Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrba: Čeští hráči už nemusejí za každou cenu odcházet do zahraničí

Praha - V kvalifikaci na mistrovství Evropy se musel Pavel Vrba spolehnout z velké části na hráče z české ligy. Domácí soutěž má ale podle reprezentačního trenéra větší kvalitu, než si mnozí fotbaloví příznivci myslí. To podle něj dokazuje i historický postup tří mužstev do základní části evropských pohárů. Vrba ale poukázal i na to, že čeští hráči mají menší potřebu odcházet do zahraničí než v uplynulých letech. Ekonomická i sportovní úroveň českých klubů je prý na lepší úrovni než dříve.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

České kluby zažívají v posledních letech na evropské scéně malou renesanci. Žádnému domácímu týmu se sice nepodařilo postoupit už dvanáct let ze základní skupiny Ligy mistrů, poprvé v historii si ale zahrají hned tři české celky základní skupinu evropských pohárů.

"Pořád věřím tomu, že česká liga není tak špatná, jak se často píše," tvrdí i trenér reprezentace Pavel Vrba. "Samozřejmě se nedá srovnávat s elitními evropskými soutěžemi, ale i v Evropské lize se její kvalita ukázala, když postoupily tři české týmy do základní skupiny."

Do kasy domácích klubů přitéká za postup do základní fáze evropských pohárů více prostředků než dříve, i proto mohou být ekonomicky silnější. "Několikrát jsme vsadili na hráče z české ligy a vyplatilo se nám to," hodnotí Vrba. "Možná už nemají takovou velkou potřebu odcházet za každou cenu z Česka, protože před deseti, patnácti lety to bylo trochu jiné po ekonomické stránce. Takže z tohoto pohledu jsem rád, že jsou v Česku ekonomicky silné kluby, které hráče dokáží udržet, a ti nemusejí jít za každou cenu ven," myslí si kouč.

Reprezentaci přitom působení hráčů v české lize pomáhá v několika ohledech. Hráči jsou sehranější a zároveň mají větší motivaci prosadit se na evropské úrovni. "Je pravda, že nejlepší čeští hráči na rozdíl od minulosti momentálně nejsou v nejlepších klubech Evropy. Ale možná o to více mužstvo drží pohromadě a nikdo asi nevěřil, že se nám tak brzo podaří postoupit," říká Vrba.

Národní tým v kvalifikaci zažil tři velmi rozdílné fáze

Loni na podzim byli Češi stoprocentně úspěšní, přičemž porazili Nizozemsko, čerstvé bronzové medailisty z MS, Turecko na jeho hřišti i Island. Na jaře se ale výběru Pavla Vrby zdaleka tolik nedařilo, když právě na Islandu prohrál a ztratil body doma s Lotyšskem. Naposledy zase reprezentace vydolovala body z utkání, v nichž se jí herně příliš nedařilo a v nichž se musela vypořádat s četnými zraněními.

Vrba pro nevyrovnanost výkonů má vysvětlení, které může být před mistrovstvím Evropy docela povzbudivé. Pokud bude mít jeho tým více týdnů na intenzivní přípravu před šampionátem, měl by se lépe sžít s Vrbovým systémem, i kdyby se musel obejít bez zraněných opor. "V jarní části kvalifikace byl pro mě velký problém, že jsem se s hráči viděl po třech, čtyřech měsících. Na podzim jsme měli obrovskou výhodu v tom, že jsme se setkávali v podstatě každý měsíc na nějakých deset dní," vysvětluje reprezentační trenér.

A pro Vrbu je zde další pomoc v podobě jeho asistentů. Přestože byl tah s angažováním reprezentačního asistenta Karla Krejčího na post hlavního trenéra Viktorie Plzeň v některých médiích kritizován, Vrba tento postup hájí. "Dnes mám výhodu v tom - byť se to některým expertům a odborníkům nelíbí - že mám trenéry Karla Krejčího v Plzni a Zdeňka Svobodu ve Spartě, protože to jsou hlavní dodavatelé reprezentace. Budu vědět o jejich aktuálním sportovním i psychickém stavu, což je pro mě prospěšné," tvrdí Vrba.

