Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vstupenky na jméno nejsou pro příští sezonu aktuální

Praha - Vstupenky vydávané na jméno ještě dlouho nebudou povinným standardem pro vstup na české fotbalové stadiony. Úterní setkání předsedy ČMFS Ivana Haška s ministrem vnitra Radkem Johnem sice rozvířilo diskuzi, zda půjde o povinnou podmínku pro pořadatele první ligy, ale fotbalový svaz přiznává, že k ní zřejmě nesáhne hned od příštího ročníku. Prioritou v boji s výtržníky pro něj jsou zrychlená soudní jednání přímo na stadionech.

Vstupenky na jméno nejsou v českém fotbale úplnou novinkou. Tři kluby s největší fanouškovskou základnou v zemi - Sparta, Slavia a Ostrava - už prodej na základě předložení občanských průkazů několikrát vyzkoušely a i na dnešní ligový duel Slavie s Baníkem bylo nutné se zaregistrovat tímto způsobem.

Kluboví činovníci připouštějí, že registrace přináší určité organizační komplikace i zvýšené finanční nároky, ale velký problém v tom nevidí. "Je to organizačně náročnější, ale zvládneme to. V rizikových a mezinárodních utkáních se to osvědčilo a neměli jsme s fanoušky problémy. Ale bylo to pouze jedno z řady dalších bezpečnostních opatření," upozornil slávistický mluvčí Ondřej Zlámal na skutečnost, že vstupenky na jméno nejsou zázračným receptem v boji proti násilí na stadionech.

Sparta z případného zavedení registrace návštěvníků stadionu nedělá vědu. "Umíme to při rizikových zápasech, stejným způsobem prodáváme vstupenky fanouškům na venkovní utkání v evropských pohárech, a tak by nám asi nový model nepřidělal zásadní potíže. Ovšem předpokládáme, že se o možnosti teprve začne jednat na ligovém shromáždění, a čekáme na reakci svazu," uvedl sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Nejvíce po vstupenkách na jméno volá Ostrava

Ostravský Baník chce vstupenky na jméno zvláště kvůli problémovým polským chuligánům, kteří se podíleli na incidentu mimo stadion při posledním duelu proti Plzni. "Je to bohužel asi jediné řešení. Bohužel proto, že to bude znamenat úbytek diváků. Ale jen tak ve výhledu několika let dokážeme na skutečně bezpečné stadiony přilákat celé rodiny," řekl mluvčí Baníku Igor Bruzl. Prozradil, že zavedení "karty fanouška" stálo Baník více než milion korun. "A potvrdilo se, že zápasy, kde se vstupenky prodávají na jméno, se obejdou bez excesů," dodal Bruzl.

O tom, že zavedení novinky nebude tak horké, svědčí i slova tiskového mluvčího ČMFS Petra Svěceného, který brzdí mediální spekulace, že plošný systém prodeje vstupenek na jméno je na spadnutí. "Na úterním jednání (na ministerstvu vnitra) se tento bod sice objevil, ale nebyl stěžejní, šlo jen o informativní záležitost. Výraznějším tématem byla zrychlená soudní řízení přímo na stadionech, která by se měla co nejdříve rozšířit. Zatím totiž fungují jen na Spartě," upozornil Svěcený, že přednost mají opatření, na kterých se obě strany ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti domluvily už dříve.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články