Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

V Kataru se střetli pro a protivládní fanoušci Íránu. Fotbalisté tentokrát hymnu zpívali

Před druhým utkáním Íránu na mistrovství světa se u stadionu v Rajjánu odehrály střety provládních fanoušků s podporovateli demonstrací proti íránskému režimu. Na rozdíl od úvodního duelu s Anglií před utkáním s Walesem fotbalisté zpívali před zápasem hymnu.

Íránští fanoušci. Mahsá Amíníová byla zadržena za špatně nasazený hidžáb a zemřela během svého zadržení íránskou policí
zdroj: ČTK / AP / Alessandra Tarantino

Podle agentury AP někteří íránští fanoušci zabavovali před vstupem na stadion svým krajanům vlajky z dob před islámskou revolucí a uráželi ty, kteří na sobě měli tričko s heslem současného protestního hnutí "Žena, život, svoboda."

Malé skupinky mužů také naštvaně pokřikovali "Íránská islámská republika" na ženy, které před stadionem dávaly rozhovory o protestech zahraničním médiím. Mnoho íránských žen bylo viditelně otřeseno, když je muži podporující vládu obklopili a natáčeli si je na mobilní telefony.

Protesty se následně přenesly do hlediště, odkud byl při zvucích hymny slyšet nesouhlasný křik íránských fanoušků. Naopak tentokrát zpívali fotbalisté, jejich mlčení při hymně před zápasem proti Anglii bylo vnímáno jako podpora protivládních protestů.

Demonstrace v Íránu vypukly v polovině září kvůli úmrtí dvaadvacetileté Íránky kurdského původu po zatčení mravnostní policií. Mahsá Amíníová byla zadržena za špatně nasazený hidžáb - šátek, který musí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Podle policie Amíníová zemřela na infarkt, podle rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Podle středečního sdělení Úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo při demonstracích zabito přes 300 lidí, včetně více než 40 dětí. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že při těchto protestech v Íránu bylo zatčeno na 14 tisíc lidí, včetně dětí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články