Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výhru zachránil v závěru Vošahlík, Jablonec porazil Strömsgodset 2:1

Jablonec – Tak dlouho se tlačili dopředu, až to vyšlo. Fotbalisté Jablonce vydřeli v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy výhru 2:1 nad Strömsgodsetem a k postupu jim stačí v Norsku uhrát remízu. Severočeši vedli už od 17. minuty, kdy se trefil z penalty Piták, ale před poločasem si dal vlastní branku Beneš. Konečnou podobu výsledku dal až v nastaveném čase Vošahlík.

Slavící Karel Piták
zdroj: ČTK autor: Fiala Břetislav

Jablonečtí začali letošní pohárovou premiéru velikým náporem a zaskočený Strömsgodset se v úvodu bránil. I když měl být z norské ligy, která je v polovině sezony, rozehranější, na hřišti to vypadalo opačně. Domácí lépe kombinovali, podnikali nápadité akce po křídlech a vedoucí gól visel na vlásku.

Hned ve druhé minutě měl velkou šanci Vaněk, po Čížkově centru z pravé strany ale pálil nad. Pak hostující brankář Larsen podcenil rohový kop a musel si oddychnout, že na zadní tyči nestál nikdo z Jabloneckých. Severočeši se dočkali vedoucí trefy v sedmnácté minutě. Hubníka při průniku do vápna fauloval Madsen a kapitán Piták z nařízené penalty trefil balon na opačnou stranu, než si vybral gólman. Jablonecký kapitán proti norským klubům umí, v roce 2005 ještě v dresu Slavie zajistil gólem remízu 2:2 na hřišti Stavangeru.

Jablonec pokračoval v tlaku, po půlhodině hry ale druhý celek norské ligy přidal a obraz hry se obrátil. Domácí nejprve dvakrát podržel Špit, když vyrazil Kamarovu střelu i tečovaný přímý kop v podání Johansena. Ve 39. minutě už ale bylo srovnáno. Agilní Kamara poslal před branku ostrý přízemní centr, který zasáhl Kovács a od Beneše se míč nešťastně odrazil do sítě. Do pauzy mohl dokonce otočit skóre Storflor, z hranice vápna ale pálil těsně mimo.

Vrátit vedení mohl Baumitu v 51. minutě Vaněk, jenže podobně jako v úvodu první půle ve své šanci selhal a trefil jen brankáře. Jablonec otevřel hru a musel si pořádně oddychnout, když hosté třikrát za sebou prováhali nadějné přečíslení.

V 62. minutě pak Norové dokonce zakončili, ale Kamara hlavičkoval z malého vápna vedle. Domácí ožili po příchodu střídajících Vošahlíka s Kopicem. V 64. minutě už zvedali ruce nad hlavu, jenže Jablonského střele se postavilo do cesty břevno.

Útočník Hubník se pod koučem Skuhravým rozstřílel, dnes ale pověst kanonýra nepotvrdil. V 68. minutě nejprve pálil vedle a pak na malém vápně špatně trefil balon. Když už se zdálo, že Jablonec velký tlak v závěru k vítězné brance nevyužije, naběhl si v 91. minutě na centr ze strany střídající Vošahlík a hlavou rozhodl.

Baumit Jablonec - Strömsgodset IF 2:1 (1:1)

Branky: 17. Piták z pen., 90.+1 Vošahlík - 39. vlastní Beneš. Rozhodčí: Trattu - Soteriu, Christu (všichni Kypr). ŽK: Vaněk - Kovács. Diváci: 4 285.

Jablonec: Špit - Zoubele, Kysela, Beneš, Novák - Loučka - Čížek (60. Kopic), Vaněk (83. Kubista), Piták (59. Vošahlík), Jablonský - Hubník. Trenér: Skuhravý.

Strömsgodset: Larsen - Vilsvik, Horn, Madsen, Nuhu (46. Hamúd) - Ibrahim, Johansen, Boateng (72. Brenne) - Storflor (77. Wikheim), Kovács, Kamara. Trenér: Deila.

Roman Skuhravý (Jablonec): "Kluci zahráli prvních 30 minut tak, jak jsme si představovali. Posledních 15 minut první půle a do nějaké 65. minuty druhé půle jsme vypadli z role. V plné nahotě se ukázalo ne to, že jsme špatní hráči, ne to, že jsme odešli kondičně. Ale to, že nejsme prostě zvyklí hrát takovéhle zápasy, které se prostě musejí vyhrát, nejlépe bez obdrženého gólu. V tom má Plzeň před námi všemi obrovský náskok. Chci poděkovat hráčům, za vítězstvím jsme dneska šli. Nechci spekulovat, co pro nás znamená obdržený gól. Naopak chci vyzdvihnout to, že jsme v 90. minutě dali na 2:1. Jsem přesvědčený, že ten gól bude hrát obrovskou roli. S plným respektem k soupeři jedeme do Norska pro postup."

Ronny Deila (Strömsgodset): "Začali jsme špatně, měli jsme velké problémy a dostali jsme gól z penalty. Pak jsme začali hrát fotbal, začali si vytvářet šance a vyrovnali. V závěru utkání jsme se ale znovu dostali do problémů, protože jsme přestali hrát svou hru. Inkasovaný gól byl výsledkem tří chyb za sebou. Přál jsem si remízu 1:1, ale když se podíváme na ten dvojzápas jako celek, myslím, že máme dobrou šanci do odvety."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články