Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: První sezona LIV Golf skončila. Na Trumpově hřišti, za saúdské peníze, během rapování Snoop Dogga

Na golfovém hřišti Doral na americké Floridě o tomto víkendu vyvrcholila první sezona golfového seriálu LIV. Pod dohledem bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, který si na greenu i sám zahrál po boku Brookse Koepky a Sergia Garcíi, se tím uzavřel poslední z osmi turnajů na letošním programu. Jak zatím vlastně celý projekt financovaný Saúdskou Arábií vypadá?

Závěrečný turnaj LIV Golf 2022 na americké Floridě
zdroj: ČTK / AP / Michele Eve Sandberg/Icon Sportswire

O LIV Golf se jistě dá říci mnohé, ale rozhodně se této pompézní golfové tour nedá upřít, že by nečeřila vodu. Projekt, u něhož stojí bývalá světová jednička Greg Norman, který se myšlenkami na odtržení od PGA Tour zabýval už před třiceti lety, si za rok své existence dokázal nadělat víc nepřátel, než možná sám jeho autor předpokládal. 

Na první pohled se Normanovi podařilo přilákat značnou část golfového olympu. První ročník ovládl Dustin Johnson, vítěz Masters z roku 2020. Na okruhu LIV hrají také Phil Mickelson či vítěz letošního (!) turnaje Open Cameron Smith. Z Evropanů zmíněný García nebo Henrik Stenson, který měl být kapitánem Starého kontinentu na Ryder Cupu.

Celkem šest slavných zelených sak se nachází v šatníku hráčů z LIV Golf. To je samo o sobě důležitý faktor, který vedení PGA Tour jen tak nemůže přehlížet. Tradiční organizaci sice zůstali věrni například Tiger Woods, který prý odmítl "bezprecedentní" finanční nabídku, nebo jeden z velkých kritiků golfových "separatistů" Rory McIlroy.

Phil Mickelson na hřišti Doral na Floridě
zdroj: ČTK / AP / Lynne Sladky

I tak ale odliv velkých hvězd bolí. Samotní hráči to ale za svou "zradu" schytali ze všech stran. Značná část golfové veřejnosti na ně nahlíží jako na odpadlíky, kteří vyměnili pohádkové peníze za vlastní svědomí. Jejich konta totiž plní finance ze Saúdské Arábie, tedy ze země, jejíž vrcholnou lidskoprávní reformou bylo, že před dvěma lety zakázala bičování a před čtyřmi dovolila ženám řídit automobil.

Za penězi samými přímo stojí hlavní partner, saúdskoarabský princ Mohamed bin Salmán. Tedy muž, který je bezpečnostními službami považován za objednavatele vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Ten v říjnu 2018 vešel do prostor saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, aby z nich už nikdy nevyšel. Což, jak to hlavní hybatel série LIV Greg Norman stěží uvěřitelně komentoval, "byla chyba". No jistě, chyba.

Pragmatický, někdo by možná řekl až cynický vztah některých golfistů k situaci, ale možná nejlépe loni v listopadu shrnul Mickelson. "Saúdové jsou děsiví z*rdi, se kterými si nechcete zahrávat. Vím, že zavraždili Chášukdžího a mají hroznou historii porušování lidských práv. Popravují lidi jen za to, že jsou homosexuálové. Když to všechno vím, tak proč tu nabídku zvažuju? Protože to je unikátní příležitost, jak změnit podobu PGA Tour." 

V překladu tedy: "Zapomemenu na vraždy, lidská práva nebo práva homosexuálů, hlavně když mi to bude sypat." Nebo také, jak Mickelson pronesl, když jej po vyřazení v neděli přizvali ke spolukomentování turnaje: "Je to tu úžasné a užili jsme si spoustu srandy." 

Když chvíli poté Dustin Johnson se třemi svými kolegy slavili v Trumpově resortu vítězství v týmové soutěži, za které každý inkasoval čtyři miliony dolarů (98 milionů korun), stáli přitom na floridském greenu a okolí kropili šampaňským. A dozajista si u toho užili spoustu srandy. Možná by si tuto oslavu mohli zkusit v Saúdské Arábii, odkud jejich peníze pocházejí. 

Dustin Johnson a Patrick Reed slaví vítězství
zdroj: ČTK / AP / Lynne Sladky

Golf za rapování Snoop Dogga

Série LIV Golf tedy na své obří finanční prémie nalákala značnou část světové špičky. To ale neznamená, že by první ročník nestíhaly potíže. Pro hráče, kteří se k členství na okruhu upsali, to znamená zákaz hraní na turnajích PGA Tour – a ty jsou díky své tradici přece jen nesrovnatelně prestižnější než týmová soutěž v resortu amerického exprezidenta, kde golfisté soutěžili v týmech se jmény jako Crushers, Niblicks a Iron Heads a z pódia jim k tomu rapoval Snoop Dogg.

