Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrba: Zažíváme něco, co se možná už nikdy nezopakuje

Plzeň – Před úterní cestou na majestátní stadion Nou Camp dodává trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba bez ustání svým hráčům odvahu. I když dobře ví, že těžším testem než ve středu jeho tým v současné době projít nemůže. Před třetím soubojem v Lize mistrů s obhájcem vítězství Barcelonou Vrba věří, že Plzeň ani v konfrontaci s nejlepším týmem světa neztratí tvář a odehraje důstojnou partii. Atmosféru mají v katalánské metropoli vylepšit podle odhadů více než čtyři tisícovky příznivců plzeňského klubu, který pro své potřeby zajistil přesně 4 400 vstupenek.

Plzeňští fotbalisté od svého kouče často slyší, ať se věhlasnému soupeři postaví s otevřeným hledím a mají pak v budoucnu na co vzpomínat. "Každý se nedožije toho, aby si zahrál zápas proti nejlepšímu týmu planety. To je samo o sobě úžasné. Protože zažíváme něco, co se už možná nikdy nezopakuje," řekl Vrba. Uznávám, že Barcelona hraje fotbal jako z jiného světa, ale také chci, aby si hráči uvědomili, že když ukážou aktivitu, tak můžou odehrát dobrou partii," poznamenal Vrba.

Hráčům opakuje, že utkání proti Barceloně v jejím chrámu pro ně může být i velkou šancí, jak se posunout v kariéře. "Když kluci utkání zvládnou, tak je taková zkušenost může posunout třeba o nějaké tři, čtyři roky dopředu. Může je to odrazit úplně jinam, může to pro ně být velký mezník," uvedl Vrba.

Dva dny před očekávaným duelem prý vůbec nemyslí na to, jaký výsledek Plzeň může uhrát. Pro české šampiony může být výstrahou, jak si zatím Katalánci vedou ve španělské lize, kde jsou po sedmi kolech v čele tabulky. "Barca" září hlavně doma, ve čtyřech zápasech nasázela svým soupeřům 21 gólů, což činí průměr 5,25 branky na utkání. "Ale o výsledku se tolik bavit nechci. Spíš mě bude zajímat, jakou hru tam předvedeme, jestli nabídneme atraktivní fotbal. Když to ukážeme, a můžeme i prohrát, budu mít radost. Zklamaný bych byl, kdybychom to neudělali," prohlásil kouč, jehož tým v Lize mistrů v premiéře remizoval s Borisovem 1:1 a před třemi týdny prohrál na hřišti AC Milán 0:2.

Dnes hráčům Vrba při taktické poradě ukazoval, v čem tkví kouzlo hry Barcelony, která od roku 2006 třikrát vyhrála Ligu mistrů. Použil sestřih z posledního utkání "Barcy" v LM, kdy v Borisově zvítězila jasně 5:0. Ale na dalším záznamu hráči také viděli, jak Katalánci se štěstím zachraňují remízu 2:2 v letošním ligovém utkání ve Valencii.

"Záměrně jsme vybral dva odlišné zápasy. V jednom Barcelona kralovala, ve druhém byla i zranitelná. Musíme její hráče rychle dostupovat a napadat, znepříjemnit jim kombinaci. Nesmíme dopustit, aby se dostávali kolmými přihrávkami za naši obranu, v čemž jsou obrovsky silní," nabádal Vrba. Nechce prý hlavně vidět ustrašený výkon.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň před utkáním s Barcelonou

Kolář: Barcelona nahání hrůzu, ale i tak se těším

Záložník Daniel Kolář je před zápasem zvědavý na to, jak Plzeň i on sám obstojí na klubové scéně během zápasu na Nou Campu. "Barcelona sama o sobě nahání hrůzu. Ale i tak se na ten zápas těším," prohlásil. Kolář vzpomínal na nedávný zápas reprezentace se Španělskem, v Barceloně nyní zažije duel hodně podobný. "Asi to zase bude hlavně o tom, že oni budou držet balón a my budeme jen běhat. Ale nejsme jediní, koho to na Nou Campu potká. Nevěřím, že si vytvoříme tři šance a dáme z toho tři góly," poznamenal Kolář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články