Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Žižkov se po dvou sezonách vrací do první ligy

Most - Fotbalisté Žižkova se po dvou sezonách strávených ve druhé lize vracejí do nejvyšší soutěže. Rozhodla o tom jejich výhra v duelu 29. kola v Mostě 1:0, o kterou se postaral v 72. minutě vítězným gólem Michal Kropík. Viktoria má na druhém místě tabulky před posledním zápasem tohoto ročníku nedostižný čtyřbodový náskok před třetí Jihlavou a doprovodí do ligy další pražský celek Duklu.

Žižkovský návrat mezi elitu se přitom nerodil lehce. Pražané si sice proti severočeskému soupeři, který stále bojoval o záchranu, od úvodu vytvořili mírnou převahu, ale půlhodiny se k vážnějšímu ohrožení domácí branky nedostali. Naopak ve 24. minutě měli štěstí, když se z ideální pozice na penaltě neprosadil mostecký Danoski.

Poté se do dvou velkých šancí protlačil nejlepší týmový střelec Markovič, ani v jedné ale pověst kanonýra nepotvrdil. Nejprve hlavičkoval po rychlé žižkovské akci po obou stranách vedle a o chvíli později v 36. minutě pro změnu přestřelil.

Je nám líto, video expirovalo.
Žižkov postoupil do první ligy

Po pauze hosté ještě přidali a svou trvalou převahu nakonec proměnili v "postupovou" trefu. V 72. minutě po Zapalačově skákavém centru umístil hlavou míč do sítě Kropík a odstartoval oslavy v solidně zaplněném žižkovském "kotli". V hektickém závěru nejprve Pražané přežili dvě slibné šance domácích, vzápětí nevyužili samostatný únik ze strany, ale příliš mrzet je to nemuselo. Po závěrečném hvizdu si mohli začít naplno užívat radost se svými příznivci.

Pokud Viktoria, která měla v minulých týdnech dluhy vůči svým hráčům, dostane licenci nezbytnou pro start v první lize, bude v nejvyšší soutěži celkem pět pražským celků. Vedle Žižkova figurují mezi elitou Sparta, Slavia, Bohemians 1905 a Dukla.

Dukla při domácích oslavách postupu porazila Zlín

Již jistě postupující druhý pražský celek v posledním domácím utkání sezony porazil Zlín 2:0 a vítězstvím oslavil s fanoušky již delší dobu jistý postup do první ligy. Oba góly vstřelil Tomáš Berger. Vůbec poprvé v historii českého profesionálního fotbalu řídila utkání trojice sudích ženského pohlaví. Dukla v této sezoně ztratila doma jen čtyři body za dvě remízy a připsala si už šesté vítězství v řadě. Naopak Zlín venku nevyhrál od října.

Dukla pojala domácí derniéru jako oslavy postupu, přičemž čestný výkop provedla největší legenda klubu Josef Masopust. V úvodu zápasu se však domácí hlavně bránili při nebezpečných akcích Zlína. Aktivní byl zejména Roman Dobeš, ale ani jeden z jeho pokusů brankáře Radu nepřekvapil.

To domácí udeřili hned z první přímé střely na branku. Berger se na pravé straně zasekávačkou" uvolnil a technickou střelou na zadní tyč otevřel skóre. Zlín mohl srovnat po půlhodině hry, kdy se k hlavičce prodral Bačík, ale Rada byl v brance znovu pozorný. A tak když si v 57. minutě počkal u tyče na přihrávku Berger a uklidil míč do sítě podruhé, bylo o vítězi rozhodnuto.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články