (15:17)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Hrbková 7, Kordovská 5, Knedlíková 2, Keclíková, Salčáková 2, Růčková, Ryšánková, Luzumová 3, Malá 2, Hradilová, Jeřábková 2, Adámková, Stellnerová 2, Weisenbilderová. Nejvíce branek Srbska: Krpežová-Slezaková 8. Rozhodčí: Hansen, Pettersen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 3/3. Vyloučení: 3:5.

Tabulka:

1. Srbsko 

2. ČR 

3. Ukrajina 

4. Itálie 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články