Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Írán zlomil odpor Walesu v nastavení. Hennessey jako první dostal červenou

Po výprasku od Anglie to od nich byla jiná písnička. Dvakrát trefili tyč, jednou jim sudí gól kvůli ofsajdu neuznal, ale fotbalisté Íránu se nakonec dočkali. V osmé minutě nastavení Rúzbe Češmí rozhodl o vítězství svého celku nad Walesem, které nakonec asijský tým ještě potvrdil a po triumfu 2:0 si připsal první tři body na letošním mistrovství světa. Velšané naopak mají ve skupině B nadále bod a navíc se budou muset obejít bez brankáře Wayna Hennesseyho, jenž jako první hráč na šampionátu dostal červenou kartu.

Írán ve druhém poločase během pár sekund nastřelil dvakrát tyčku a následně tým podržel Wayne Hennessey. Jenže v 86. minutě byl po škaredém faulu vyloučen a Írán přesilovku využil. Asijský tým si vytvořil tlak a v osmé minutě nastavení střídající obránce Rúzbe Češmí ranou zpoza vápna vstřelil vítězný gól svého týmu. Pojistku přidal další bek Rámín Rezajíán.

"Nemám slov. Je to skvělý, nádherný den pro všechny naše hráče a fanoušky. Pořád sníme o postupu. Je to ale jenom začátek. Zbývá nám ve skupině ještě jeden krok," řekl portugalský trenér Íránu Carlos Queiroz.

Od úvodního hvizdu se hrál svižný fotbal, přesto bylo k vidění minimum šancí. Ve 12. minutě se Moore natáhl po Robertsově centru, ale íránský brankář Hosejn Hosejní míč vyrazil. Na druhé straně Gholízadé skóroval, kvůli ofsajdu ale gól neplatil.

Po přestávce měl více ze hry Írán. V rozmezí 11 sekund neproměnil hned tři šance. Azmún trefil z vápna tyč, Gholízadému se následně zpoza šestnáctky povedlo totéž a Azmún z dorážky hlavičkoval do gólmana Hennesseyho. V 72. minutě velšský brankář vyrazil Ezatolahíovu střelu na roh.

V 83. minutě Hosejní vytáhl ránu Bena Daviese z hranice šestnáctky na roh. Krátce poté Hennessey při výběhu zasáhl místo míče Taremího. Sudí Escobar nejdřív velšskému brankáři udělil žlutou kartu, ale po intervenci videorozhodčího ho vyloučil.

Írán okamžitě vycítil příležitost a přidal na intenzitě. Odměnou mu byla Češmího trefa. Wales poté otevřel hru ve snaze vyrovnat, jenže Írán z přečíslení stanovil zásluhou Rezajíána konečné skóre. "Hráči ukázali, že milují fotbal. Musím jim poděkovat za zasloužené vítězství a skvělý výkon. Hráčům patří obrovský respekt za to, co předvedli," uvedl Queiroz.

Írán vyhrál teprve druhý z posledních 12 zápasů na světovém šampionátu. Ostrovnímu celku oplatil 44 let starou domácí porážku 0:1 z přípravy, což byl do dnešního dne jediný vzájemný duel. Wales nezvítězil posedmé za sebou.

"Je to hrozné. Nevím, co říct. Padli jsme v samém závěru. To jsou ty chvíle, které se těžko přijímají. Musíme se dát dohromady, máme před sebou ještě jeden zápas. Bude to těžké," prohlásil kapitán Walesu Gareth Bale.

Wales - Írán 0:2 (0:0)

Branky: 90.+8 Češmí, 90.+11 Rezajíán. Rozhodčí: Escobar (Guat.) - Wales (Trin. a Tob.), Mora (Kost.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Rodon - Rezajíán, Džahánbachš. ČK: 86. Hennessey (Wales). Diváci: 40 875.

Wales: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - C. Roberts (57. Johnson), Ampadu (78. Allen), Ramsey (87. Ward), N. Williams - Bale, Moore, Wilson (58. James). Trenér: Page.

Írán: H. Hosejní - Rezajíán, Púralígandží, M. Hosejní, Mohammadí - Gholízadé (77. Džahánbachš), Núrollahí (77. Češmí), Ezatolahí (83. Karímí), Hadžsáfí (77. Torabí) - Azmún (68. Ansárífárd), Taremí. Trenér: Queiroz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články