Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

V Ostravě se bojovalo v ulicích, zatím čtyři obvinění

Ostrava - Policie zadržela kvůli výtržnostem během sobotního fotbalového zápasu mezi Baníkem Ostrava a Plzní celkem 12 fanoušků, deset slezského a dva západočeského klubu. Některé převezla kvůli opilosti na protialkoholní stanici. Čtyři z nich kriminalisté obvinili z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Policie nevylučuje, že obviní i další fanoušky.

Fanoušci Baníku, kteří sledovali zápas nad ochozy, začali několik minut po začátku utkání házet různé předměty na ulici před stadionem. Na silnici, po které projížděla auta, dopadala různá pyrotechnika, dýmovnice a zřejmě i skleněné lahve, tvrdí mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Jeden z předmětů přitom zasáhl projíždějící auto, ve kterém jela dvaatřicetiletá žena s dětmi, a rozbil přední sklo. Fanoušci poté začali útočit na policisty a strážníky, některé také zranili.

Jeden ze svědků popisuje střet:

"Zhruba dvě stovky fanoušků, zřejmě z kotle, odešly během zápasu z tribuny před stadion. Začali pak útočit na policisty, házeli po nich cihly, světlice, všechno, čím se dalo, byla to pouliční válka."

Po ulici u Bazalů se včera večer nebylo záhodno procházet. Svědci tvrdí, že se změnila v bojiště. Fanoušci útočili na policisty kameny a světlicemi. Záchranáři museli kvůli potyčkám ošetřit celkem šest lidí, čtyři muže a dvě ženy. Většinou šlo o poranění hlavy nebo ruky. Všechny převezli do nemocnice.

"Nejprve jsme vyjížděli k pětadvacetiletému muži s poraněním hlavy. Ten na snahu posádky, která mu chtěla pomoci, reagoval agresivitou a slovně i fyzicky zdravotníky napadal. Do nemocnice jej proto v sanitním vozidle musela doprovázet i policejní eskorta," uvedl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. Třicetiletou ženu s nevolností a dechovými obtížemi museli ošetřit kvůli zasažení slzným plynem. Další čtyřiadvacetiletý muž měl poranění břicha, žeber a hlavy.

Miloš Poloczek, velitel zásahu:

"Policie České republiky musela použít donucovací prostředek, a to slzný plyn, k tomu, aby odvrátila hrozící útok na strážníky městské policie, později i na příslušníky Policie ČR."

Slzný plyn se také dostal kvůli silnému větru na stadion, rozhodčí proto musel zápas v prvním poločase na 20 minut přerušit. Zadržené fanoušky převezli policisté na služebny, některé nemohli kvůli silné opilosti vyslechnout, proto je odvezli na protialkoholní stanici. Podle policie poškodili celkem šest aut.

"Jeden z mužů se choval k posádce tak agresivně, že jej k ošetření do nemocnice museli v sanitce doprovázet policisté," popsal stav mnoha výtržníků Lukáš Humpl, mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje. Policisté ještě v noci zadrželi 12 silně opilých útočníků. 2 z Plzně a 10 z Ostravy. Schopni vypovídat byli až dnes odpoledne.

"Obvinili jsme první čtyři fanoušky. Dva z nich již byli v minulosti za podobné činy odsouzeni," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Tři z obviněných jsou fanoušci Baníku, čtvrtý stíhaný muž je příznivcem Plzně. Jeden z fanoušků napadl pořadatele, kterého kopl do břicha. Další agresivní muž se několikrát snažil udeřit policistu pěstí do hlavy.

Rostislav Chobola, specialista na divácké násilí – Policie Moravskoslezského kraje:

"Smysl vidím jediný - porvat se s policí - přirozený nepřítel nebyl. Plzeňský klub a jeho fanoušci nejsou protipólem baníkovským chuligánům. Tito lidé se rekrutují jak z chuligánského spektra tak i z části krajní pravice."

Další dva muži házeli na policisty dlažební kostky i kusy betonu o velikosti asi 10x15 centimetrů. Několik policistů přitom zasáhli. Některým obviněným hrozí až šest let vězení. Policie bude dále vyhodnocovat důkazní materiály a videozáznamy, proto mohou být obviněni další lidé. V 16:30 zůstávalo v policejních celách zadržených ještě dalších pět lidí.

Liberecká policie zatkla po zápase sedm fanoušků Hradce

I druhý sobotní ligový zápas mezi Libercem a Hradcem Králové má policejní dohru. Utkání totiž provázely výtržnosti hradeckých fanoušků, z nichž sedm nakonec skončilo na policii. Všichni jsou podezřelí z výtržnictví a jeden z poškozování cizí věci. Během sobotního večera ale bylo rušno i v libereckých ulicích. "Celkem jsme v souvislosti s fotbalovým zápasem udělili 30 blokových pokut za různé prohřešky," řekla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Do Liberce dorazilo v sobotu odpoledne asi 400 příznivců Hradce a v jejich sektoru to vřelo od první minuty. Kromě hlasitého povzbuzování se chovali velmi neukázněně a po 25 minutách dokonce začali vytrhávat sedačky. Dva pořadatelé byli zranění a vše musela řešit až policie, která nakonec zadržela celkem sedm osob. Problémoví fanoušci zůstali na služebně až do noci.

Soud může nařídit zákaz vstupu na stadion

Tomu, kdo slovně urazí rozhodčího nebo hráče anebo hodí na hřiště zápalnou světlici, může od letoška soud zakázat až na deset let vstup na stadion. V červnu padl takový trest poprvé v Příbrami - fanoušek Sparty nesmí na stadion dva a půl roku. Za to, že na hřiště hodil dělobuch. Už dva roky si taky můžou fanoušci odnést trest rovnou ze stadionu - zatímco do té doby trvalo třeba i měsíce, než se výtržník k soudu dostal, z mobilní soudcovské síně může ve zkráceném řízení odejít až s dvouletým trestem během několika minut. 

Pořádek dělají pořadatelé

Za pořádek při zápasech zodpovídá pořadatel, policie už dva roky fanoušky nehlídá a na stadion přijíždí až na zavolání. "Povinnost pořadatele je v případě, pokud ten zákrok není schopen provést vlastními silami a s těmi kompetencemi, které má k dispozici, uvědomit a vyrozumět policii," řekl již dříve v ČT Ivan Bílek, náměstek pro vnější službu z policejního prezidia. Policie pak může zásah pořadateli naúčtovat. Podle ministerstva vnitra je právě komunikace mezi pořadateli a policií to, co je potřeba do budoucna zlepšit.

Střet policistů s fotbalovými fanoušky
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Hlavní zprávy

Nejčtenější články