Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Futsalisté předvedli obrat s Běloruskem a mají jistou minimálně baráž

Rotterdam - Těžká utkání česká futsalová reprezentace umí. Její hráči vyhráli i druhé utkání kvalifikace mistrovství Evropy, duel otočili i díky chybám běloruského brankáře na 4:3. Naopak český strážce svatyně Libor Gerčák dal vítězný gól dvě minuty před koncem. Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna si tak v Rotterdamu v sobotu zahrají o přímý postup s domácím Nizozemskem, přičemž kvůli bodové shodě a horšímu skóre potřebují vyhrát.

Duel s Běloruskem se přitom pro český výběr nevyvíjel dobře. Na úvodní gól Savinceva sice ještě odpověděl Michal Mareš, ale nepřesná česká koncovka dovolila soupeři, aby se v úvodu druhé půle ujal vedení 3:1. Pak však zaúřadoval hrdina středečního duelu s Gruzií Michal Seidler a znovu si připsal dvě branky během necelých dvou minut.

Bělorusko po úvodní porážce s Nizozemskem potřebovalo vyhrát, jenže místo toho udeřil český tým a nečekaným střelcem se stal brankář Gerčák. Jeho nákop přes celé hřiště totiž běloruský gólman neodhadl, přes clonícího Michala Mareše na míč nedosáhl a balon skončil v síti. Gerčák tak střelou přes celé hřiště zajistil českému týmu vítězství, které navíc v poslední minutě zachránil dvěma skvělými zákroky.

"Není to Liborův první gól v reprezentaci, takhle to hrajeme už delší dobu. Podobnou branku si připsal i v baráži proti Slovinsku. Dneska dostal tento úkol a navíc si odpracoval svoji chybu, ze které jsme inkasovali, takže zaplaťpánbůh, že to tam padlo," oddechl si trenér Neumann.

Je nám líto, video expirovalo.
Futsal: Libůstka Libora Gerčáka a reakce po zápase s Gruzií

Přiznal, že zápas byl těžší, než původně čekal. "To, že bude zápas hodně těžký, jsme rozhodně čekali, ale ne, že to bude až takový boj. Bělorusům to opravdu sedlo. Skvěle bránili a měli také nebezpečné brejky. Velmi dobře zakončovali a dařilo se jim proměnit skoro každou druhou šanci. Nám to zase klasicky nepadalo," hodnotil utkání Neumann.

Ocenil však, jak se tým o vítězství pral. "Dneska to bylo hlavně o kolektivu. Náš tým má v sobě ohromnou sílu a dneska to na hřišti ukázal. Kluci dokázali otočit prakticky prohraný zápas a nyní jsme opět ve hře o první místo," dodal.

Češi si zápas komplikovali nepřesnou koncovkou, která je dlouhodobě trápí. Soupeře přestříleli 58:16. "Zakončení je stále naší slabinou. Díky tomu jsme si už proti Gruzii museli sáhnout až na dno svých sil, abychom ten zápas dovedli až do vítězného konce. To samé platilo i dnes," řekl Neumann.

Bělorusko - Česko 3:4 (1:1)

Branky: 7. Savincev, 22. Luškovskij, 24. Popov - 28. a 29. Seidler, 10. M. Mareš, 38. Gerčák.

Sestava Česka: Gerčák - Janovský, M. Mareš, R. Mareš, Slováček - Záruba, Novotný, Frič, Belej, Seidler, Sláma, Rešetár, Cupák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články