Problém s kreativními obránci

Pro Vrbův systém je důležité i využití kreativních obránců. V zahraničí přitom panuje rozsáhlá debata o tom, že právě ti jsou spolu s kvalitními hrotovými útočníky nedostatkovým zbožím. Vrba tak nyní v reprezentaci musí řešit dilema - povolávat hráče, kteří mají převážně defenzivní talent, ale nejsou dostatečně technicky vybaveni, anebo obránce schopné kvalitní rozehrávky, kteří ale vyrábějí chyby?

"Mám rád obránce, kteří tvoří a snaží se hrát fotbal. Pokud máte takové obránce, tak se občas stane, že vznikne nějaká chyba. Já vyžaduju, aby hráli fotbal, ale občas jsou tam situace, které mě rozčílí," vysvětluje Vrba. 

"Jsou dvě možnosti, buď budeme hrát s hráči, kteří se nebudou bát hrát a zapojovat se do kombinací, anebo se stopery, kteří do toho budou jenom kopat. Možná neudělají tolik chyb, ale nebudou pro mužstvo tak důležití jako ti stopeři, kteří dnes hrají. Bohužel někdy se chyba udělá, ale na druhou stranu vytvoří další situace, které nám třeba pomohou," popisuje svůj přístup reprezentační trenér.

Vrba vs. Lavička: dříve soupeři největších rivalů, dnes kolegové

Pavel Vrba a Vítězslav Lavička se v uplynulých letech potkávali jako soupeři na lavičce Plzně a Sparty, nyní spolu vedou nejdůležitější reprezentační celky v zemi. Zatímco Vrba má na starosti seniorský národní tým, Lavička nově vede výběr do 21 let. A Vrba má ke svému novému kolegovi vřelý vztah. "Víťa je trenér, s nímž si kdykoliv rád sednu a nikdy jsem s ním neměl problém jako se soupeřem. Povahově jsme podobní, takže cestu si k sobě vždy najdeme."

Na uplynulém reprezentačním srazu neměl Vrba příliš na výběr. Stálice reprezentace Michal Kadlec za sebou nemá dostatek herní praxe, Tomáš Kalas zatím stále nenaplňuje svůj velký potenciál a Tomáš Sivok je nadále velmi často zraněný. Vrba tak v obou zápasech musel sáhnout k dvojici Suchý - Procházka.

"Už jsme měli na soustředění Kalase, jenž ten prostor nedostal, uvidíme, jak se bude ukazovat v druhé anglické lize. Je to jeden z mladých, který by mohl dostat prostor. Máme také Kadlece ve Fenerbahce, který zase začíná hrávat, a Tomáše Sivoka, jenž by se měl uzdravit. Konkurence na postu je samozřejmě velká. Dalším hráčem je Mario Holek, který se v posledních zápasech ve Spartě také ukazoval velmi dobře," načrtává možnosti ve středu obrany Vrba.

Rok testování a příprav

Pro českého trenéra bude prakticky celý nadcházející rok o zkoušení nových možností v sestavě. "Ostatní hráči určitě dostanou více prostoru, než měli nyní v kvalifikaci. Máme ještě listopadový termín, který byl zabraný pro baráž, ale jelikož jsme se jí vyhnuli, tak budeme hrát dva přípravné zápasy. Petr Čech nejspíš nebude chytat v obou dvou kvalifikačních utkáních," říká kouč české reprezentace.

Je přitom možné, že se na Euro dostanou i hráči, kteří v kvalifikaci neodehráli ani minutu, podobně jako před třemi lety David Limberský. Vrba se v každém případě bude rozhodovat podle formy. "Nevidím důvod, proč by to tak nemělo být. Doopravdy je rozhodující forma, jakou hráči budou mít. A je jedno, jestli momentálně budou v zahraničí, nebo v českých klubech," uzavírá český trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články