Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Boj s polskými hooligans nekončí, zavírají se stadiony

Varšava - Bez diváků se konají dva zápasy polské fotbalové ligy. O uzavření stadionů rozhodly místní úřady ve spolupráci s vládou v reakci na výtržnosti během finálového pohárového zápasu. V Bydhošti se do sebe pustili příznivci varšavské Legie a poznaňského Lecha, napadli policisty a ničili vše, na co sáhli. Agresivita polských fanoušků roste. Před blížícím se fotbalovým šampionátem jsou obavy z dění na tamních stadionech stále větší. Euro začíná přesně za 398 dnů a boj s polskými fotbalovými chuligány zdaleka nekončí.

"Byla to typická reakce davu, který se nechal strhnout několika desítkami chuligánů. Ti si dělají, co chtějí, a nikdo si s nimi neví rady," uvedl bezpečnostní expert Jerzy Dziewulski.

Nepomohly hrozby, přísné tresty ani rychlé soudy. Fotbaloví chuligáni mají na svědomí rozsáhlé hmotné škody, zraněné i mrtvé. Situace je natolik vážná, že se jí musí zabývat vláda. "Ode dneška už neustoupíme ani o krok," prohlásil premiér Donald Tusk. Zároveň varoval, že úřady budou zavírat stadiony pokaždé, když policie bude považovat zápas za rizikový.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Karase

Pohár trpělivosti přetekl

Bez diváků se odehrály ligové duely Legie Varšava i Lechu Poznaň. Jacek Kozlowski, vojvoda regionu Mazovsko, kam patří i Varšava, řekl, že zavřít stadion Legie na zápas proti Koroně Kielce se rozhodl na žádost policie. Neukáznění fanoušci varšavského klubu už během jarních ligových zápasů odpalovali na stadionu petardy, vykřikovali vulgární a antisemitská hesla, po derby s Polonií rozhoupali vagon metra. "Pohár trpělivosti přetekl po chování chuligánů v Bydhošti," uvedl Kozlowski.

Nespokojeni jsou fanoušci i majitelé klubů, přišli o miliony. Na oba zápasy mohlo přijít přes 50 tisíc fanoušků. Na stadion Legie Varšava, který byl otevřen loni v létě, se vejde 25 000 lidí. Stadion Lecha má kapacitu 43 000 lidí, v provozu je od loňského září. "Je to nepochopitelné a absurdní, uzavřeny jsou dva nejmodernější a nejbezpečnější stadiony v Polsku," reagoval mluvčí Legie Varšava Michal Kocieba.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články