Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vrba: Nezvládli jsme roli favorita, standardku jsme zahráli šíleně

Praha - Českým fotbalistům první soutěžní zápas v roce 2015 nevyšel. Utkání proti Lotyšsku byla na papíře nejjednodušší cesta ke třem bodům z dosavadních pěti utkání, ale národní tým zachraňoval remízu v poslední minutě. Trenér Vrba vyčítal svým svěřencům řešení standardní situace, po níž český tým inkasoval, a také litoval toho, že reprezentace nezvládla roli favorita.

Pavel Vrba (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Poprvé jsme byli v roli favorita a tu roli jsme moc nezvládli. Neuhráli jsme tři body, které jsme chtěli, ale zase jsme předtím uhráli body, s kterými nikdo nepočítal. Máme třináct bodů po polovině skupiny, to není špatné. Ale samozřejmě jsme dnes chtěli víc," řekl Vrba novinářům.

Litoval nepovedeného prvního poločasu, který Češi prohráli 0:1. "V první půli jsme si nedokázali poradit s jejich obranou. Bylo to z naší strany upracované a pomalé," podotkl kouč.

Špatný výkon v úvodním dějství vyvrcholil obrovskou chybou při rozehrání standardní situace, po níž Aleksejs Višnakovs z brejku otevřel skóre. "Byla to jednoduchá situace a my jsme ji zahráli šíleně. Hrubá chyba hráčů, kteří se na zahrání standardky podíleli. První gól jsme Lotyšům darovali sami," podotkl Vrba.

"Pak jsme museli dobývat jejich obranu. V druhé poločase to bylo lepší, přispěly k tomu i změny, které jsme provedli. Měli jsme spoustu závarů, ale nedá se říct, že bychom měli úplně stoprocentní šance. Kdyby Šabala trefil za stavu 0:1 prázdnou bránu, bylo to horší, ale na druhou stranu mohl v 93. minutě rozhodnout Necid. Je to zasloužená remíza," uvedl Vrba.

Aspoň bod zařídil v 90. minutě střídající Václav Pilař, který nastoupil na startu druhé půle a vedl si na levé straně mnohem lépe než sparťan Ladislav Krejčí. "Pro Láďu jsme se rozhodli z toho důvodu, že na podzim hrál velmi dobře, navíc Venca měl nedávno zdravotní problémy a v Plzni jen střídal. Navíc když Venca přišel jako střídající hráč, vždy to oživil. Samozřejmě od Ládi jsme čekali v první půli trošku víc. Venca to hodně oživil, byl živější než Láďa," připustil Vrba.

Čekal, že do Edenu po úspěšném podzimu přijde víc než jen necelých čtrnáct tisíc diváků. "Přiznám se, že mě to překvapilo. Čekal jsem, že bude mnohem víc fanoušků. Na důvody se musíte zeptat jich, proč nepřišli," uvedl Vrba.

V úterý čeká jeho svěřence přípravný zápas na půdě rozjetého Slovenska. "Jak už jsem naznačil, může se stát, že někteří hráči zítra dostanou volno a pojednou do svých klubů. Budeme to řešit i podle zdravotního stavu. Zatím nemůžu říct úplně přesně jména," dodal Vrba.

Mezi tyto hráče může patřit i kapitán Tomáš Rosický, který byl k výkonu národního týmu značně kritický. "Nemůžeme myslet, že někoho přehrajeme fotbalově, a ten první poločas tak vypadal. Byli jsme všude o krok pozdě, oni byli všude dřív. Nadšení a obětavost z minulých zápasů tam vůbec nebyla. Je to pro nás taková facka, ale můžeme se z toho poučit," řekl Rosický.

V české hře viděl hodně nedostatků. "Lotyše je třeba pochválit, protože opravdu výborně bránili. Na druhou stranu se nám vůbec nedařilo to, co jsme chtěli hrát, špatně jsme to prováděli, bylo to pomalé. Měli bychom se dívat, jak jsme hlavně hráli my, to prostě dneska nebylo dobré," uznal čtyřiatřicetiletý středopolař.

České mužstvo v pátém kvalifikačním utkání poprvé ztratilo body, ale stále vede skupinu o jeden před Islandem, na jehož půdě se představí v červnu. "Musíme navázat na minulé zápasy, vrátit se k tomu, že každý musí jezdit po zadku, a pokračovat v tom. Bod je špatný. Jak to bylo rozehrané, by bylo skvělé, kdybychom dneska vyhráli. Ale celá kvalifikace je ještě běh na dlouho trať, nesmíme panikařit, musíme to brát jako obrovské poučení," upozornil Rosický.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články