Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Házenkářky přehrály Itálii jednoznačně 33:15

Praha - České házenkářky vstoupily úspěšně do kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného na domácí palubovce v Praze nejslabší tým skupiny Itálii porazily vysoko 33:15. Ve druhém duelu skupiny se reprezentantky představí v neděli na Ukrajině, zbylým soupeřem je Srbsko. Na šampionát do Švédska postoupí první dva celky ze skupiny a nejlepší tým ze třetích míst.

Kristýna Salčáková
zdroj: ČT sport/chf.cz autor: Alex Wipf

"Bylo to podle plánu, podle našich představ. Hlavně začátek zápasu, kdy jsme Italky v podstatě nepustili do utkání. V defenzivě jsme je deptali. Tím pádem nevěděly potom, co mají hrát, a v tu chvíli to začalo být jednodušší," řekl novinářům trenér Bašný. "Jsme rády, že jsme to zvládly. Musíme se ale hned začít soustředit na další utkání, to je důležité. Vyhrát s Itálií byla naše povinnost," dodala teprve sedmnáctiletá Kamila Kordovská, která dala čtyři góly a prožila úspěšnou premiéru za dospělou reprezentaci.

Od začátku nebylo pochyb o tom, kdo zvítězí. Češky byly lepší ve všech herních činnostech a slušně zaplněná hala na Podvinném mlýně, kam hráčky v rámci projektu pozvaly i lidi bez domova, se dobře bavila. V osmé minutě upravila Hrbková ze sedmičky na 5:1 a italský kouč si vzal první oddychový čas. Domácí tým ale dál na palubovce kraloval a navyšoval vedení.

Obranu dobře řídila Štěrbová, která se navzdory červnovému ukončení kariéry ještě rozhodla pomoci českému celku v úvodních dvou zápasech kvalifikace, a tradičně spolehlivě chytala brankářka Raníková. Reprezentace tak za úvodní poločas inkasovala jen pět branek a do kabin šla s náskokem 14:5. Na českých gólech se podílelo hned deset hráček.

Po přestávce Italky přidaly a během necelých čtyř minut třikrát skórovaly. Český celek naopak polevil a na konci 39. minuty po úspěšné sedmičce Niederwieserové vedl už jen o pět branek.

Pak ale na zteč italské branky zavelela dvěma trefami po sobě Salčáková a po následném gólu Hradilové si Itálie vzala další oddychový čas. Hostujícímu týmu to však nebylo nic platné, viditelně mu došly síly a těsně po půlce druhého dějství zvýšila Salčáková poprvé v utkání na dvouciferný rozdíl ve skóre. Češky dohrály zápas v exhibičním tempu a až na obranářku Štěrbovou se střelecky prosadily všechny hráčky z pole.

"Začátek druhé půle nebyl dobrý, ale potom zase ty mladé hráčky, které se dostaly na hřiště, to zvrátily a ten výsledek je poměrně jasný," řekl Bašný. "O tom skóre to bude spíš s těmi dalšími dvěma soupeři, ale určitě je dobré uhrát takový brankový rozdíl pro sebedůvěru týmu, klid na práci a přípravu na utkání na Ukrajině," dodal český kouč.

ČR - Itálie 33:15 (14:5)

Sestava a branky ČR: Raníková, Satrapová - Kordovská 4, Knedlíková 1, Keclíková 1, Salčáková 4, Ryšánková 1, Hrbková 5, Luzumová 3, Štěrbová, Malá 3, Hradilová 2, Kolomazníková 1, Jeřábková 5, Adámková 2, Marčíková 1. Nejvíce branek Itálie: Niederwieserová 8. Rozhodčí: Kijauskaiteová, Zalieneová (obě Litva). Sedmimetrové hody: 6/5 - 5/4. Vyloučení: 3:7. Diváci: 1020.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články