Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Videorozhodčí už v Česku testují naostro, na jaře přijde na řadu liga

Poprvé se o videorozhodčích v českém fotbale začalo hovořit již řadu let nazpět. Jenže od slov k realizaci a převedení do praxe vedla pořádně dlouhá cesta. Nyní se zdá, že projekt míří do cílové rovinky. Před dvěma týdny byl totiž videorozhodčí poprvé použit v utkání juniorské ligy mezi Spartou a Jabloncem. Více k tématu videorozhodčí v českém fotbale nabídnou Branky, body, vteřiny od 19:50 na ČT1 a ČT24.

Je nám líto, video expirovalo.
Videorozhodčí v pořadu Dohráno plus

Hlasy o zavedení videorozhodčího do nejznámějšího, ale zároveň velmi konzervativního sportu, extrémně zesílily hlavně po mistrovství světa 2010. Frank Lampard tehdy v osmifinále Anglie proti Německu vypálil s vidinou srovnání na 2:2. Absolutně nechytatelný balon se sice po odrazu od břevna jasně dostal za brankovou čáru, ale následně zarotoval a šel ven. A rozhodčí nehnul brvou, brankář Manuel Neuer hrál dál... Anglie nakonec prohrála 1:4.

Přehmat se opakoval i v dalším osmifinále, kdy rozhodčí uznali Argentinci Carlosi Tévezovi vedoucí gól proti Mexiku navzdory tomu, že stál ve zřetelném ofsajdu.

Malý posun nastal o čtyři roky později. Na brazilském světovém šampionátu pomáhala rozhodčím poprvé na velkém turnaji technologie fotbalového jestřábího oka GoalControl, která se osvědčila rok předtím na Poháru FIFA. Už tam systém využívající sedmi kamer snímajících branku hlídal, zda míč nepřešel přes brankovou čáru.

Střih, rok 2017. Sepp Blatter, který se zavedení videa víceméně bránil, už dávno není v čele FIFA, Michele Platini z UEFA rovněž, a testování videa běží v italské Serii A, portugalské Primeira Lize či australské A-League. Zámořská MLS a německá bundesliga navíc dostaly pro nynější sezonu výjimku od FIFA a pravidlové komise IFAB a po porodních bolestech, kdy např. v jednom ligovém kole selhala technika, tak používají videorozhodčí v soutěži.

Nyní se k nim po tzv. off-line fázi, kdy videorozhodčí ještě nemohli zasáhnout do hry, ale projekt testovali zhruba na padesáti zápasech první ligy, pomalu připojuje i Česko. Nejdříve v rámci juniorské soutěže, od jara příštího roku pak alespoň v jednom utkání z každého kola té nejvyšší.

Ilustrační foto

"Jednou variantou je situace, kdy hlavní rozhodčí může iniciovat dotaz na videorozhodčího, zda pochybil či ne. Druhá situace je taková, kdy videorozhodčí zachytí vážné a jasné pochybení, a doporučí hlavnímu rozhodčímu přezkoumání dané situace a vybere nejlepší záběr k přezkoumání," popisuje videorozhodčí Roman Hrubeš.

Výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta nicméně upozorňuje, že to nesmí narušit plynulost zápasu. Hlavní sudí má navíc možnost si problémovou část hry prohlédnout na monitoru za postranní čárou. "Akce" může dohromady trvat okolo půl minuty až minuty.

Aktuálně má videorozhodčí k dispozici pět kamer, v běžném provozu to může být až o šest více. Posuzovat může penaltové zákroky, dosažené branky včetně ofsajdových situací, vyloučení rovnou po červené kartě nebo chybnou identifikaci hráče. "FIFA při spuštění pilotního projektu dala dohromady podrobný stostránkový manuál, na co všechno je potřeba myslet," říká místopředseda Komise rozhodčích Petr Mlsna.

Projekt videorozhodčích je ovšem závislý na technickém zázemí, např. přenosovém voze, a financích. "Bundesliga ty prostředky má," poukazuje šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na to, že český fotbal se v tomto ohledu přece jen pohybuje jinde. Rád by proto na financování získal sponzory. "Pracujeme na tom, aby to finančně netáhly kluby, především ty nejbohatší," dodává Svoboda.

Přitom právě bundesligové kluby se k otázce videa dlouhodobě nestavěly příliš pozitivně. Jejich pohled napomohla pootočit až událost z finále Německého poháru 2014. Dortmund v něm prohrál s Bayernem poté, co mu nebyl uznán gól, který odhalily až opakované záběry. V průběhu sezony byl naopak uznán gól Leverkusenu proti Hoffenheimu, přestože Stefan Kiessling propálil míč skrz boční síť.

Zavedení videorozhodčích by měly FIFA a IFAB schvalovat příští rok, systém by se navíc měl objevit na nadcházejícím mistrovství světa v Rusku. "Doposud jsme se nesetkali s ničím jiným než s pozitivními ohlasy," tvrdí Gianni Infantino. Do té doby půjde jen o testování. "Poté předpokládáme, že bude národním fotbalovým asociacím umožněno, aby si video zařadily do svých soutěží. Vypadá to tedy asi na soutěžní ročník 2018/19," myslí si Mlsna.

Poprvé se video použilo v druhé polovině září v utkání Sparty s Jabloncem, k žádnému zásahu do hry ale dojít nemuselo. V utkání Sparty proti Slavii však už rozhodčí na základě doporučení od svého kolegy u videa odvolal penaltu.

Projekt má i řadu odpůrců, kteří poukazují na to, že lidský faktor rozhodování ustoupí do pozadí. A některé momenty jim hrají do karet. Během letošního Konfederačního poháru vnesl videorozhodčí do situace spíše zmatek. Faul v utkání Chile - Německo byl zkoumán na videu předlouhé tři minuty. Nejednoznačné bylo navíc rozhodnutí sudích sebrat fotbalistům Chile gól proti Kamerunu.

Na druhé straně se ale ukazuje i to, jak může být video prospěšné. V březnovém přátelském utkání Francie se Španělskem nejdříve videorozhodčí uznal španělský gól, naopak trefu Francie po přezkoumání ofsajdu odvolal. Dohromady to netrvalo ani dvě minuty. Španělé zvítězili 2:0.

A už loni v prosinci na semifinále mistrovství světa klubů videoarbitr rozhodl klíčovou situaci zápasu za pomoci videa. "Jednalo se o vůbec první situaci s videoasistentem rozhodčího v soutěžích FIFA," upřesnil Massimo Busacca, šéf rozhodčích FIFA. Kašima díky tomu nad Atlétikem Nacional Medellín vyhrála 3:0 a poprvé v historii postoupila do finále.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, BBC, Bild, Deník Sport, Hospodárske noviny, MF Dnes, Právo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články