Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Vaclík se Sevillou odstartuje po třech měsících španělskou ligu, zatím bez diváků

Derby mezi FC Sevilla, v jehož brance by měl stát český reprezentační gólman Tomáš Vaclík, a Betisem zahájí ve čtvrtek restart španělské La Ligy. Ta stála tři měsíce kvůli koronavirové pandemii v zemi. Minimálně v úvodu se bude hrát na stadionech bez fanoušků.

Španělské týmy nehrály žádné přípravné zápasy a podobně jako v Německu po dlouhé pauze půjdou rovnou do ostrých ligových duelů. Do konce ročníku zbývá jedenáct kol, v nabitém programu se od čtvrtka bude hrát denně až do 19. července. Hráči a trenéři budou na koronavirus testováni 48 hodin před každým utkáním.

"Celý tým mohl trénovat od minulého pondělí, takže deset dní do zápasu. Není to ideální, ale všechny kluby se domluvily, že budou následovat protokol. Přípravné zápasy by asi pomohly, věděli bychom, na čem jsme. Ale je to pro všechny stejné a nikdo nebude mít výhodu," řekl Vaclík.

Sevilla je po 27. kole v tabulce třetí, Betis dvanáctý. "Je těžký start. Betis má skvělé mužstvo a hráče, i když jsou pár bodů za námi. Derby je vždycky speciální. Jsem zvědavý, jaké to bude teď," konstatoval český reprezentační gólman.

La Ligu vede obhájce titulu FC Barcelona o dva body před Realem Madrid. Oba velkokluby v sezoně nečekaně hodně ztrácely a zřejmě až do konce se budou přetahovat o titul. Katalánci začnou v sobotu na hřišti osmnáctého nováčka Mallorky. "Bílý balet" v neděli hostí šestnáctý Eibar na tréninkovém hřišti, kde dohraje ročník kvůli rekonstrukci stadionu Santiago Bernabéu.

Velkou vzpruhou pro Barcelonu může být návrat útočníka Luise Suáreze, který během přestávky doléčil zraněné koleno. I kapitán Lionel Messi, který je s 19 góly nejlepším kanonýrem soutěže, měl menší svalové zranění, ale na Mallorku bude připravený.

"Moc se těšíme. Během přestávky jsme měli příležitost analyzovat situaci a hlavně komunikovat s hráči o tom, co musíme zlepšit. Bez diváků to bude zvláštní, ale když jste na hřišti, soustředíte se na hru. Snad nás to v zápasech neovlivní," uvedl barcelonský trenér Quique Setién pro klubový web.

Očekává se také vyrovnaná bitva o příčky zajišťující účast v Lize mistrů. Mezi třetí Sevillou a sedmou Valencií je totiž jen pět bodů. Výš chce i šesté Atlético Madrid. Před mužstvem trenéra Diega Simeoneho jsou překvapivě i čtvrtý San Sebastian a páté Getafe.

Během každého zápasu uctí hráči přes 27 tisíc obětí nemoci covid-19 v zemi. Vždy ve 20. minutě zazní šedesátisekundový aplaus vytvořený z nahrávek fanoušků na internetu. Televizní diváci budou mít možnost sledovat utkání s virtuálními příznivci na tribunách, podobných těm z videoher. Do přenosů bude přidán také obvyklý hluk z ochozů.

Španělské kluby požádaly vládu, aby mohly od konce června využít pro fanoušky třetinové kapacity stadionů. Pokud tento návrh projde, mohlo by například domácí zápasy Barcelony na bezmála stotisícovém Camp Nou sledovat okolo 30 tisíc fanoušků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články