Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Byli jsme hladoví, postup je zasloužený, říká Čech

Riga - Brankář Petr Čech je rád, že si po výhře 2:1 v Lotyšsku národní tým zajistil s předstihem postup na evropský šampionát a nemusí o něj bojovat až do říjnových posledních dvou zápasů s Tureckem a Nizozemskem. Reprezentace podle něho ukázala v průběhu skupiny vnitřní sílu a účast na závěrečném turnaji si zaslouží.

"Každý poslední krok bývá velice těžký, a to se potvrdilo. Jsme rádi, že jsme se kvalifikovali už teď. V dalším zápase nás čeká Turecko, které bude hrát o život. Kdybychom (v Lotyšsku) prohráli, mohli jsme hrát dva zápasy také o život a tomu jsme se chtěli vyhnout," řekl Čech.

Zatímco na předchozí evropský šampionát postoupil s českým týmem až po vítězné baráži s Černou Horou, nyní se spoluhráči slavili účast na mistrovství jako druhý celek v pořadí po Anglii. "Minule jsme jeli přes baráž, což je samo o sobě nervy drásající. Teď se rozšířil počet postupujících a my jsme toho využili," konstatoval brankář londýnského Arsenalu.

Petr Čech: "Ve skupině, kde jsme měli bronzového medailistu z mistrovství světa Nizozemsko, Turecko, které je velice nebezpečné, a Island, jsme už dva zápasy před koncem postoupili. Kvalifikace byla velice úspěšná."

Jeho tým z šesti výher ve skupině pětkrát zvítězil 2:1 a třikrát otočil nepříznivé skóre 0:1. "Je samozřejmě umění vyhrát každý zápas o gól. S Nizozemskem jsme dávali gól v poslední minutě, ale dokázali jsme to nějak uhrát. S Islandem doma i s Kazachstánem jsme to otáčeli, takže myslím, že ten tým ukázal, že vnitřní sílu má. Dokázali jsme si poradit i s nepříjemnou situací, která vznikla po domácí remíze s Lotyšskem. Tým byl hladový po úspěchu, za tu bojovnost, soudržnost a někdy i kvalitu jsme si to zasloužili," mínil Čech.

Zatímco v předchozí kvalifikaci mistrovství světa udržel hned pětkrát čisté konto a k postupu to stejně nestačilo, nyní inkasoval v každém duelu. "Vyhrát 2:1 je lepší než remíza 0:0. V minulé kvalifikaci jsme měli zápasy, které skončily 0:0, a ty body nám chyběly. Je hezké mít nulu, ale důležitější jsou tři body. Třeba jsem si ty nuly nechal na Euro," usmál se Čech.

Potvrdil, že kvalifikace mistrovství Evropy jsou pro něj úspěšné. "Od chvíle, co jsem přišel do národního týmu, od patnácti let, tak mě neminulo žádné Euro. Šestnáctka, osmnáctka, jednadvacítka s vítězstvím a pak všechny čtyři v áčku. Strašně mě těší, že se ta moje série nepřetrhla."

Je nám líto, video expirovalo.
Čech: Doufám, že jsem si nuly schoval na Euro
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články