Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Polsku se bude hrát fotbal bez fanoušků hostů

Varšava - Polští fotbaloví fanoušci se do konce této sezony budou moci chodit dívat na výkony svých klubů výhradně doma. Fotbalový svaz PZPN kvůli řádění hooligans z posledních dnů ve čtvrtek zavřel stadiony pro fanoušky hostujících týmů. Úřady rozhodly o tom, že zcela bez diváků se bude hrát příští zápas ve Vratislavi a v Lubině. Polsko příští rok společně s Ukrajinou uspořádá mistrovství Evropy ve fotbale. UEFA opakovaně Polsko za problémy s chuligány kritizovala.

Se žádostí o zákaz výjezdů fanoušků hostujících klubů první, druhé a třetí ligy se na PZPN obrátil polský policejní prezident Andrzej Matejuk. "Právě hosty nejde nejčastěji zvládnout," vysvětlil v rozhlasové stanici TOK FM policejní mluvčí Mariusz Sokolowski. Sezona v polské první lize potrvá do konce května.

Naposledy minulý týden hooligans Lechu Poznaň a Legie Varšava při finále Polského poháru zdemolovali atletický stadion v Bydhošti. Napadli také novináře, jeden z nich kopal do televizní kameramanky. Policie kvůli těmto výtržnostem zatím zadržela skoro padesát lidí, řekl na tiskové konferenci policejní prezident Matejuk.

Při úterním zápase Zaglebia Lubin proti Vratislavi fanoušci obou klubů házeli na hrací plochu dýmovnice a pokřikovali vulgární hesla. Marek Skorupa, vojvoda Dolního Slezska, kam spadá Vratislav i Lubin, stadiony obou družstev pro nejbližší zápasy zavřel pro diváky. Vratislav se před prázdným stadionem utká v sobotu s Belchatówem, Zaglebie Lubin 25. května změří doma síly s Wislou Krakov. Bez účasti veřejnosti hrály minulý týden na svých domácích stadionech už Legia Varšava a Lech Poznaň.

Polská vláda vyhlásila řádění fotbalových chuligánů nulovou toleranci. Premiér Donald Tusk ve středu na schůzce s představiteli prvoligových klubů upozornil, že pokud by vláda v boji s hooligans ustoupila, mohl by být ohrožen blížící se evropský šampionát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články