Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

V reprezentaci nejsou přáteláky a je jen na trenérovi, koho postaví, říká Rada

Slavia si stěžuje, že její fotbalista Lukáš Masopust se zranil v reprezentaci, a to až při přátelském zápase s Walesem. Přitom vedení klubu prý žádalo trenéra Jaroslava Šilhavého a spol., aby brali ohled na jejich fotbalisty a příliš je nepřetěžovali. Bývalý reprezentant i reprezentační kouč Petr Rada, který poslední roky vede Jablonec, takový přístup k reprezentaci nemusí a argumentuje jasně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Wales - Česko

"Já měl v reprezentaci jenom Zeleného, volal mi pan Šilhavý a já mu řekl, že když byl povolaný do reprezentace a je zdravý, tak mi ani nemusí volat, jsem pro. To je vyznamenání pro klub," konstatoval Rada.

Na dotaz, jestli Šilhavého také nežádal, aby jeho hráče případně v přátelském zápase radši šetřil, protože jablonecká marodka je plná a tým, který hrával o evropské poháry se nyní pere o útěk ze skupiny, jež bude po skončení základní části hrát o udržení mezi elitou.

"To bych nikdy neudělal. A kdyby někdo řekl, že jsem to někdy udělal, tak ať přijde a já mu dám pěstí mezi oči," vysvětluje lehce zvýšeným hlasem muž, jehož oblíbenou disciplínou rozhodně není chůze kolem horké kaše. A hned dodává, že u hráče, který jde reprezentovat, nikdy nespekuloval o tom, jak a kdy by měl být nasazený a podobně.

"Jen mě trošku mrzelo, že v reprezentaci Zelený nebyl před tři čtvrtě rokem, kdy měl ještě lepší formu. Ale teď jsem mu jen popřál, aby podal co nejlepší výkon," dodal známý bouřlivák, který si stojí za názorem, že reprezentace je na prvním místě a je věcí trenéra, koho nominuje a postaví. A podobně také postupoval i u několika dalších fotbalistů ze svého oslabeného kádru, které si vybrali koučové mládežnických reprezentací.

"Já mám v Jablonci jedenáct zraněných hráčů," popsal situaci v silně prořídlém a zdaleka ne tak širokém kádru, jako má obhájce titulu. "Včera večer jsem viděl v televizi, jak reportéři říkali, že trenér Trpišovský má vrásky, protože se zranil Masopust..." říká Rada. "Mám zraněné, tak zkrátka musím hrát s jinýma, musím. Možná to nepůjde, třeba mě vyhodí, ale tak to prostě je," nehledá žádná složitá řešení strůjce jabloneckých úspěchů, který si zahrál i Bundesligu a zakopal si i v zámoří.

A hned se vrací k tématu. "Jestli se Masopust zranil, tak je to fotbal. Trenéru Trpišovskému fandím, líbí se mi, co preferuje za styl, i v Evropě hraje výbornou roli. Ale mají čtyřicet hráčů. Jestli nebyl zdravý, tak měl mít omluvenku, ale když už tam jede, tak je to na trenérovi a na realizačním týmu i doktorech, kteří řeknou 'nejde to', nebo 'to jde'."

"A jestli to jde a trenér rozhodne, že Masopusta potřebuje, tak je to jeho věc. Protože každý zápas za národní tým je reprezentace České republiky, nikdy to není přátelák. A tak to má být. Reprezentace má být pro každého čest, ať je to trenér nebo hráč. Proto hrajete fotbal. Já to hrál proto, abych si jednou zakopal za reprezentaci, a u trenéra je to stejné," konstatuje jablonecký kouč, jenž odehrál za národní tým jedenáct zápasů.

Rada je stará škola, je mu třiašedesát, a za svými názory si stojí. "Reprezentace byla vždycky o cti, to mi tam teď trošku chybí. Před půl rokem byl sraz a tenkrát Zima a tuším Brabec si jeli vyřizovat angažmá, a proto nebyli nominovaní. To je špatně – to nejde. Mají manažery, ti jim to vyjednají, oni to po srazu podepíšou. Za tím si stojím. Reprezentace je na prvním místě," vysvětluje přesvědčeně muž, jenž vykopal s Duklou titul.

Krom toho o Masopustovi říká, že ho zná a je mu jasné, že hrát chtěl, což potvrdil i trenér Šilhavý. "To je skvělý kluk, znám celou jeho rodinu. Toho když vzbudíte ve tři ráno a řeknete mu, jdeš hrát, tak jde. On to má takhle nastavený, chce hrát každý zápas a hraje vždycky naplno. A že se zranil, to je samozřejmě škoda, ale je to fotbal."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články