Ano, projekt LIV Golf může snadno připomenout spíše exhibici než profesionální turnaj. "LIV Golf není hrozbou pro PGA Tour. Je to hrozbou pro kariéry těch hráčů. Skoro to působí, jako by se (skutečným) golfem končili. Jsou skvěle placení a umí hrát výborně – ale nic z toho nemá žádný skutečný význam," glosoval to o víkendu bývalý hráč a nyní komentátor stanice NBC Peter Jacobsen.

Navíc se Mickelsonovi a spol. (alespoň prozatím) nezapočítávají nové body do golfového žebříčku. Zmíněný Stenson zase přišel o kapitánství na Ryder Cupu a současná golfová krize má prý dopady i na vztahy mezi hráči z obou táborů, jak v rozhovoru pro deník Guardian zmínil jeden z "loajalistů" McIlroy.

Problémy přitom má i samotná LIV Golf. Příčinou je hlavně televizní pokrytí turnajů – přesněji řečeno jejich absence. Normanovi se totiž dosud nepodařilo zajistit kontrakt na přenášení turnajů se žádnou z amerických nebo evropských televizí. Dění na greenu tak diváci mohli sledovat pouze na oficiálních stránkách či na streamu na YouTube a Facebooku.

A soudě dle dostupných čísel, zájem se dosud nedostavil. Přestože golfisté dostávají pohádkové peníze a podle amerických komentátorů hrají i velmi slušný golf, jejich počínání v závěrečném dnu vidělo živě jen 60 tisíc sledujících. Pro srovnání – turnaje PGA Tour mívají v průměru 2,6 milionu diváků, a to se do této statistiky nezapočívají logicky nejsledovanější majory. Bez televizní smlouvy se o dlouhodobé budoucnosti LIV Golf tedy zjevně dá mluvit jen těžko.

Syn bývalého amerického prezidenta Eric Trump během turnaje LIV Golf
zdroj: Profimedia

Více turnajů a snad televizní smlouva

A jaké jsou plány pro příští rok? Kromě hledání televizního partnera – a zde se nedávno mluvilo o možné dohodě se stanicí FOX – je to navýšení počtu turnajů z osmi na čtrnáct. Ve hře je také připojení dalších profesionálních hráčů, například Xandera Schauffeleho, který před rokem vyhrál zlato na olympijských hrách v Tokiu.

Navýšen zřejmě bude i obří rozpočet, který podle zveřejněných dat činil 784 milionů dolarů (19,3 miliardy korun), do kterých se však nepočítají hráčské kontrakty (ty mají činit zhruba třetinu uvedené částky). Jak to ostatně o víkendu shrnul Donald Trump: "Těm penězům zkrátka není konec".

Konec není ani ambiciózním plánům. Kromě rozšíření počtu turnajů by se příští rok měla celá soutěž proměnit v klání týmů. Bubba Watson ten svůj hodlá vystavět po vzoru NFL a NBA. "Budeme mít i vlastní logo. Chceme, aby se fanoušci s naším týmem identifikovali, abychom byli jako Yankees nebo Lakers. Někdo, komu budete fandit, i když se hráči budou měnit," naznačuje svůj záměr.

Pokud ale jde o možnou dohodu a klid zbraní ve vztahu k PGA Tour, nic takového zjevně není na stole. "Na stole to nebylo a není," řekl pro ESPN lakonicky její ředitel Jay Monahan. Na okruhu LIV Golf sice najdeme šest bývalých vítězů Masters, otázkou ale je, zda budou moci ještě někdy nějaký triumf a zelené sako přidat. PGA Tour totiž ustoupit nehodlá a start odpadlíků na svých turnajích chce blokovat i nadále.

Co naopak probíhá, je soudní pře. PGA Tour v současnosti čelí žalobě ze stany LIV Golf a celkem jedenácti jejích hráčů, která ji viní ze zneužívání svého monopolního postavení. "Tradiční" organizace kontruje protižalobou, v níž obviňuje "separatisty" z porušení hráčských smluv. Před soud by ale případ měl jít až v polovině roku 2024.

A pro všechny spjaté s LIV Golf samozřejmě zůstává ještě jedna otázka. Co bude, jestli saúdské peníze jednoho dne přestanou chodit? Projekt, o který se Greg Norman pokoušel již v první polovině 90. let a který mu nyní financuje jeden z nejodpornějších režimů světa, má značně rozporuplnou současnost a krajně nejistou budoucnost.

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články