Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Asociace klubů obviňuje házenkářský svaz z nedostatečného financování i komunikace

Praha - Mezi Asociací ligových klubů házené (ALKH) a Českým svazem házené (ČSH) je napjatá situace. Asociace totiž obvinila svaz z neprůhledného financování, z nedostatečné komunikace k nové sezoně extraligy a také z vyšších nákladů. ALKH se domnívá, že jde o pomstu svazu za to, že mužstva odmítla vytvoření česko-slovenské ligy. Svaz však kritiku odmítá a tvrdí, že s kluby pravidelně komunikuje a jedinou změnou je financování delegátů.

Utkání Dukla - Plzeň
zdroj: ČT4 autor: Miroslav Chaloupka

"Je deset dní do začátku letošního ročníku extraligy a zástupci svazu si dosud nenašli čas se s účastnickými kluby potkat a probrat alespoň technické aspekty soutěže, kterou sami řídí," uvedl mimo jiné předseda ALKH Jan Schneider, který zároveň tvrdí, že kluby nemají k dispozici oficiální rozpis soutěže. Svaz dále obvinil z toho, že na kluby přenáší vyšší náklady a má neprůhledné financování.

"Svaz letos na státní podpoře získal asi o 31 milionů více než vloni. V programu určeném mimo jiné právě na rozvoj soutěží je meziroční nárůst dotace o 14,6 milionu. My však z těchto prostředků nejen, že nic neuvidíme, svaz po nás dokonce vyžaduje navýšené finanční plnění oproti sezoně loňské," tvrdí Schneider s tím, že jde o pomstu prezidenta svazu Radka Bendla za odmítnutí česko-slovenské ligy.

Vedení s kritikou nesouhlasí. "S extraligovými kluby komunikujeme pravidelně, a to jak vedení ČSH, které se letos již pětkrát sešlo se zástupci klubů, tak i ředitel extraligy a pracovník soutěžního úseku. Poslední velká schůzka proběhla v červnu a vedle mne se jí zúčastnili Daniel Čurda z Dukly, Vojtěch Srba z Lovosic, Jaroslav Hudeček z Karviné a Lubomír Kavka z Frýdku. Na schůzce byl například na žádost klubů navýšen počet klubů v extralize na dvanáct či bylo odsouhlaseno, že finanční podpora ČSH na marketing klubů bude náležet pouze za umístění v soutěži a v Českém poháru," uvedl Bendl.

"I na základě této schůzky jsme upravili pravidla a mechaniku české extraligy a v průběhu července jsme na webové stránky ČSH uveřejnili rozpis soutěže, v tištěné formě vše odešlo klubům 30. srpna," dodal.

Odmítl i nařčení z neprůhledného financování. "Přesto, že předběžný návrh rozpočtu pro letošní rok byl Radě ČSH předložen na jednání již 21. ledna, konečné rozhodnutí ministerstva školství o přidělení prostředků v rámci dotací jsme obdrželi teprve 1. září. Až nyní je jasné, že letos můžeme počítat s podporou ve výši, která je meziročně v celkovém součtu vyšší o 22 milionů korun. Ty však musí být účelově využity," uvedl Bendl.

"Kluby také zmínily, že v letošním roce jsou na ně ze strany svazu kladeny větší finanční nároky. Jejich povinnosti spojené s účastí v extralize ale zůstaly stejné jako v minulé sezoně. Jediný rozdíl, který v tomto roce nastal, je placení delegátů. Letos si je už kluby platí samy, ale svaz se před rokem po předchozí dohodě zavázal, že podpora delegátů bude pouze na jeden rok," dodal Bendl.

Asociace ligových klubů házené vznikla 12. dubna 2017 jako samosprávný, dobrovolný a nepolitický svazek členů, ve kterém jsou aktuálně sdruženy Brno, Dukla Praha, Frýdek-Místek, Hranice, Jičín, Karviná, Kopřivnice, Litovel, Lovosice, Plzeň, Nové Veselí a Zubří. Asociace byla vytvořena s cílem spolupráce s Českým svazem házené na přípravě formátu nejvyšší ligové soutěže, sportovně-technických parametrů i marketingovém zajištění. Doposud však tato organizace nemá vůči svazu jasně vymezené pole působnosti.

Zdroj
ČTK, alkh.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články