Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Morikawa ovládl PGA Championship, Kangová triumfovala na okruhu LPGA podruhé za sebou

Nečekaného vítěze má PGA Championship. Stal se jím Američan Collin Morikawa, jenž získal první major titul při teprve druhém startu na akci velké čtyřky. Důvod slavit má i jeho krajanka Danielle Kangová, která opanovala druhý turnaj LPGA Tour za sebou. Po triumfu v Toledu se radovala i v Sylvanii, kde jí k triumfu pomohly chyby Novozélanďanky Lydie Koové v závěru finále.

Collin Morikawa s trofejí pro vítěze PGA Championship
zdroj: ČTK/AP/ autor: Jeff Chiu

Třiadvacetiletý Morikawa zvítězil s 13 ranami pod par o dvě rány, k čemuž si pomohl eaglem na šestnácté jamce závěrečného kola. Na děleném druhém místě skončili Dustin Johnson z USA a Angličan Paul Casey.

Američan Brooks Koepka útok na hattrick na PGA Championship k úspěšnému konci nedotáhl. V neděli chyboval a obsadil dělené 29. místo.

Morikawa vstupoval do finále dvě rány za vedoucím Johnsonem a odehrál parádní osmnáctku. Nechyboval, do čela se dostal po birdie na čtrnáctce a na krátké, 268 metrů dlouhé čtyřparové šestnáctce hřiště Harding Park trefil životní drive. Míč se zastavil jen dva metry od jamky, pat na eagle proměnil a soupeřům odskočil.

Je nám líto, video expirovalo.
Morikawa vyhrál PGA Championship, při oslavách se mu trofej rozpadla

"Jsem v sedmém nebi," zářil Morikawa, kterého triumf posunul z dvanáctého na páté místo světového žebříčku. "Je těžké si představit, co to pro mě znamená. Vždyť je to major, který každý chce, a já jsem teprve na začátku kariéry."

Největší problém řešil Morikawa paradoxně při přebírání trofeje. Když zvedal nad hlavu Wanamakerův pohár, chtěl s ním zatřást a spadl mu z něj poklop. "To bylo trochu trapné," smál se později hráč, který je profesionálem teprve od loňska.

Morikawa získal třetí titul na PGA a druhý po koronavirové pauze. Poprvé uspěl v červenci v Dublinu v Ohiu, kde v rozstřelu porazil Justina Thomase.

Johnson skončil na PGA Championship stejně jako loni druhý a napodobil Jacka Nicklause (1964, 1965). Počtvrté v kariéře Johnson, vítěz US Open 2016, po třech kolech na majoru vedl, ale ani jednou první pozici nedotáhl k zisku titulu.

Zkušený Casey měl šanci na premiérový major titul, o který ho ale Morikawa připravil zmíněným eaglem. "Hrál jsem fenomenální golf a nic bych neměnil," řekl třiačtyřicetiletý Casey po svém nejlepším výsledku na majoru.

Patnáctinásobný vítěz majorů Tigr Woods zahrál ve finále své nejlepší kolo za -3. Zlepšil se díky tomu na ránu pod par, ale stačilo mu to jen na dělené 37. místo.

Další major US Open, který měl být původně v červnu, se uskuteční 17. až 20. září. Masters bude v listopadu a British Open bylo pro letošek zrušeno.

Kangová vyhrála druhý turnaj LPGA za sebou

Kangová ještě šest jamek před koncem ztrácela na Koovou pět ran a zdálo se, že je bez šance na titul. Koová ale udělala ve zbytku kola dvě bogey a na osmnáctce dokonce double bogey. Kangová naopak dvakrát skórovala a slavila.

Kangová vyhrála s 15 ranami pod par. Koová skončila v slzách o ránu zpět na děleném druhém místě s Angličankou Jodi Ewartovou Shadoffovou. Jediná česká hráčka na LPGA Tour Klára Spilková neprošla po dvou kolech v Sylvanii cutem a obsadila dělené 80. místo.

Golfistky se nyní přesunou do Skotska. Tam budou hrát tento týden Ladies Scottish Open u Aberdeenu a pak major British Open v Troonu od 20. do 23. srpna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články