Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Vražda, porušování práv a pirátství. Newcastle je kvůli možné změně majitelů pod palbou

Pokud se tento obchod dotáhne, bude z Newcastlu tým se suverénně nejbohatším majitelem v Anglii. Jenže právě saúdskoarabští potenciální vlastníci jsou trnem v oku pro spoustu fanoušků i dalších subjektů a směrem k United směřuje tvrdá kritika. Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) a katarská televizní společnost beIN Sports dokonce všem účastníkům Premier League i vedení soutěže doporučily, aby transakci zamítly.

Newcastle United
zdroj: ČTK/PA/ autor: Owen Humphreys

Majitelem "Strak" je od roku 2007 Mike Ashley, který se snaží klub prodat. Veřejný investiční fond Saúdské Arábie, který spravuje korunní princ Muhammad bin Salmán, od něj plánuje koupit osmdesátiprocentní podíl za 300 milionů liber (téměř 9,4 miliardy korun).

Podle AI má ale převzetí Newcastlu za cíl zakrýt porušování mezinárodních práv, konkrétně nedodržování lidských práv a roli korunního prince ve Veřejném investičním fondu. V dopise adresovaném výkonnému řediteli Premier League Richardu Mastersovi ředitelka britské pobočky AI Kate Allenová upozornila na vraždu opozičního novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, k níž došlo 2. října 2018. Z jejího nařízení byl obviněn Bin Salmán.

Rijád dlouhodobě odmítá, že měl Bin Salmán s vraždou cokoliv společného, a v souvislosti s činem bylo obviněno 11 osob. V prosinci odsoudil za zabití Chášukdžího pět lidí k trestu smrti a tři poslal do vězení. Osvobodil ale dva hlavní podezřelé - bývalého poradce korunního prince Saúda Kahtáního a exnáměstka šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmada Asírího.

"Dokud zůstanou otázky ohledně dodržování lidských práv Saúdy nezodpovězeny, Premier League se vystavuje riziku, že snadno naletí těm, kteří chtějí využít její půvab a prestiž, aby zakryli činy, které jsou vysoce nemorální a jsou v rozporu s mezinárodním právem a hodnotami Premier League a celosvětovou fotbalovou komunitou," napsala Allenová.

Televize BeIN Sports, jež vlastní vysílací práva na Premier League pro Blízký východ a severní Afriku, zase upozornila na pirátské vysílání v Saúdské Arábii. Tamní stanice beoutQ podle ní ilegálně přenáší zápasy, za něž beIN Sports draze platí.

Převzetí Newcastlu saúdskoarabskými majiteli se nezamlouvá ani výkonnému řediteli beIN Sports Júsifu Al Obajdlímu. "V žádném případě nepřeháníme, když řekneme, že budoucí ekonomický model fotbalu je v ohrožení. Tohle všechno se děje v době, kdy kvůli zničujícímu ekonomickém dopadu pandemie koronaviru na sportovní průmysl musí fotbalové kluby co nejvíce chránit své příjmy z vysílání," uvedl Al Obajdlí.

Al Obajdlí je členem správní rady Paris St. Germain, kterou vlastní katarští šejkové. Mezi Saúdskou Arábií a Katarem existuje řada diplomatických sporů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články