Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vědecký přístup a hora svalů v jednom. Měním pohled lidí na golf, hlásí vítěz US Open

Na hřišti je nepřehlédnutelný. Na hlavě má bekovku à la Ben Hogan, tělo samý sval a na hru se kouká vědecky. Američan Bryson DeChambeau je na okruhu PGA úkazem, jehož neortodoxní přístup ovšem funguje. Razítko na to dal na US Open, které ovládl, a sám cítí, že je hybatelem pohledu lidí na golf.

Bryson DeChambeau s trofejí pro vítěze US Open
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Minchillo

"Myslím, že definitivně měním pohled lidí na golf," prohlásil sedmadvacetiletý DeChambeau se stříbrnou trofejí za úctyhodný triumf na náročném hřišti Winged Foot severně od Manhattanu, na kterém se jako jediný dostal pod par.

A dokázal to vskutku nezvykle. "Nikdy bych si nemyslel, že se takhle dá hrát US Open," komentoval někdejší první hráč světa Rory McIlroy DeChambeauův styl a taktiku. Američan dával rány z týčka, posílal míček přes 300 metrů daleko a trefil během čtyř dnů jen 23 z 56 fairwayí, ale i z husté trávy si dokázal přihrát.

Je nám líto, video expirovalo.
DeChambeau si podmanil golfové US Open

Ostatně držel se svého hesla. Cílem je pro něj dostat se z odpaliště, co nejdál to jde, což zvládá až neuvěřitelně. Za poslední rok se totiž fyzicky výrazně změnil: nabral skoro dvacet kilo svalů a vypadá jako kulturista, ale udržel si pohyblivost.

Díky tomu dává do každého švihu obrovskou energii. "Stoprocentně mi to pomohlo, o tom není pochyb. Mojí cestou je to dělat opakovaně, lépe než jiní, a proto jsem vyhrál o šest," komentoval fakt, že na US Open zvítězil s výrazným náskokem.

Jeho proměna začala loni v listopadu. I za pomoci speciální diety, šesti tisíc kalorií za den, a hodin v posilovně je z něj golfový Hulk. Během letošní vynucené tříměsíční koronavirové pauzy svaly ještě utužil, aby mohl švihat silněji a rychleji.

Znovu ukázal, jak dokáže naplnit svoje představy. "Nejsem příliš chytrý, ale jsem horlivý. Dokážu být dobrý ve všem, co si zamiluju. A já miluju historii, vědu, muziku, golf a život. Strašně toužím být nejlepší ve všem, co dělám," vyznal se muž, který je pravák, ale naučil se například podepisovat perfektně levou a pozpátku.

Na profesionální scéně udivil zpočátku už tím, že má všechna železa stejně dlouhá a jejich hlavy stejně vyvážené. Navíc má velmi silné gripy, aby mohl držet hole v dlaních, a nikoli v prstech. Při švihu se navíc snaží neprotáčet zápěstí.

V golfu, sportu s velkou tradicí, který často bojuje i s předsudky, proto často působí jako zjevení. Svým precizním přístupem ale dokáže soupeře často i naštvat, protože je schopen se na třiceticentimetrový pat připravovat dvě minuty.

Ve světovém žebříčku už se posunul na páté místo a je otázkou, kam až vystoupá. "Nehodlám zpomalovat," vyhlásil rodák z Kalifornie. Důkaz dodá už tento týden. Přijde totiž s dalším vylepšením, protože bude zkoušet o něco delší driver. "Třeba si někdo řekne, hele, tohle bych mohl dělat taky," řekl DeChambeau.

Jedno je od nynějška jasné. Může slýchat, že je golfový vědec, podivín, který mění pohled na hru, ale vždy už s přízviskem - vítěz US Open.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články