Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Videorozhodčí má za sebou v Česku první ostrý test, premiéra proběhla v juniorské lize

V českém fotbale byl poprvé použit videorozhodčí v soutěžním zápase. V pondělním utkání juniorské ligy mezi Spartou a Jabloncem (4:0) v Praze na Strahově však Roman Hrubeš nemusel s hlavním sudím konzultovat žádnou spornou situaci. Zápas proto do budoucna poslouží především jako materiál pro další přípravu rozhodčích.

Použití videa ve fotbale
zdroj: ČTK/DPA

Ligová fotbalová asociace, která řídí české profesionální soutěže, v této sezoně zkouší video v juniorské lize. Od jara by ho pak chtěla zavést minimálně v jednom utkání z každého kola první ligy. Z dalších evropských soutěží už videorozhodčí pomáhá řešit nepřehledné situace například v bundeslize.

"Jednou variantou je situace, kdy hlavní rozhodčí může iniciovat dotaz na videorozhodčího, zda pochybil či ne," popsal spolupráci Hrubeš. "Druhá situace je taková, kdy videorozhodčí zachytí vážné a jasné pochybení, a doporučí hlavnímu rozhodčímu přezkoumání dané situace. Dá mu doporučení a vybere nejlepší záběr k přezkoumání," dodal.

V běžném provozu má videorozhodčí k dispozici osm až jedenáct kamer, v současné zkušební fázi je jich pět. Posuzovat může penaltové zákroky, dosažené branky včetně ofsajdových situací, vyloučení rovnou po červené kartě nebo chybnou identifikaci hráče.

Ani jednu z těchto situací však hlavní sudí duelu Sparty s Jabloncem Ondřej Pechanec s Hrubešem řešit nemusel. "Přesto budeme některé situace reportovat mezinárodní pravidlové komisi," uvedl Hrubeš. "Utkání bylo přínosné i v tom smyslu, že díky němu disponujeme materiály pro přípravu videorozhodčích i rozhodčích na hrací ploše," přidal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články